Végre itt a Microsoft Office 2016

2015-10-08

Szeptember 22-e óta bárki számára általánosan elérhető a Microsoft Office 2016 irodai programcsomag. A mennyiségi licencelést választott vállalati ügyfelek pedig 2015. október 1. óta frissíthetnek az Office 2016-ra. A felhasználók látvá...

Office2016Szeptember 22-e óta bárki számára általánosan elérhető a Microsoft Office 2016 irodai programcsomag. A mennyiségi licencelést választott vállalati ügyfelek pedig 2015. október 1. óta frissíthetnek az Office 2016-ra.

A felhasználók látványos fejlesztéseket nem kaptak a csomagban, azok leginkább ugyanis az alkalmazásokon kívül mutatkoznak meg:  a kollaboráció és a kiegészítő online szolgáltatások állnak a középpontban. Az már a Béta változat megjelenésével egyértelmúvé vált, hogy a felhasználói felület az Office 2013-hoz képest csupán minimális mértékben változik. Viszont a Microsoft legújabb irodai programcsomagja - ahogyan azt már említettük - végre támogatja a csapatmunkát, és okos keresője is van, amivel könnyen elérhetők a funkciók. Az átlagfelhasználó számára nagy segítség lehet ez az új keresőmező, mellyel a menüben szabadszavas kulcsszavak alapján lehet kutatni. Ráadásul nem a súgó megfelelő pontját dobja fel nekünk találatként a rendszer, hanem automatikusan meg is oldja helyettünk a problémát!

Lássuk, mit jelentenek a fejlesztések az egyes alkalmazásokra lebontva!

Word
A legtöbbet hangsúlyozott újítás tehát a csapatmunka támogatás, amely most még csak a Wordben érhető el. A megosztott és felhőben tárolt dokumentumoknál végre elérhetővé vált a valós idejú közös szerkesztés. Így tehát egyszerre többen is szerkeszthetik a dokumentumokat, könnyedén indítható Skype konferencia a résztvevőkkel, sőt az elkészült fájlok egyszerúen megoszthatóak egy dedikált gomb segítségével.  Itt a korábbiakhoz képest a legjelentősebb változás az, hogy nem zárolódik az a bekezdés, amin mások dolgoznak, hanem folyamatosan láthatjuk társaink munkáját, a változásokat pedig kis zászlócskák jelzik. Ráadásul ahhoz sem kell elhagynunk az alkalmazást, hogy azonnali üzeneteket váltsunk a velünk együtt dolgozókkal. Róluk egyébként egy külön előhívható ablakban láthatunk részleteket.
Az átlagfelhasználó számára nagy segítség lehet a fentebb már említett a Tell me funkció, mellyel a menüben szabadszavas kulcsszavak alapján lehet kutatni. Ráadásul nem a súgó megfelelő pontját dobja fel nekünk találatként a rendszer, hanem automatikusan meg is oldja helyettünk a problémát.

Outlook
Az RPC-szabványú szinkronizálás helyébe MAPI-HTTP lépett, a teljesen új alapokra helyezett hálózati kapcsolat pedig a háttérben a UI-ról leválasztott szálon zajlik. Ez mindenképpen gyorsabbá és akadásmentesebbé teszi a munkát. Az email kliens teljesítménye is javult: a gépet felélesztve például azonnal leszinkronizálnak a postafiókok, de rengeteget fejlődött a keresés és a tárolóhely-kihasználás is.
A levelezőkliens felajánlja a csatolni kívánt dokumentumot megosztásra, ha a dokumentumot előzőleg a OneDrive felhő-tárhelyre mentettük. Ez több szempontból is előnyös, hiszen  nem a teljes fájlt küldi el a levelező, hanem az ikon alatt tulajdonképpen a felhős dokumentumra mutató hivatkozás bújik meg. Ezzel egyrészt csökkentjük a csatolások miatti hálózati forgalom mértékét, másrészt a címzett egy olyan dokumentumot “kap” a levélben, amely folyamatosan frissül, aktualizálódik. Ráadásul az is megadható, hogy olvasási vagy írás-olvasási jogot szeretnénk-e adni a címzettnek.

Excel
Itt bővült a diagramok listája, sőt egy adatsorból akár olyan ábrát is gyárthatunk, amely az addigi adatok alapján előrejelzést mutat a folytatással kapcsolatban. Tulajdonképpen ezzel az újítással egy új mini üzleti intelligencia került az Excelbe.
Ezt leszámítva egyébként az Excel és a Powerpoint is nagyjából ugyanazt tudja mint eddig, és az Access valamint a Publisher sem kapott semmilyen jelentős fejlesztést.

Új alkalmazások és szolgáltatások
Bár egyes alkalmazásoknál nem találunk semmilyen említésre méltó újítást, azért az Office 2016-tal bemutatkoztak teljesen új alkalmazások is, melyek azonban csak Office 365 előfizetéssel vehetőek igénybe.
Az Office Delve a csoporton belüli és a csoportok közötti kommunikációt/kooperációt képes kielemezni, így a vezetés azonnal látja, hogy hol van szükség a szervezeti struktúrák finomítására.
A Planner, ami most lépett nyilvános béta állapotba, nevének megfelelően a tervezést segíti: feladatok oszthatóak ki, határidők jelölhetőek meg, felelősök nevezhetőek ki a felületén.
Az Office 2016 egyik legnagyobb újítása, hogy egy Office 365 előfizetéssel folyamatos frissítésre állhatunk át, tulajdonképpen bármilyen eszközön: Windowson, iOS-en és Androidon.

Mennyibe kerül?
Az Office 365 előfizetés egyszemélyes verzió esetén 2099 forint havonta (vagy 20 999 Ft évente), az ötszemélyes otthoni verzió 2999 forint egy hónapra (vagy éves szinten 29 999 Ft), ezekhez 1 TB OneDrive terület is jár (személyenként).

MsOffice 2016