Hogyan került bogár a számítógépbe?

2015-10-27

Még a technológia iránt alig érdeklődő és az IT területén kevésbé jártas emberek is hallották már a kifejezést, hogy „ez a program bugos”. A legtöbb ember még azt is tudja, hogy a bug magyarul bogarat jelent. A Wikipédia meghatározá...

Még a technológia iránt alig érdeklődő és az IT területén kevésbé jártas emberek is hallották már a kifejezést, hogy „ez a program bugos”. A legtöbb ember még azt is tudja, hogy a bug magyarul bogarat jelent.

A Wikipédia meghatározása szerint a bug a számítógépes programhiba elterjedt elnevezése. Rengeteg formában megjelenhet: lehet teljes lefagyás, hibás függvény vagy memória címzés, gonoszul elrejtőzve a sok százezer soros programkódban, mindenesetre kivétel nélkül idegesítőek és nehéz őket előre megjósolni.

De hogyan kerül bogár a számítógépes programokba? Miért éppen ezt a nevet kapta a jelenség?

Grace Hopper amerikai tudós volt az első , aki bugot dokumentált. Az egyik első kezdetleges számítógépen, a Harvard Egyetem Mark II gépén dolgozott, amikor egy napon a számítógép meghibásodott. Az eldugott helyen lévő relék közé molylepkék repültek, amelyek megrágcsálták a kábelek szigetelését, így hibás múködést generáltak. A mérnököknek rengeteg fejtörést okozott, hogy rájöjjenek a hiba okára. Hopper a hiba dokumentálása közben ragasztószalaggal beragasztotta a bogarat a naplóba, és azt a megjegyzést írta mellé: „Az első igazi eset, hogy bogarat találtunk.”

Grace Hopper:moth

Valójában azonban sajnos nem tudhatjuk biztosan, honnan ered a számítógépes hibák bogárként való elnevezése. Hopper 1945-ben készült naplóbejegyzését megelőzően ugyanis a mérnöki szakzsargon már évtizedek óta a megmagyarázhatatlan hiba szinonimájaként használta a bug kifejezést. Már Thomas Edison egyik 1878-ban készült írásában is ez a kifejezés szerepel: „Így volt ez minden találmányomnál. Az első lépés egy hirtelen jött megérzés, aztán gondok merülnek fel, és ahogy a kezdeti lendület elmúlik, „bogarak” – ahogyan az apró hibákat és nehézségeket nevezik – túnnek fel, s több hónapnyi elmélyült megfigyelés, tanulmányozás és munka szükséges, míg végre eljutunk az üzleti sikerig vagy a teljes kudarcig.”
A bug elnevezés eredete tehát kétséges, az viszont biztos, hogy a „bogártalanítás”, azaz debugging kifejezést Hoppernek köszönhetjük. A debugging a hibakeresés szinonimája a számítástechnikában, és „debugger”-nek nevezik azokat a programokat, amelyek a programozók segítségére vannak hibák keresésében.

Keressen bogarakat tesztelő tanfolyamainkon:

ISTQB Certified Tester Foundation Level tanfolyam

ISTQB Advanced Test Manager tanfolyam

ISTQB Advanced Test Analyst tanfolyam

ISTQB Advanced Technical Test Analyst tanfolyam

TestLink, Selenium és Apache JMeter tesztelő eszközök