Jelentős változások az ISTQB rendszerében

2016-03-17

Az ISTQB 2002-es alapulása óta sokat fejlődött a szoftvertesztelés minősítés rendszere. 2015 nyarán mért adatok szerint már több, mint 410 000 ember sajátította el a képzés adta tudást, sikeres vizsgával. A világszerte elismert bizonyítvá...

Az ISTQB 2002-es alapulása óta sokat fejlődött a szoftvertesztelés minősítés rendszere. 2015 nyarán mért adatok szerint már több, mint 410 000 ember sajátította el a képzés adta tudást, sikeres vizsgával. A világszerte elismert bizonyítványt szerzők a világ több, mint 100 országából érkeztek. A növekedés könnyen mérhető, manapság egy negyedév alatt 15.000 új tanúsítványt állítanak ki.

Az elmúlt hónapokban az ISTQB minősítéseiben az eddigi legnagyobb átalakításnak lehettünk szemtanúi.

A hivatalos nonprofit szoftvertesztelő szervezet portfólió bővítése végett a korábbi hármas felosztás (Foundation, Advanced, Expert) mára funkcionális okokból kiegészült. Ezzel kívánják elérni a folyamatos magas szintú minőségi fejlesztést, a tanúsítványok relevanciájának, értékének, illetve érvényességének a fenntartását, valamint a megszerezhető tanúsítványok tekintetében a specializációt.

A korábbi 3 szint megmaradt, az új rendszerben ez a tagolás a Core nevet kapta. A bővüléssel és a gyakorlati hasznosítást figyelembe véve a Core két válfajjal egészült ki.  Ezek az Agile illetve a Specialist. Továbbra is elengedhetetlen alapja maradt mind a három változatnak a Foundation level.

Az ISTQB az Agile vonallal a manapság igen népszerú agilis fejlesztési irányelveknek kíván „kedveskedni” azzal, hogy önálló, több szintú minősítéseket hoz létre.

Ezzel szemben a Specialist gyakorlati szempontból vizsgálódik, mint például használhatóság vagy biztonság. Speciális eszközöket, modell illetve automatizált teszteléseket foglal magában. Ide tartoznak a különleges, speciális területek, mint például egészségügyi vagy szerencsejáték szoftverek. A felhasználói felmérések alapján ez a vonal a közeljövőben tovább fog bővülni.

A Masterfield Oktatóközpont továbbra is elhivatott az ISTQB moduljainak magyarországi megvalósításában. Hamarosan újabb képzésekkel bővítjük portfóliónkat ISTQB témában.

Azoknak pedig, akik még nem ismerik az ISTQB-t íme, egy rövid angol nyelvú összefoglaló.