A robotoké a jövő?

2016-02-03

Az International Federation of Robotics (IFR) becslései alapján 2015 és 2018 között 35 millió szolgáltatóipari robot állhat munkába, közülük 26 millió a háztartásokba kerül majd. 2014-ben ötmillió olyan robotot adtak el, amelyek különb...

Az International Federation of Robotics (IFR) becslései alapján 2015 és 2018 között 35 millió szolgáltatóipari robot állhat munkába, közülük 26 millió a háztartásokba kerül majd.

2014-ben ötmillió olyan robotot adtak el, amelyek különböző szolgáltatásokat tudnak elvégezni, ipari robotokból ugyanakkor csak 230 000 darabot értékesítettek. Szépen lassan alakul tehát ki a robotok piaca, amely az évek alatt milliárdos üzletággá válik.

A robotika tehát a jövő egyik meghatározható iparága lehet, ezért érdemes már gyermekkorben megismerkedi vele. A Legonak ugyan eddig is volt már Mindstorms néven robotszettje, ám januárban a cég kifejezetten az iskolákban történő felhasználásra szánt új termékcsalád kiadását jelentette be.

Lego_Wedo_2.0

A WeDo 2.0 révén a gyerekek a korábbiaknál könnyebben, de továbbra is játékos formában ismerkedhetnek meg robotika, illetve a robotok programozásának alapjaival. A WeDo 2.0-ban Bluetooth modul is található minden vezérlőegységben, aminek köszönhetően vezeték nélkül, akár több méteres távolságból is lehet a megépített szerkezeteket irányítani a vezérlőszoftverrel.

A WeDo robotok programozását lehetővé tevő fejlesztőkörnyezet Androiddal, mobil Windows-zal és Chrome OS-sel múködő táblagépeken és ultrabookokon is használható. A vezérlőszoftver írására vizuális módon, akár kiforrott írási és olvasási képesség hiányában is lehetőség van.

Természetesen a programozás gyerekekkel való megismertetésére és megszerettetésére nemcsak a Legó gondolt. Számos más robot találhatunk a piacon:

Dash és Dot

Dash&Dot
 

Vortex

Vortex


Kibo

Kibo


Hackaball

Hackaball

 

Sőt, egy magyar fejlesztés is  nagy sikernek örvend, ő Codie, a magyar robot:


Codie