Top 10 nemzetközi projektmenedzsment minősítés

2016-02-09

Az It területén szinte minden 1-1 projekt keretén belül valósul meg legyen szó akár víruskezelő vagy spamszúrő alkalmazások fejlesztéséről, vagy a biztonság javítása érdekében végzett szoftver illetve hardverfrissítésekről. Éppen ezé...

certified_stampAz It területén szinte minden 1-1 projekt keretén belül valósul meg legyen szó akár víruskezelő vagy spamszúrő alkalmazások fejlesztéséről, vagy a biztonság javítása érdekében végzett szoftver illetve hardverfrissítésekről. Éppen ezért a sikeres projekt egyik – hacsak nem a legfontosabb -  kulcsa a megfelelő projektmenedzsment módszertan kiválasztása. Egy kipróbált projektmódszertan alkalmazása biztosíték arra, hogy a tervezés és végrehajtás során egyetlen lényeges lépés se maradhasson ki, egyetlen fontos szempont se maradhasson átgondolás nélkül. A projekt menedzsment módszertanok természetesen eltérő megközelítéseket alkalmaznak. A projekt jellege, mérete, a befogadó szervezet vállalati kultúrája és sajátosságai alapján általában egyértelmúen kiválasztható az a módszertan, amely többinél kényelmesebben, célszerúbben alkalmazható.

Összegyújtöttük a Top 10 projektmenedzsment minősítést, melyek közül néhány itthon egyelőre alig, vagy egyáltalán nem ismert. A lista tetején helyezkedik el természetesen a két legnépszerúbb minősítés, a PMI által kialakított módszertan a PMP, és a Brit kormány által fejlesztett PRINCE.

1. PMP® - Project Management Professional

A PMI (Project Manangent Instituteme) a világ legnagyobb projektvezetéssel foglalkozó szakmai társasága, céljuk a projektvezetés módszertanának összegzése, fejlesztése, a szervezet munkáját a világon mindenhol elfogadott könyv, a PMBOK (Project Management Body of Knowledge) összegzi.

Követelmények: Az angol nyelvismeret mellett a felsőfokú végzettségúek esetében: 4.500 óra, illetve 36 hónap PM gyakorlat az utóbbi hat évben. Középfokú végzettségúek esetében: 7.500 óra és 60 hónap PM gyakorlat az utóbbi nyolc évben. Továbbá - mindkét kategória esetén: 35 nettó ("kontakt") óra dokumentált részvétel PM képzésen.

2. PRINCE2 (PRojects IN Controlled Enviroment)

A módszertant a brit kormány informatikai központja fejlesztette ki az állami informatikai projektekben alkalmazandó ajánlásként. A PRINCE2 módszertan univerzálisan alkalmazható alapelveket, folyamatokat és technikákat nyújt, melyek szerint bármilyen projekt irányítható. Strukturált projektvezetési módszertan, így logikus és szabályozott projektirányítási mód jellemzi.

Követelmények: Angol nyelvismeret, illetve Practitioner szinten a Foundation szint előzetes teljesítése, vagy egyéb meghatározott minősítések megléte (pl. CAMP, PMP)

3. CAPM - Certified associate in project management

Szintén a PMI szervezésében letehető vizsga, mely a PMP előtti lépcsőfokot jelenti. Azok számára javasolt, akik a PMP minősítést inkább több lépésben szeretnék megszerezni, illetve, akik kevés projektmenedzseri tapasztalattal rendelkeznek.

Követelmények: középiskolai diploma vagy azzal egyenértékú, és legalább 1500 órányi projekt tapasztalat vagy 23 órás projektmenedzsment oktatás.
 

4. CompTIA Project +

Szintén belépő szintú vizsga, mely nagyjából egyenrangú PMI CAPM minősítéssel, bár a feltételek kevésbé szigorúak.

Követelmények: Egy év tapasztalat ajánlott kis- és közepes méretú projektek kezelésében, irányításában.

5. MPM - Master Project Manager

Az American Academy of Project Management jegyzi ezt a módszertant, melyet nemcsak az IT területén, hanem egyéb szakterületeken is előszeretettel alkalmaznak, így például pilóták, mérnökök, orvosok és jogászok is. Az AAPM nemcsak a szakmai PM feladatokra koncentrál, hanem az  üzleti és múszaki irányítási feladatokat is magában foglalja.

Követelmények: Három év projekt menedzsment tapasztalat, illetve képzés.

 

6. CPM - Certified Project Manager

Nemzetközi, világszerte elfogadott és elismert projektmenedzsment minősítés, bár inkább a csendes-óceáni térségben népszerú. Olyan készségekre összpontosít, mint a kommunikáció, a pénzügy, az integráció, az információs technológia, marketing, emberi erőforrás menedzsment, kockázat és probléma menedzsment, és a minőségirányítás.

Követelmények: Bsc fokozat, illetve ezzel egyenértékú vagy magasabb végzettség, hitelesített projekt szakmai minősítés, valamint legalább négy éves projekt vagy program vezetői tapasztalat (5000 óra projektvezető, ill. irányító), 36 kontaktóra CPM projekt / program tréning és meg kell felelnie a CPM vizsga követelményeinek.

7. PMITS - Project Management in IT Security

Az EC-Council a szeptember 11-i terrorcselekmények után hozta létre az olyan problémák kezelésére, mint a cyber-terrorizmus és a nemzeti információs biztonság megóvása. A módszertan középpontjában az informatikai biztonsági projektek komplex kezelése áll, ami azt is jelenti, hogy az informatikai biztonsági ismeretek elengedhetetlenek a minősítés megszerzéséhez.

Követelmények: Legalább két éves tapasztalat informatikai biztonság és oktatási háttérrel (min. Bsc fokozat ajánlott).

8. APM - Associate in Project Management

A Global Association for Quality Management (GAQM), amely az APM, valamint a Professional Project Management és a Certified Project Director minősítéseket, kezeli, egy globális, non-profit tanúsító szervezet, amely különböző minősítéseket kínál az IT területén belül. A GAQM minősítései a források hatékony elosztását, a változásokhoz való alkalmazkodóképességet, a hatékony kommunikációt és minőség minimális kockázattal való biztosítását hangsúlyozzák. APM program célja  belépő szintú projektmenedzserek képzése.

Követelmények: semmilyen előzetes képzést vagy tapasztalatot nem igényel.

9. PPM - Professional in Project Management

A PPM a GAQM által biztosított középkategóriás projektmenedzsment képzés. A PPM a viszonylag tapasztalt rendelkező projektmenedzsereknek szól, akik részt vesznek a kockázat-, és a válságkezelésben, és a projektek vezetésében.

Követelmények: semmilyen előzetes képzést nem igényel, de a jelöltek legalább néhány projekt irányításában részt kell venniük, hogy a vizsgához szükséges tapasztalattal rendelkezzenek.

10. Certified Project Director

A GAQM Certified Project Director tanúsítványa a szervezet legmagasabb szintú projektmenedzsment minősítése. Gyakorlott projektmenedzsereknek szól, akik komplex projektek és programok irányításában vesznek részt. A program középpontjában a költségvetés kezelése és több projekt, illetve több projekt csapat párhuzamos irányítása, valamint az egymással összefüggő kockázatok csökkentése áll a sikeres projektek érdekében.

Követelmények: A jelölteknek ismerniük kell a projekt menedzsment elveit és módszereit, ehhez  PPM vagy azzal egyenértékú vizsgával kell rendelkezniük.