fbpx

Eszter úgy döntött, hogy pályát módosít, és egy nemzetközileg is jól használható képesítést szerez. Úgy érzi a szoftvertesztelés tökéletes választásnak bizonyult. Az október 29-31-én megrendezett HUSTEF szoftvertesztelői konferenciára belépőt is nyert tőlünk, aminek őszintén nagyon örült. Mi pedig annak örülünk, hogy ilyen nagyszerűen indul a váltás, és aktív részesei lehetünk a sikereinek! :) 

Készítettünk vele egy interjút, hogy segítsünk a döntésben azoknak, akik szintén fontolgatják a szoftvertesztelői pályát.

Masterfield: Szia, Eszter! Köszönjük szépen, hogy elfogadtad az interjú felkérést. Először is mondanál magadról néhány gondolatot? Még tanulsz, vagy már dolgozol?

Hollósy Eszter: Én sok mindent csináltam már, de jelenleg nem dolgozom, ezért is kezdtem el ezt a szakmát, ezért választottam ezt a képzést, mert ebben szeretnék dolgozni. Eddig tanultam, a holland és az angol nyelveket.

MF: Honnan jött az ötlet, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

Eszter: Mivel a párom szoftverfejlesztő, ezért nagyon sok szoftvertesztelő-és fejlesztő barátunk van, tőlük láttam a szakmát, és mondták is, hogy milyen jó.

MF: Komolyabban is utánanéztetek már, hogy hol lehet elhelyezkedni, ha megszerezted a vizsgát?

Eszter: Komolyabban még nem, de valószínűleg ismerősökön keresztül, úgyhogy konkrét hely nincs még.

MF: Hol találtad az ISTQB CTFL szoftvertesztelői képzést?

Eszter: Egyszerűen csak a keresőbe beírtam, hogy ’szoftvertesztelői képzések’ és egyből a Masterfieldet adta ki találatnak. Azt tudtam már, hogy az ISTQB kell nekem, mert az nemzetközileg elismert, úgyhogy kerestem képzéseket Hollandiában is, de megtaláltam a Masterfieldet és nagyon jókat írtak róla, úgyhogy gondoltam, hogy jó választás lesz.

MF: Milyen korábbi előtanulmányaid voltak IT területen?

Eszter: Nekem nem volt semmilyen, én csecsemő- és kisgyermek nevelőként tanultam, most 180 fokos fordulatot vettem a szoftvertesztelés felé. A mostani képesítésemmel Hollandiában nem tudok dolgozni, mert anyanyelvi nyelvtudás kellene

MF: Mi a véleményed összességében az ISTQB Certified Tester – Foundation Level vizsgafelkészítő tanfolyamról?

Eszter: Én a tanfolyammal nagyon meg vagyok elégedve, az oktatóval (Bujdosó Géza – szerk.) is, jól magyarázott, kedves volt és segítőkész. A tananyag kicsit tömény volt három nap alatt, sokat kellett tanulni, de lényegében tanulható volt, úgyhogy én élveztem mind a három napot.

MF: A tanfolyam után még sokat kellett készülni a vizsgára?

Eszter: Igen. Három nap volt a képzés, reggeltől estig, úgyhogy akkor nem is nagyon tudtam tanulni, de utána sokat kellett még a vizsgára készülni, teszteket csináltam, átnéztem az egészet még egyszer, megtanultam a szavakat, kifejezéseket, szóval egész sokat készültem, de nem volt vészes.

MF: Tervezel vizsgázni is belőle?

Eszter: Már volt vizsgám, most jelenleg az eredményre várok.

MF: Részt vennél további ISTQB tanfolyamon?

Eszter: Igen, mindenképp szeretnék továbbmenni, úgy érzem, hogy az ISTQB mindig tovább és tovább fejleszthető, ez a jövő végül is.

MF: Mit gondolsz a továbbiakról, sikeres vizsga után mi a terved?

Eszter: Megpróbálok jelentkezni állásokra, olyan céget is keresek majd, ami még tovább viszi ezt az irányt, ahol lesznek képzések, szívesen elindulnék akár a menedzsment irányába is, vagy az agilis tesztelés felé, de mindenképp a most szerzett tudásommal szeretnék elhelyezkedni.

HUSTEF 2018

MF: Hogy tetszett a HUSTEF szoftvertesztelői fórum? Milyen előadásokat néztél meg?

Eszter: Örültem a lehetőségnek. Nagyon jó volt! Én nem gondoltam volna először, hogy ennyi ember lesz és, hogy ilyen jó előadások lesznek. Amit meg szerettem volna nézni, azon mindegyiken ott voltam, tehát előadást nem hagytam ki. Főleg az automatizált tesztelés, jövőbeni tesztelés, valamint az alap – kezdő tudnivalók és a ’hogyan váljak tesztelővé’ témájú előadásokra mentem, ezek segítettek és tanultam is belőlük. Inkább az én szintemnek megfelelő előadásokon voltam.

MF: Ezek szerint voltak kifejezetten kezdők számára szóló előadások is?

Eszter: Igen, azt hiszem három olyan is volt, amin részt vettem és az alapoktól beszéltek a szakmáról. Szerencsére mindent megértettem, ami elhangzott. Azt nem tudom, hogy sok olyan volt-e, mint én, aki még nem dolgozott a szakmában, azt gondolom, hogy a többség, már gyakorlott szakember. Kicsit feszélyezve is éreztem magam, amikor csoportos munkában kellett részt vennem, de ezzel együtt nagyon jó volt és nagyon élveztem.

MF: Legközelebb is lenne kedved részt venni rajta?

Eszter: Uhh, mindenképpen! Én azt mondom, hogy itt bármit adnak elő, mindenből lehet tanulni, mindenből lehet okosodni, segít abban, hogy eldöntsed, miben és milyen irányba lépj tovább. Úgyhogy az biztos, hogy ha lenne jövőre is lehetőségem, én szeretnék részt venni rajta.

MF: Köszönjük szépen az interjút Eszter, és sok sikert a céljaid eléréséhez!

Eszter: Én köszönöm szépen ezt a nagyszerű ajándékot, mert magamtól nem is tudtam volna erről a lehetőségről, tényleg nagyon-nagyon köszönöm!

MF: Már a sorsolás után tudtuk, hogy jó helyre került! 

Eszter: El se hittem! 

Ahogy Eszter is mondta, az ISTQB Certified Tester - Foundation Level vizsgafelkészítő kurzus egy remek bevezető a szoftvertesztelés világába, ami komolyabb IT tudás nélkül is elindít a tesztelés útján. Reméljük a jövőben találkozunk még vele és hamarosan veletek is! :) 

ISTQB Certified Tester – Foundation Level vizsgafelkészítő

Ára: 99.600 Ft + ÁFA

Budapest, 2018.11.08.