Mi is az a Power Pivot?

2015-04-30

Aki magas szinten kezeli az Excelt, annak bizonyára nem újdonság, hogyan készítsen kimutatásokat. E cikkünk leginkább azoknak szól,  akik biztos Excel alapokkal rendelkeznek, és a lehető legkisebb költségú megoldást keresik a hatalmas mennyisé...

Aki magas szinten kezeli az Excelt, annak bizonyára nem újdonság, hogyan készítsen kimutatásokat. E cikkünk leginkább azoknak szól,  akik biztos Excel alapokkal rendelkeznek, és a lehető legkisebb költségú megoldást keresik a hatalmas mennyiségú adataik egyszerú, átlátható kezelésére.

Mi az a Pivot tábla?
A Pivot tábla (a magyar nyelvú programban kimutatásként szerepel) egy speciális táblázat, amellyel táblázatok, adattartományok adatait többféleképpen összesíthetjük és elemezhetjük, rendezhetjük, ezáltal különböző többletinformációkra tehetünk szert. A Pivot tábla hasznos kiegészítője lehet a vezetői információs rendszereknek, használatával az adatok több szempont szerint összegezhetők, a keresett információ gyorsan előállítható.

Mi a Power Pivot?
A Power Pivot egy ingyenes Excel bővítmény, a Microsoft önkiszolgáló BI eszköze, melyet az Excel 2013 már beépítve tartalmaz (a 2010-es verzióhoz letölthető, régebbinél nincs). A Power Pivot modullal hatékony adatelemzési múveleteket végezhetünk, és összetett adatmodelleket hozhatunk létre. A Power Pivot használatával a különböző forrásokból származó, nagy mennyiségú adatot egyesíthetjük, eredményesen és gyorsan elemezhetjük az adatokat, az elemzés eredményét vizualizálhatjuk, és egyszerúen megoszthatjuk.

Mire jó a Power Pivot?
A Power Pivot bővítménnyel különböző forrásokból (vállalati adatbázisokból, munkalapokból, jelentésekből) származó adatok összegyújthetők, kombinálhatók, elemezhetők. A Power Pivot függetlenül múködik a forrásrendszerektől, a kapcsolat csak addig tart, amíg a Power Pivot átveszi az adatokat.

Mi a különbség az Excel és a Power Pivot között?
A Power Pivot és az Excel között az az alapvető különbség, hogy a Power Pivot ablakában jóval összetettebb adatmodell állítható össze.
Az Excel alapvetően matematikai múveletekre lett kitalálva, ebben nagyon hatékony. De az adatok keresése, összepárosítása már kívül esik az aritmetika témakörén, ezzel az Excel már nem minden esetben tud megbirkózni. Ha például lassú az FKERES() / VLOOKUP() akkor érdemes a Power Pivot bővítményt használni, ekkor az Excel létrehoz egy adatbázist a Power Pivot segítségével, és a táblák összekötését az adatbáziskezelőre bízza. Ettől kezdve az adatokat már nem az Excel, hanem a háttérben futó Power Pivot adatbázis tárolja.

Mikor és kinek érdemes használni?
Minden Excellel dolgozó szakembernek, akinek feladata nagy mennyiségú adatok kezelése, kimutatások és jelentések (riportok) készítése a vállalati adatbázis tábláiból.

Milyen előfeltételei vannak?
A Power Pivot használatához haladó Excel ismeretekre van szükség, ezen belül is elsősorban a képletek, a függvények és a Pivot táblák (kimutatások) ismeretére. Az adatbáziskezelés ismeret előny, de a Masterfield Oktatóközpontnál tartott Power Pivot tanfolyam esetében nem feltétel. A képzés elméleti részét képezi ugyanis többek között az alapfogalmak tisztázása, melynek során az adatbáziskezelés alapjai is szóba kerülnek.

A Microsoft Excel Power Pivot tanfolyam tematikáját a Masterfield Oktatóközpont weboldalán tekintheti meg.

PowPiv

Legközelebb induló Power Pivot tanfolyamunk