ISTQB Expert Level - Improving the Test Process tanfolyam - interjú!

2016-05-04

Hallgatónk részt vett a Magyarországon elsőként megrendezett, exkluzív ISTQB Expert Level – Improving the Test Process tanfolyamon. Pozitív visszajelzései csak tovább erősítették bennünk, hogy érdemes belevágni és megszerezni a magas szinten ...

Hallgatónk részt vett a Magyarországon elsőként megrendezett, exkluzív ISTQB Expert Level – Improving the Test Process tanfolyamon. Pozitív visszajelzései csak tovább erősítették bennünk, hogy érdemes belevágni és megszerezni a magas szinten jegyzett tanúsítványt.

Tapasztalatait elmesélte nekünk.

Masterfield Oktatóközpont: Beszélnél magadról egy keveset? Mivel foglalkozol, melyik cégnél, hogyan választottad ezt a területet?

Kaukál Terézia: Az IT Services Hungary Kft-nél dolgozom most már nyolcadik éve. Tesztelőként kezdtem, utána volt egy másfél éves szünetem, amikor a kislányom megszületett. Most már senior tesztelő pozícióban vagyok. Az alapfokú ISTQB vizsgát 2008-ban tettem le, német nyelven. Tavaly májusban kezdtem az Advanced szintú tanfolyamokat és év végére megszereztem mind a három középfokú vizsgát.

MF: Elmondanád röviden saját szavaiddal milyen képzés az ISTQB Expert Level? Miben különbözik az Advanced és a Foundation Level képzéseitől?

K. T. : A tanfolyam és a vizsga is angol nyelvú, komolyabb angoltudást igényel. Itt is van - hasonlóan a középfokú tananyagokhoz - egy letölthető syllabus, amit el lehet olvasni. Vannak minta vizsgakérdések, viszont a tanfolyam és a vizsga struktúrája más, sokkal gyakorlatiasabb.

A vizsga csak kis részben tartalmaz klasszikus feleletválasztós kérdéseket, a pontszámok nagy részét esszék adják. Három esszéből kell kettőt kifejteni, ahol helyzetleírásra kell reagálni.

A középfokú vizsgáknál is vannak szcenárió alapú kérdések. Például van egy féloldalas helyzetleírás és azzal kapcsolatban merül fel kérdés, ki kell választani a lehetséges válaszok közül, hogy mi a legmegfelelőbb az adott helyzetre. Expert szinten a feleletválasztós kérdéseknek kicsi a szerepe, az esszékérdésekre önálló megoldásokat kell írni.

MF: Milyen előző tanulmányokra volt szükség a jelentkezésnél? 

K. T. : Az „Improving the Test Process” Expert szintnek a tesztmenedzsment középfokú vizsga az előfeltétele. Ezen kívül öt éves szakmai tapasztalat szükséges és a tanúsítvány is csak öt évre szól, amit kreditpontok megszerzésével lehet meghosszabbítani. Ilyen például konferenciákon való előadás, mely pontot ér.

MF: Milyen korábbi képzéseken vettél részt nálunk, amelyek segítettek az előfeltételek teljesítésében?

K. T. : Mindhárom középfokú tanfolyamot a Masterfield Oktatóközpontban végeztem el és az IREB alapfokot is az elmúlt félévben. Az ISTQB Full Advanced minősítés megszerzése után elkezdtem érdeklődni az Expert tanfolyamról. Kíváncsi lettem, hogy milyen lehet a következő szint.

MF: Milyen volt maga a képzés struktúrája?  Hogyan épül fel?  

K. T. : Két részből áll a tanfolyam, az első 4 nap most áprilisban volt, a következő 4 napos tréning majd szeptemberben lesz, és mindkét tanfolyam rész után van egy vizsga, összesen tehát két vizsga tartozik a szinthez. A tanfolyam napi 8 óra, mint a középfokú tanfolyam esetén, viszont több gyakorlatot tartalmaz.

Az első rész, az első 4 nap a tesztfolyamatok értékeléséről szól, a második 4 napos képzés az implementálásról, a tesztelési folyamatjavítás végrehajtásáról. A valóságban ez nagy kihívás akár projektszinten, akár szervezeti szinten nézve.

MF: Milyen véleménnyel vagy a nemzetközi szinten elismert oktatóról?

K. T. : Az oktató Graham Bath, nemcsak szakmailag rendelkezik nagyon magas tudással, hanem kiváló előadó is. Érthető, követhető volt. Annak ellenére, hogy nem az angol az anyanyelvem, mégsem okozott problémát a megértés.

MF: Hogyan döntötted el, hogy belevágsz?  Mi motivált?

K. T. : Viszonylag rövid idő alatt raktam le a középfokú vizsgákat, ezért lendületben vagyok, most még a fejemben van a tananyag, a terminológia. Utánajártam, hogyan lehet Expert szinten tovább fejlődni, de nem volt elérhető Magyarországon a tanfolyam. Legközelebb Münchenben és Zürichben találtam lehetőséget. Ezért örültem nagyon, amikor a Masterfield Oktatóközpont tájékoztatott a magyarországi képzésről. Az időzítés nem is lehetett volna jobb.

MF: Hogy érezted magadat a képzésen?

K. T. : Örülök, hogy ott lehettem, nagyon szerettem volna részt venni ezen a tanfolyamon. Jó hangulatban telt, amellett, hogy Graham nagyon jó előadó, teret engedett a szakmai beszélgetéseknek is, amelyek nagyon hasznosak voltak, sok volt a gyakorlati feladat a kurzuson.

MF: Ez egy nagyon magas szint, amelyet csak kevesen teljesítenek, mennyire tartottad nehéznek?

K. T. : Nyolc teljes nap tanfolyam, több száz oldal olvasnivaló, két vizsga. A középszintnél még annyiban is nehezebb, hogy nem elég egyszer megtanulni a syllabusban, könyvben leírtakat, hanem alkalmazni is kell a megszerzett tudást. Ehhez kell valamennyi gyakorlati háttér is. A vizsga sem a lexikális tudásra, hanem inkább az alkalmazásra fókuszál.

MF: Mennyire érzed hasznosnak? Ajánlanád másnak is?

K. T. : Igen, abszolút, nyugodt szívvel ajánlanám.

MF: Mit gondolsz a vizsgáról?  Hogyan fogsz felkészülni?

K. T. : A tanfolyam első része után azt gondolom, hogy az első vizsgára is több hónap felkészülés szükséges. Átnézem a tanfolyamon kapott és letölthető anyagokat. Kaptunk gyakorlati feladatokat, amikről a tanfolyam következő részén, szeptemberben be is kell majd számolni. Akár saját projekten, vagy egy mintafeladat leíráson keresztül ki lehet próbálni a tanfolyamon tanultakat, ez biztosan segít a vizsgára való felkészülésben is.

Ezúton is köszönjük neki az interjút, reméljük sokatokat bátorít arra, hogy ti is elkezdjétek az Expert Levelt! :) 

Budapest, 2016.04.25.