30 éves a C++!

2015-11-20

Nemrég ünnepelte 30. születésnapját a C++. Ekkor adták ki a világ első C++ fordítóját a Cfront-ot, és ekkor terjedt el a világon először széles körben a C++ Version 1.2 is. A Cfront-ot maga Bjarne Stroustrup a C++ atyja hozta létre, és a...

Nemrég ünnepelte 30. születésnapját a C++. Ekkor adták ki a világ első C++ fordítóját a Cfront-ot, és ekkor terjedt el a világon először széles körben a C++ Version 1.2 is.

A Cfront-ot maga Bjarne Stroustrup a C++ atyja hozta létre, és a nyelvről szóló első könyvével együtt adta ki 1985 októberének közepén.
Stroustrop már a 80-as évek elején megkezdte a C++ kidolgozásával kapcsolatos munkálatokat és két fő szempontot tartott szem előtt:

  1. A C++ nyelv legyen felülről kompatibilis az eredeti C nyelvvel.
  2. A C++ nyelv bővítse ki a C nyelvet a Simula 67 nyelvben használt osztályszerkezettel.

A 2. szempont azért is rendkívül fontos, mert az osztályszerkezet (amely a C struct adatszerkezetre épült) lehetővé tette az objektum – orientált programozás (OOP) megvalósulását.

A Cfront nem teljes értékú fordító volt, hanem egy C preprocesszor. A fordítás folyamatába beépülve C nyelvúre alakította át a C++ kódokat. A tényleges kódgenerálást ezt követően egy sima C fordító végezte el. A Cfront fejlesztését végül 1993-ban a 4.0-s verziót követően hagyták abba.

Sokan bírálják a C++ fordítókat azért, mert jóval lassabbak a C nyelvi fordítóknál. Látnunk kell azonban, hogy a C++ fordító összehasonlíthatatlanul több feladatot végez el a fordítás során, mint a hagyományos C fordítóprogram.

Egy programnyelv születésnapjának megünneplésére úgy túnik számos lehetőség adódik:

A szokásos cikkek, posztok, kommentek és blogbejegyzések mellett Aurélien Regat-Barrel egy infografikában foglalta össze a C++ nyelv fejlődésének 30 évét.

Andrey Karpov pedig szó szerint átbogarászta a C++ forráskódját, és Bjarne Stroustrup segítségével összegyújtötte az első C++ fordítóban található bugokat.

 

 

Cpp30years