Gyújts, rendszerezz, tárolj, listázz! - Néhány szó az adatbázis-kezelésről

2015-05-27

Lépten-nyomon halljuk, de legtöbben a saját bőrünkön is naponta tapasztaljuk, hogy mára mindenhonnan információk, adatok zúdulnak az emberre. Ez egyrészt áldás, hiszen ennek köszönhetően bármilyen kérdésünkre 2 perc alatt választ talá...

database_word_cloudLépten-nyomon halljuk, de legtöbben a saját bőrünkön is naponta tapasztaljuk, hogy mára mindenhonnan információk, adatok zúdulnak az emberre. Ez egyrészt áldás, hiszen ennek köszönhetően bármilyen kérdésünkre 2 perc alatt választ találhatunk akár az interneten, akár egy adott adatbázisban (pl. elektronikus könyvtár). A nagy mennyiségú adathalmazt azonban nem elég csupán összegyújteni és megjegyezni. A tároláshoz rendszerezni is kell, és az is jó, ha a kívánt adatokat gyorsan és hatékonyan tudjuk „előcsalni”. Sőt az is előfordulhat, hogy tudnunk kell különböző múveleteket is elvégezni az adatainkkal.

Az adatbázis

Az adatbázisok legfontosabb jellemzője, hogy nem csak az adatokat, hanem az adatok közötti kapcsolatokat, összefüggéseket is képes tárolni. Az adatbázisokat általában adatbáziskezelő szoftver (program) segítségével hozzuk létre és annak segítségével használjuk. Sok adatbázis azonban egy szövegszerkesztő programban létrehozott listaként vagy táblázatként jön létre. Ahogy a lista egyre nagyobbra nő, ismétlődő vagy inkonzisztens adatok jelennek meg.  Ezért az adatokat egyre nehezebb lista formájában értelmezni, keresésre vagy részadathalmazok kinyerésére pedig erősen korlátozottak a lehetőségek. Amikor megjelennek ezek a problémák, érdemes átvinni az adatokat egy adatbázis-kezelő rendszer által létrehozott adatbázisba.

Az adatbázis-kezelő feladatok jellemzői

 • Nagy mennyiségú adatot kell tudniuk kezelni. Ez azonban csak az egyik jellemzőjük, hiszen például a szövegszerkesztő programok is nagy mennyiségú adatot kezelnek, amennyiben éppen könyvet írunk velük.
 • Az adatokat kötött szerkezetbe foglalva tudják tárolni. Az adatok olyan egyedekre bonthatók, melyeket azonos tulajdonságokkal írhatunk le. Pl. egy könyvtári katalógusban minden könyvről ugyanazokat az adatokat tároljuk.
 • A tárolt adatokkal különböző múveleteket tudnak végezni. Bővíteni, módosítani, törölni, esetleg valamilyen szempont szerint válogatni, keresni tudunk az adatok között, sorba rendezhetjük, vagy különböző célú lekérdezéseket, listákat készíthetünk.

A jó adatbázis nagyon nagy érték, létrehozása hatalmas munka, elvesztése esetén az adatokat sokszor lehetetlen pótolni.

Mi az az SQL?
A relációs adatbáziskezelők szabványos nyelve az SQL. Az SQL a strukturált lekérdező nyelv (Structured Query Language) rövidítése, melyet az IBM dolgozott ki még a 70-es években a relációs adatbáziskezelőjéhez.

A relációs adatbáziskezelő rendszerek segítségével az információ:

 • könnyen tárolható,
 • rendezhető,
 • visszakereshető,
 • megjeleníthető.

Az ANSI szabvány

Mára az SQL a relációs adatbáziskezelők szabványosított nyelve, melynek több dialektusa és bővítése alakult ki. A folyamatosan fejlődő szabványt az ANSI (Amerikai Nemzeti Szabványügyi Intézet – American National Standards Institute) szabványszervezet tartja karban.

A szabvány az SQL nyelvet több részre bontja:

 • Data Definition  Language, a táblák és egyéb objektumok létrehozására, módosítására és törlésére (CREATE, ALTER, DROP)
 • Data Query Language, a lekérdezőnyelv (SELECT)
 • Data Manipulation Language (INSERT, UPDATE, DELETE)
 • Data Control Language, a jogosultságállítgatás nyelve (GRANT, REVOKE, DENY)

A piacon lévő számtalan SQL-alapú adatbáziskezelő nyelve azonban a szabvány ellenére sem azonos. Ennek oka, hogy a szabványban megjelenő minden elem már megvalósul az egyes adatbáziskezelőkben, mégpedig úgy, ahogy az egyes gyártók (pl. Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server, IBM-DB2, Informix) azt jónak találták.

Mit lehet tenni az SQL nyelvvel?

 • Lekérdezéseket végrehajtani egy adatbázisban
 • Adatokat letölteni egy adatbázisból
 • Egy adatbázis rekordjait beszúrni
 • Rekordokat frissíteni egy adatbázisban
 • Rekordokat törölni egy adatbázisból
 • Új adatbázisokat létrehozni
 • Új táblákat létrehozni egy adatbázisban
 • Tárolt eljárásokat létrehozni egy adatbázisban

Mi az a NoSQL?

A NoSQL (Not only SQL) adatbázisok népszerúsége az utóbbi években kezdett meredeken emelkedni. A relációs adatbázisoktól eltérő megközelítés fő céljai között említhetjük az óriási mennyiségú adatok feldolgozását (bigdata), a skálázhatóságot és a valós idejú rendszereket. Egyre több fejlesztési projekt alapjául szolgál NoSQL adatbázis, és az újszerú felépítés új megközelítést igényel a fejlesztőktől valamint a felhasználóktól.

Adatbáziskezelő tanfolyamok a Masterfield Oktatóközpontnál

Microsoft Excel Power Pivot
Microsoft Access alkalmazás alapok
Microsoft Access alkalmazás haladó szinten (makró programozás)
SQL lekérdezések (Oracle alapon)
SQL lekérdezések (MSSQL alapon)

Oracle SQL alapok
Oracle PL/SQL programozás
Microsoft SQL Server T-SQL - alapok
Microsoft SQL Server T-SQL - haladó
Oracle SQL tuning és teljesítményoptimalizálás
SQL nyelv és SQL segédeszközök (Oracle, MSSQL, MySQL és PostgreSQL)
Oracle adatbázis adminisztráció
Microsoft SQL Server üzemeltetése
Oracle BI jelentéskészítés - Elemzések, Dashboards
Oracle BI jelentéskészítés - Publisher
Oracle BI Repository készítése
Microsoft SQL Reporting Services eszköz használata
Microsoft SQL Analysis Services eszköz használata
Microsoft SQL Integration Services eszköz használata
NoSQL - mongoDB alapok