5 ok, amiért érdemes megtanulni a Power Pivot használatát

2015-05-21

1.    Egyre több adatunk lesz, melyek egyre több helyet foglalnak Sajnos – vagy éppen szerencsére – már elmúltak azok az idők, amikor egy vállalkozás találgatásokra alapozva, vagy csupán néhány sornyi adat elemzése után hozott fontos ...

1.    Egyre több adatunk lesz, melyek egyre több helyet foglalnak

Sajnos – vagy éppen szerencsére – már elmúltak azok az idők, amikor egy vállalkozás találgatásokra alapozva, vagy csupán néhány sornyi adat elemzése után hozott fontos vállalati döntéseket. Ma már a legkisebb cégek is több ezer adatpontot gyújtenek minden hónapban. Ráadásul nemcsak a növekvő adathalmazzal kell számolni, hanem azzal is, hogy az adatokat egyszerre több különböző helyen gyújtik a vállalkozások (pl. több üzlethelyiség, harmadik féltől származó adatok, makrogazdasági adatok és a versenytársakra vonatkozó referenciaértékek).
A Power Pivotnak köszönhetően most több forrásból származó adatokat egyesíthetjük, és akár több millió sornyi adatot is könnyedén elemezhetünk.

2.    „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen”

Néhány évvel ezelőtt, ha a főnökünk azt szerette volna tudni, hogy havonta hány egyedi vevő van, akkor megúszhattuk a munkát azzal, hogy "az Excel ezt nem tudja". De most, a Power Pivot bővítménynek hála, szinte bármilyen kérdésre válaszolhatunk, amennyiben rendelkezésünkre állnak a megfelelő adatok.

3.    Költségcsökkentés

A költségcsökkentés – kár is lenne tagadni – minden vállalkozásnál elsődleges szempont. Többek között ez az egyik dolog, ami a Power Pivot jelentőséget adja. Az üzleti múködésében adatokra támaszkodó vállalkozások számára a Power Pivot alapú BI megoldás telepítése nagyon kis költséggel jár. Az Excelt már szinte minden cégnél használják, a Power Pivot bővítmény telepítése pedig nem kerül semmibe. Ráadásul a használatához sem szükséges túl sok idő és energia, legalábbis azon elemzők és vezetők számára, akik már amúgy is használták az Excelt.

4.    Folyamatos fejlesztések

A Power Pivot korábbi nehézkessége, bonyolultsága mára a múlté. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára a könnyú használat jellemzi, ráadásul rengeteg online segítség érhető el hozzá.

5.    Lenyúgöző teljesítményt nyújthatunk

Minimális tanulással is hatalmas eredményeket érhetünk el:

  • Sokkal impozánsabb megjelenést adhatunk jelentéseinknek, mint korábban, csak az Excelt használva
  • Kombinálhatjuk a különböző adatállományokat
  • Új ismeretekre tehetünk szert, pl. új nyelv (DAX)
  • Megszabadulhatunk az Excel eddigi korlátozásaitól ( egymillió soros limit vagy lassú képletek)
  • Gyönyörú jelentéseket készíthetünk az Excel, a grafikonok és a Power Pivot használatával.

Power Pivot