Nők az informatika területén

2015-09-16

Most éppen arról hallani, hogy folyamatosan emelkedik a nők száma a programozók között, nemrégen még az ellenkezőjéről olvashattunk a világhálón. Most akkor mi is a helyzet? Az Index 2014 őszén még arról cikkezett, hogy a 80-as évek kö...

Most éppen arról hallani, hogy folyamatosan emelkedik a nők száma a programozók között, nemrégen még az ellenkezőjéről olvashattunk a világhálón. Most akkor mi is a helyzet?

Az Index 2014 őszén még arról cikkezett, hogy a 80-as évek közepétől fokozatosan eltúntek a női programozók. Ennek okát az NPR írására alapozva abban látja, ahogyan ebben az időben a média kommunikált. A programozást kifejezetten férfias szakmaként állították be, ráadásul e sztereotípia megerősödését segítette az is, hogy a számítógépes játékok reklámjai is a fiúkat célozták meg elsősorban.
A csökkenő tendencia megállítására, illetve visszafordítására számos kísérlet volt az elmúlt években. A Google 50 millió dollárt szánt rá, hogy programozásra késztesse a lányokat, akár a code.org-on keresztül, akár a Girls Who Code-dal együttmúködve. Szerencsére itthon is találni hasonló példákat: az NNG a legjobb női programozókat kereste 2013-ban, a Skool projekt keretén belül pedig kislányok kapnak továbbképzést kódolásból.

A Prog.hu az IDC és az amerikai Alkalmazásfejlesztők Szövetsége (ADA) kutatására hivatkozva szeptember elején már arról számolt be, hogy a pozitív diszkriminációnak köszönhetően az egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkező programozók körében a nemek aránya csaknem megközelíti az 50-50%-ot. Sajnos azonban mindez nincsen lebontva az egyes programnyelvek szintjére, holott ez a nem mellékes adat rengeteg plusz információt szolgáltatna a kérdésben. Érdekesek egyébként a cikk alatti hozzászólások is, ahol arról folyik a vita, mennyire befolyásolja a nőket a környezet, a nevelés, illetve alkalmas-e a női agy programozásra?

Nos, elképzelhető, hogy alkalmas, hiszen az informatika történelme során akadt néhány kiugróan jó női programozó, akik nemcsak a női „mezőnyből” emelkedtek ki, hanem az informatika teljes egészét vizsgálva is maradandót alkottak. A teljesség igénye nélkül, íme néhány jelentős név:

A világ leghíresebb „számítógépes” hölgyei az „ENIAC lányok
A hölgyek(Kay McNulty, Betty Jennings, Betty Snyder, Marlyn Wescoff, Fran Bilas és Ruth Lichterman) munkája nem csak függvények összeállításából és programozásából állt, rengeteg egyéb feladatot is elláttak az óriásgép körül. Gyakorlatilag ők készítették a világ első számítógépes szoftvereit. 

Grace Hoppe
A világon az első nőként szerezte meg
a számítógép tudományok doktora címet 1951-ben a Yale Egyetemen. Neki köszönhetjük a világon az első compiler-t, a COBOL (Common Business-Oriented Language) fordítóját ugyanis ő fejlesztette ki 1952-ben.

Betty Holberton
John Mauchlyvel közösen fejlesztette ki a BINAC ún. C-10 instrukcióit, amit a mai napig a programozási nyelvek előfutárának tekintenek. (Az ENIAC lányok között még Betty Synder néven találjuk.) 1959-ben részt vett a UNIVAC kifejlesztésében, valamint Grace Hopper  irányítása alatt a COBOL és az első Fortan nyelv függvényeinek programozásában is.

Mary Kenneth Keller nővér
Második nőként lett a számítógép tudományok doktora 1965-ben. Jelentős szerepe volt a Dartmouthban kifejlesztett BASIC nyelv létrehozásában, több parancsot és függvényt is neki köszönhetünk. A Clarke College számítógép-tudományok részlegének alapítója és igazgatója volt, és több mint húsz évig töltötte be a vezető előadó szerepét az általa alapított részlegen.

Jean E. Sammet
Részt vett a világ első számítógépes nyelvének (FORMAC) a kidolgozásában az IBM-nél. Eleinte főleg a matematikai függvényekért felelt a projektben, de később teljesen átvette a fejlesztést, így ma már az ő nevéhez kötjük a FORMAC-ot.

Roberta Williams
A világ első női játékfejlesztője és dizájnere. Leginkább a mára már klasszikussá vált „King’s Quest” kalandjáték sorozat révén ismert.

Programozonok

Betty Holberton, Frances Allen, Grace Hoppe, Jean E. Sammet
Marissa Mayer, Radia Perlman, Karen Spärk Jones, Joanna Rutkowska

Radia Perlman
Az az „internet mamája”. Az STP, azaz a „Spanning Tree Protocol” feltalálója és fejlesztője. Valamint az ő nevéhez fúződik a TORTIS, ami egy a LOGO-ból átalakított programnyelv, kifejezetten gyerekek számára.

Frances Allen
Az IBM-nél rengeteg újítást vezetett be a kódoptimalizációban. Kódfejtőként és szakértőként bedolgozott az NSA-nak (National Security Agency) is, és ő volt az első nő, aki megkapta a Turing-díjat.

Karen Spärck Jones
Elhíresült idézete: „A számítástechnika túl fontos ahhoz, hogy a férfiakra bízzuk.” Az információkeresés, a természetes nyelvi feldolgozás területén dolgozott, számítógépes szakemberek egész nemzedékére volt hatással. Nevéhez fúződik az ún. „inverse document frequency” (IDF), ami az információk visszanyerésével és adatbányászással kapcsolatos egyik legfontosabb koncepció, a mai napig minden keresőrobotban (így a Google-ban) is megtalálható.

Joanna Rutkowska
Ő az igazi példája annak, hogy mindegy hova született, a tehetség mindig érvényesül. A lengyel számítógépes biztonsági kutató, hacker  a 2006-os Black Hat konferencián mutatta be az általa Blue Pillnek, vagyis kék pirulának keresztelt kártevőt. Az új rootkit technika révén sikerült bebizonyítani, hogy a Windows Vista második béta verziójának kerneljébe mindenféle biztonsági hiba kihasználása nélküli is be lehet juttatni kártékony kódokat.

Marissa Mayer
Marissa Mayer a Stanfordon szerzett diplomát, majd 1999-ben huszadik munkavállalóként csatlakozott a Google csapatához a cég első női mérnökeként. Kódolással kezdett, és a mérnökök egy csapatát felügyelte. Legutóbb a Google helyalapú szolgáltatásaiért felelt alelnöki pozícióban. Az általa ellenőrzött termékek között szerepelt a Google Maps, a Google Earth, a Street View, illetve a lokális keresés. 2012 óta a Yahoo elnök-vezérigazgatója.

Honnan is jönnének máshonnan a legújabb hírek a nők és az IT kapcsolatáról, mint a Távol-Keletről? Kérdés, hogy a „programozó szurkolólányok, azaz a csinos hölgyek, melyekkel a kínai cégek programozóikat szeretnék motiválni, előrébb mozdítják e a nők ügyét az informatikában, vagy inkább hátráltatják azt?