Bemutatjuk Programozási alapok kurzusunkat. Interjú!

2017-02-23

A múlt héten először megrendezett Programozói alapok képzésünk hihetetlen érdeklődéssel és várakozással párosulva indult el. Szabó Viktória magánszemélyként érkezett hozzánk, akit a tanfolyam elvégzését követően tapasztalatair...

A múlt héten először megrendezett Programozói alapok képzésünk hihetetlen érdeklődéssel és várakozással párosulva indult el. Szabó Viktória magánszemélyként érkezett hozzánk, akit a tanfolyam elvégzését követően tapasztalatairól kérdeztünk:

Masterfield: Mondanál magadról néhány gondolatot? Milyen területen dolgozol?

Szabó Viktória vagyok, immáron 17. éve az ország egyik telekommunikációs cégének munkatársa. Először is hangsúlyozom, hogy nem IT területen dolgozom, jelenleg belső üzleti folyamatokkal foglalkozom. IT-val és programozással eddig még nem volt dolgom.

MF: Hol találtad a Programozói alapok képzést? Honnan jött az ötlet? 
 

SZV: A párom informatikusként dolgozik, vele kezdtem el otthon foglalkozni ezzel, ennek hatására gondoltam, hogy az alapokat kellene először megtanulni. Nem csak belevágni a közepébe. Illetve korábbi kolléganőm is inspirált, mindig élvezettel beszélt a programozásról.

A választáskor több iskola neve is felmerült. Végignéztem az oktatási központok honlapjait, és végül az döntött, hogy ez volt az egyetlen iskola, amelyik az alapokkal is foglalkozik. Mivel közel nulla tudásom van, ezért nagyon megörültem ennek a képzésnek. Nyilván alapok nélkül nem vágtam volna bele egy specifikus oktatásba, teljesen felesleges lett volna. Ezek miatt döntöttem a Masterfield mellett.

MF: Milyen korábbi előtanulmányaid voltak IT területen?

SZV: 8 évvel ezelőtt végeztem el egy webdesigner tanfolyamot,html programozásról szólt, de nem vittem tovább ezeket az ismereteket.

MF: Mi a véleményed összességében a Programozói alapok tanfolyamról?

SZV: Nagyon hasznos. Bele-bele nézegettem a témába mielőtt jöttem és attól függetlenül, hogy sok mindent önállóan is megértettem, az alapokat istenigazából itt sajátítottam el. Tehát azt gondolom, hogy ez a képzés most nagyon kellett ahhoz, hogy valamilyen kép elkezdjen összeállni a fejemben. 

MF: Milyen nyelvekkel találkoztatok? Melyik tetszett a leginkább?

SZV: C , C#, Pascal, Python, Visual basic, ez az 5-6 féle, ami megjelent a példákon keresztül, de nekem a legátláthatóbb mégis a Java, valószínúleg azért mert nagyrészt ebben gyakoroltunk. Ezt érzem a legkönnyebbnek, amúgy a könyvben szereplő példákat, ha egymás mellé raknám, valószínúleg akkor is ezt választanám.

MF: Milyen típusú példákra kell gondolni?

SZV: Alapvető matematikai múveletekkel foglalkoztunk; kezdve onnan, hogy összeadás, kivonás, melyek elvégezhetőek egy szkripttel, odáig, hogy egy számsort sorrendbe rendezünk, kiválasztjuk egy számsor bizonyos elemét vagy logikai kapcsolatot hozunk létre, mely során eldöntjük, hogy igaz vagy hamis az állítás. Illetve csináltunk olyan szkripteket is, amelyek során, ha benne van egy szám „ezt” csinál, ha nincs, akkor pedig valami mást csinál. Őszintén nagyon nagy élmény, amikor az ember megkapja az eredményt és tényleg az jön ki, amit szeretett volna.

MF: Hogy érezted magad a képzésen?

SZV: Nagyon jól, abszolút, azt kell, mondjam, hogy teljesen elégedett vagyok. Pont ma gondolkoztam azon, hogy rég voltam olyan képzésen, ami végig lekötött, tényleg reggeltől estig élveztem az egészet, oda tudtam figyelni. Nagyon fárasztó, voltak olyan pontok, amikor az ember tényleg elfáradt és nehezebben tudott koncentrálni. Az oktatáson kívül - mert hát az oktatás nagyon magas minőségú, az oktató nagyon nagy tudású - pozitívumként emelném ki például a tízórait és az uzsonnát. Meglepő dolog volt, mert szerintem ritka, hogy egy iskola arra is figyel, hogy az emberek kellemesen, kényelmesen érezzék magukat egy helyen.

MF: Az oktatóval elégedett voltál? 

SZV: Nagyon, maximálisan. Mindenben egyből segített. Nagyon-nagyon alapos, azt éreztem, hogy arra törekszik, hogy inkább elmondja ötször is, de megértsük. Nem úgy állt hozzá, hogy „na akkor gyorsan le kell darálnom időre”.

MF: A tananyag jól használható volt? Otthon tudod folytatni a tanulást?

SZV: Olvasgattam. Azt gondolom, hogy a tananyag nagyon jól használható otthon is. Rengeteg gyakorlati példát tartalmaz, van olyan, amit nem csináltunk meg, mert nem volt rá idő, azokat nyilván meg lehet oldani otthon és az itt hallottakat gyakorolni.  

MF: Meddig jutottál el, képes vagy önállóan feladatokat megcsinálni?

SZV: Azt gondolom, hogy nulla tudással, amivel egy kezdő ide érkezik, a 4 nap után nem fog tudni "nagy" dolgot csinálni. Amennyiben otthon egyedül leülnék minden segítség nélkül, néhány programsort talán le tudnék írni. Egészen biztos, hogy ezzel rengeteget kell foglalkozni ahhoz, hogy valami komolyat az ember összeállítson. Szerintem a tanfolyam arra jó, hogy egy képet kapjak, hogyan is kéne elindulnom. Fogalmam legyen arról mit látok és ne csak "krikszkrakszokat" értelmezzek az egészből.

MF: Összességében megérte részt venni a tanfolyamon? Azt kaptad, amit vártál?

SZV: Többet. Azt mondhatom, hogy többet kaptam. Lehet, hogy én nem jártam eddig jó iskolákba,de amit elvártam, annál sokkal többel térek haza.

MF: Mit gondolsz a továbbiakról, folytatod a programozást?

SZV: Igen. Jeleztem is, hogy a Java kezdőre jelentkeznék. Jól jön ki, hiszen szinte egyből a mostani képzés után indul márciusban. Frissítenem kell magamban a tananyagot, jelezte az oktató, hogy „kössem fel a gatyámat”, mert nem könnyú, de azt mondta ő is, hogy célszerú lenne friss tudással tovább menni.

Ahogy Viki is mondta, a Programozási alapok kurzus egy remek bevezető a programozás világába, ami gyakorlatokon keresztül, komolyabb IT tudás nélkül is elindít a szoftverfejlesztés útján. Reméljük a jövőben találkozunk még vele és hamarosan veletek is! :)   

Programozási alapok

Időpont: április 03.

Ára: 69.500 Ft + ÁFA