Szoftvertesztelés helyzete Magyarországon 2017

2017-08-17

Még egyszer köszönjük szépen minden szoftvertesztelőnek a segítséget, aki hozzájárult a 2017-es Szoftvertesztelés helyzete Magyarországon c. kérdőívünk kitöltéséhez! Az eredményeket már a múlt héten elkezdtük feldolgozni, és legk...

Még egyszer köszönjük szépen minden szoftvertesztelőnek a segítséget, aki hozzájárult a 2017-es Szoftvertesztelés helyzete Magyarországon c. kérdőívünk kitöltéséhez!

Az eredményeket már a múlt héten elkezdtük feldolgozni, és legkésőbb ősszel publikáljuk azokat a megújult honlapunkon.

Addig is érdekességként néhány eredményt megemlítünk:

A tesztelők olykor hajlamosak úgy érezni, hogy a fejlesztők az ő munkájukat nem értékelik. Természetesen ezt a helyzetet a menedzserek feladata kezelni, és szerencsére úgy túnik, hogy ez jól sikerül. A felmérésünket kitöltők közel 60%-a elégedett az együttmúködéssel, 30% gondolja úgy, hogy mindkét fél tehetne többet a még gördülékenyebb közös munka érdekében. Szerencsére mára csak 11% gondolja úgy, hogy a fejlesztők oldaláról nem érkezik elég támogatás, elismerés. Reméljük, ha fejlesztőket kérdeznénk meg, ők sem panaszkodnának tesztelő kollégáikra. :) 

szoftvertesztelés módszertanok mentén fogható meg leginkább. Ahhoz, hogy ezek a módszertanok minél jobban alkalmazhatóak legyenek, olykor felülvizsgálatra, javításra szorulnak. Megkérdeztük tehát, hogy milyen módon javítják vállalataitoknál a tesztelési folyamatokat.

Bár több, mint a kitöltők fele (51%) válaszolta, hogy a javítások ad-hoc jellegúek, ne felejtsük el, hogy adott projekt mentén hasznos az adaptálás, amely tényleg csak eseti javítást jelenthet. Ezen felül felüdítő látni, hogy az esetek közel 90%-ában tudatos és tényleges javításról beszélhetünk, mindössze 10,5% válaszolta, hogy nincs kellő figyelem a tesztelési folyamatok fejlesztésére.