fbpx

Múlt héten elindult az első Business Analyst Akadémiánk, amelyen üzleti elemzőket képzünk, IT specifikusan.

A képzés egyedülálló Magyarországon, ezért hatalmas túljelentkezés mellett indult el. Fontos számunkra és külön öröm, hogy sokan magánszemélyként is bizalmat szavaztak nekünk, és az egyedi tanfolyamunknak.

Megkérdeztük hát a jelentkezőket, hogy miért választották ezt a képzést, és mit gondolnak most négy nap elteltével róla. Három lelkes hallgatónkkal készített interjúnk következik! 

Masterfield: Sziasztok! Köszönjük szépen, hogy elfogadtátok az interjúfelkérést. Először is kérlek, mondjatok magatokról néhány gondolatot!

Cecília: Én már ezen a területen dolgozom és egy olyan lehetőséget kerestem, ami megmutatja azokat a módszereket, amelyekkel hatékonyabban tudnék dolgozni, illetve rávilágít azon képességeimre, amik még fejlesztésre szorulnak.

Magdolna: Én is rendszerszervezőként dolgoztam korábban és azért jöttem a Masterfield tanfolyamára, hogy az eddigi tudásomat rendszerezzem és kiegészítsem a számomra új dolgokkal.

Turcsik Ágnes: Én bölcsészként kerültem az IT szakmába, és bár több éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezem, mégis úgy érzem ez kevés ahhoz, hogy jól tudjam rendszerezni őket. Az elméleti részek még hiányoznak, ezért szeretném most ezzel a képzéssel megerősíteni és tovább fejleszteni eddigi tudásomat. 

MF: Honnan jött az ötlet, hogy az üzleti elemzői szakmával szeretnétek foglalkozni?

Cecília: Egy volt kollégám ajánlotta, aki szerint alkalmas vagyok rá és biztos érdekelne. Akkor azt mondtam, adok neki egy fél évet, hogy kipróbáljam, ez 2014-ben volt. Tehát egyelőre bejött.

Magdi: Én rendszerszervezőként dolgoztam, ami talán ennek a szakmának az elődje. Szerettem csinálni és éreztem, hogy ez passzol az elképzeléseimhez.  Dolgoztam üzleti területen is, majd ugyanitt rendszerszervezőként. Gyakorlatilag ez most a kettő egészséges keveréke.

Ági: Én is nagyjából így kerültem ide, hiszen üzleti elemző feladatokkal részben már foglalkoztam. A fejlesztés kivételével az egyéb területeken van kisebb-nagyobb tapasztalatom, de szeretném az eddigieket keretbe foglalni, kiegészíteni, és az elejétől a végéig alaposabban átlátni.

MF: Fontos volt az ütemezés? Közrejátszott a választásban, hogy a mostani egy hosszabb, akadémiai képzés?

Cecília: Igen, fontos volt az ütemezés. Valószínűleg össze lehetne állítani a képzést több kisebb modulból is, de bízom benne, hogy az egy nagy pluszt fog adni, hogy jobban átláthatóak lesznek a kapcsolódási pontok és az egymásra épülés folyamata.

Magdi: Én azért választottam, mert már néztem korábban Business Analyst képzéseket, de azok többnyire csak 2-3 napos, gyakorlatorientált kurzusok voltak. Itt egy átfogó alapképzést kapunk, kvázi megtanuljuk a teljes folyamatot, illetve kapunk hozzá egy olyan képzést, ami eszközhasználatot, mint pl. az UML-t is tartalmazza. Továbbá itt a gyakorlatban is megtanuljuk, hogy hogyan kell egy követelményt felépíteni.

Ági: Igen, erről én is beszélgettem családon belül, ahol szakmabeliek, informatikusok vannak, és az ő véleményük is az, hogy ez egy nagyon jó átfogó képzés, ahol az elmélet is erős.

Magdi: Csatlakozom az Ágihoz. Nekem is van egy senior rendszerszervező családtagom, akinek adok a szavára. Átküldtem neki a tematikát és azt mondta, hogy ez szakmailag kiváló.

Ági: Sőt, hogy erősítsem a Masterfieldet, egyik családtagom a hazai informatikai terület meghatározó szakembere, aki szintén nagyon alaposnak és felkészültnek tartja az oktatás előadóit és tananyagát.

MF: Mi a véleményetek eddig a képzésről, mivel foglalkoztatok? Bejöttek a számításaitok?

Ági: Teljesen, abszolút felül múlta a várakozásaimat. Mivel egyedülálló ez a tanfolyam, ezért pontosan nem tudtam, hogy mire számítsak. Számomra magasan szint fölötti tudást kapunk, de hogy hogyan élünk vele utána, az nagyrészt rajtunk múlik.

Cecília: Az elmúlt napokban azt tapasztaltuk, hogy elég mélyen és részletesen foglalkozunk a tematikával, tehát nem nevezhetjük egy tinglitangli tanfolyamnak eddig.

Magdi: Igen, szerintem a Zsolt nagyon jó oktató

Cecília: Igen, fantasztikus!

MF: Épp akartam kérdezni, hogy mi a véleményetek az oktatóról, a közegről?

Cecília: Szerintem a legfontosabb, hogy mind akarjuk az egészet. Meglepően sokan vannak azok, akik saját pénzen jöttek el, magánszemélyként. Lehetnek olyanok is, akik a céggel szemben is eljöttek ide saját pénzből, ez egy egészen más hozzáállás, mintha valakit ideküldenek, miközben várja a munkája. Itt sokan meghoztak egy döntést, aminek anyagi vonzata is van, így mindenki igyekszik minél több információt feldolgozni, amihez maximálisan hozzájárul Zsolt oktatási módszere.

Magdi: Én azt vettem észre, hogy itt javarészt olyan emberek vannak, akik már jó ideje dolgoznak, és most vagy bővíteni akarják a tudásukat, vagy szakmát váltanak.

Ági: Szerintem nagyon fontos, hogy Zsolt figyeli a jelzéseinket és reakcióinkat, tehát észreveszi és reagál arra, hogy milyen eddigi tudással rendelkezünk. Így nem csak arról szól a tanfolyam, hogy ő hogyan tervezte az oktatást. Együttműködő és részben az a módszertana, hogy szabadon hagyja, hogy mindenki beletegyen valamit a közösbe, együtt tanuljunk. Szerintem ez nagyon hatékony.

MF: A képzés után egyből használható a tudás, vagy szükségeltetik további otthoni tanulás?

Cecília: Nem szabad elfelejteni, hogy közülünk majdnem mindenki projektben gondolkozik és dolgozik. Van egy fejlesztés, amit meg kell valósítani, ezért nehéz válaszolni a kérdésedre. Nagyon sok múlik azon, hogy egy adott projekt éppen hol tart, milyen módszertannal megy a fejlesztés és éppen melyik szakaszában van, továbbá milyen stakeholderekkel rendelkezik.

Magdi: Éppen tegnap beszéltünk erről, hogy mi itt az ideált tanuljunk meg, de a munkahelyek ehhez képest egy kicsit eltérnek.

Cecília: Az itt megszerzett általános tudásunk olyan, amit fél-egy év múlva is lehet használni. Visszafogunk emlékezni, ha a jövőben szükségünk lesz valamire, amit itt tanultunk.

Ági: Igen, attól függ, hogy mi indul a jövőben adott cégen belül, és mi záródik le éppen. Illetve attól is, hogy mennyire nyitott erre a közvetlen szakmai környezetünk.

Magdi: Elég jó, informatív, használható jegyzetet kaptunk, illetve a Zsolt is említette, hogy certifikátot is lehet szerezni, ha valaki esetleg abban gondolkodik.

MF: Milyen a jelenlegi helyzet a business analyst munkakörrel kapcsolatban? Tud segíteni a nehézségekben a Business Analyst akadémia képzés?  

Cecília: Eszköztárat ad. És hogy tudunk-e élni vele, az már kizárólag rajtunk múlik. Az alkalmazásához szükséges tapasztalatot, már csak a napi munkavégzéssel fogjuk tudni megszerezni. Azért nehéz, mert pont ez az üzleti elemző munkakör az, amibe rengeteg ember bekerül megfelelő szakmai tudás nélkül, mert nincs ilyen képzés. Ezért örültem ennek a tanfolyamnak, mert most láttam először, hogy ilyen átfogóan foglalkoznak vele.

Magdi: Néztük, hogy a szakirodalom csak angol, ez már nagyon régóta megy külföldön, de itthon mégsem volt eddig ilyen képzés. A világon többen is adnak minősítést, míg Magyarországon csak két szervezet certifikátját lehet megszerezni. Szerintem itthon ez a képzés egy kicsit még gyerekcipőben jár.

Ági: Fontos, hogy letisztázzuk a fogalmakat és tudnivalókat. A tanultakban vannak gyorsan átemelhető részek, melyek kézzelfoghatók, és igény szerint be tudjuk építeni a mindennapi munkába. Ha pedig jól használjuk a most megszerzett tudást, szakmai előmenetelben is segíthet.

MF: Köszönjük szépen a hasznos információkat, találkozunk jövő héten a képzés folytatásán! :) 

Ahogy a lányok is mondták, a Business Analyst akadémia egy átfogó, akadémiai képzés, amely kiváló alapokat ad a business analyst, üzleti elemző munkakörhöz. A képzést úgy állítottuk össze, hogy akár a területen teljesen kezdők is nyugodtan választhatják, akár átképzés céljából is. Az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak, és már most sok a jelentkező a következő képzésekre. Úgyhogy mindenkit arra buzdítunk, hogy minél előbb regisztráljon a tanfolyamra.


IT BUSINESS ANALYST AKADÉMIA

Az IT Business Analyst akadémia a szoftverfejlesztés üzleti oldala iránt érdeklődő magánszemélyeknek szól, akik hétvégi kurzusokon szeretnének piacképes IT ismeretekre szert tenni. A sorozat egy modulból áll, mely átfogó alapismeretekkel és gyakorlatban használható ismeretanyaggal ruházza fel a résztvevőket. A kurzus elvégzése után a diákok képesek lesznek egy szoftverbevezetési projekt üzleti és informatikai igényfelmérésre, folyamatok alapszintű optimalizálására, illetve az ehhez kapcsolódó dokumentációs és adatelemzési feladatok ellátására. 

Tanfolyam hossza: 120 tanóra, 5 nap intenzív, utána heti 1 hétköznap, napi 8 tanóra, 9.00-16.30

Ára: 374 500 Ft + Áfa  

Budapest, 2019. 02. 19.