Java kisokos, karrierút, I. rész

2016-12-16

Megújítottuk, frissítettük a Java tanfolyamainkat! A teljes lista eléréséhez kattints a Tanfolyamok > Java fülre.  Általánosan a programozásról A számítógépek vezérlésének leírására már a feltalálásuk óta programozási ...

Megújítottuk, frissítettük a Java tanfolyamainkat! A teljes lista eléréséhez kattints a Tanfolyamok > Java fülre. 

Általánosan a programozásról

A számítógépek vezérlésének leírására már a feltalálásuk óta programozási nyelveket használunk. Ezen nyelvek az emberi nyelvekhez hasonlóan épülnek fel: szavakból és nyelvtani szabályokból állnak.  Természetesen sokkal egyszerúbbek és szabályozottabbak, mint a legtöbb emberi nyelv, éppen ezért elsajátításuk nem vesz igénybe éveket, szemben egy idegen nyelv megtanulásával. Ugyanakkor itt is igaz, hogy egy nyelv elsajátítása után könnyebben tanulhatunk meg további programozási nyelveket és ez által egyre sokoldalúbb programozókká válhatunk. További analógia, hogy az idegen nyelv tanulásához hasonlóan itt is elengedhetetlen a gyakorlati tudás megszerzése. Tehát nem elég elméletben ismerni az adott programozási nyelv kulcsszavait, nyelvtani szerkezeteit (szintaktikáját), „beszélni” is kell tudni azon a nyelven, azaz mindennapi, összetett feladatokat meg kell tudni oldani a programozási nyelv segítségével. És itt jelenik meg a programozás egyik elengedhetetlen feltétele: a jó algoritmizálási képesség. A programozónak (fejlesztőnek) képesnek kell lennie rá, hogy a megfogalmazott feladatot leírja az adott programozási nyelven, azaz elkészítse a feladatot végrehajtó algoritmust, hétköznapi néven kódot.

Java, mint programozási nyelv

A Java 1995-ben jelent meg és már indulásakor óriási népszerúségre tett szert a programozók körében. Sikere töretlen, jelenleg is az egyik legelterjedtebb programozási nyelv. Nevét a kitalálása során elfogyasztott rengeteg kávéról kapta. Miért lett ilyen sikeres a Java? Egyrészt azért, mert a korábban már elterjedt C programozási nyelv szintaktikájára épült, átvette a nyelvi elemek jelentős részét. És behozott egy fontos újdonságot: az elkészített kódot nem csak egy adott számítógépen, hanem – változtatások nélkül – más típusú (architektúrájú) gépeken is lehetett futtatni. Ezt egy úgynevezett virtuális gép használatával éri el, amely a kód végrehajtásához minden különböző gépen azonos futási környezetet biztosít a kódnak. A Java nyelv éppen emiatt rögtön a nagyvállalatok kedvence lett, ugyanis e cégek számos eltérő, bonyolult számítógépes architektúrát használnak. Elterjedtségére jó példa, hogy felmérések szerint jelenleg Java nyelvben íródik a legtöbb program.

  

Java, mint platform

Tovább erősítette a Java nyelv népszerúségét, hogy rengeteg fejlesztőeszköz, modul, technológia jött létre a Java nyelv mentén, lefedve az IT iparág legtöbb területét. Ezek közül számos eszköz nyílt forráskódú, ingyenesen használható. Így a Java ma már nem csak egy programozási nyelv, hanem sokkal több annál: egy platform. Aki szakmai karrierútját tekintve a Java mellett dönt jó választást hoz, hiszen a Java biztos lábakon áll és az informatikai szakterületek széles skáláját lefedi.

Java technológiákra építve egy teljes informatikai architektúra kialakítható, az adatbázistól egészen a webes felületig. Továbbá az Android megjelenésével a mobil eszközök milliós volumenú területén is meghatározó lett a Java technológia. A Java technológia rugalmasságának köszönhetően az elkészített program módosítás nélkül futtatható több különböző környezetben is.

Újabban dinamikusan növekszik a Javascript keretrendszerek jelentősége is. A Javascript a Java nyelv szintaktikájára épülő egyszerúsített nyelv. Korábban csak a felhasználó böngészőjének programozására használták, utóbbi időkben azonban – a kifejlesztett keretrendszerek sokaságának köszönhetően – szerver oldalon is teret hódít.