fbpx

A héten befejeződött a White Hat Hacker tanfolyamunk, ami telt házas volt és a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült.

Két hallgatónkat is megkérdeztünk a tanfolyamról, máris publikáljuk a velük készült interjúkat. 

Olvassátok el Barnabás tapasztalatait a képzésről. 

 

Masterfield: Szia Barnabás! Köszönjük szépen, hogy elfogadtad az interjúfelkérést. Először is kérlek, mondj magadról néhány gondolatot! Milyen területen dolgozol?

Balogh Barnabás: Az ELTE-n végeztem hat éve programtervező informatikai szakon és jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom, immár hetedik éve, most egy saját vállalkozást futtatok, ahol informatikai- és szoftverfejlesztésekkel foglalkozom.

MF: Honnan jött az ötlet, hogy IT biztonsággal, „hackeléssel” szeretnél foglalkozni?

B.B.: Magával az IT-val már nagyon korán, gyakorlatilag már középiskolában is foglalkoztam. A hackelés témája egyetem alatt jött be, egy az egyetem által szervezett Security Coding Contest nevű programozói versenyen vettem részt, ahol gyakorlatilag cybersecurity volt a téma.

Már ott megragadta a figyelmemet ez a terület, viszont egy kicsit más irányba mentem el a szoftverfejlesztés irányába. Az elmúlt években viszont egyre nagyobb figyelmet kapott a cybersecurity, gondolok itt a feltört cloud szolgáltatásokra, adatszivárogtatásokra, ezért ismét érdekelni kezdett a téma.

Jelenleg a vállalkozásomban egy szoftvert fejlesztek és szeretném, ha nem járnék hasonló helyzetben, szeretném minél biztonságosabbá tenni az alkalmazást, amit fejlesztek.

MF: Mi a véleményed a képzésről? Teljesítette az elvárásaidat?
B.B.: Mindenképpen, igen. Tulajdonképpen betekintést szerettem volna kapni egy white hat hacker mindennapi munkájába, miket kérnek tőlük az ügyfelek, mikre kell odafigyelni, milyen eszközökkel dolgoznak és ezt teljes mértékben megkaptam ettől a tréningtől. Arra tökéletesen jó volt, hogy segített eldönteni, hogy a hackelésen belül melyik irányba szeretnék elindulni, melyik irányba szeretném tágítani a tudásomat, hiszen ez egy hatalmas terület.

Egy tökéletes alaptudást fektetett le a tanfolyam a számomra.

MF: Mit gondolsz az oktatóról? Milyen volt a csoport?
B.B.: Nagyon tapasztalt, minden kérdésünkre elég részletes választ adott, illetve a való életből hozott példákat, ami akár vele történt meg, vagy a nagyvilágban. Mindenkivel foglalkozott egyénileg, ha valakinek kérdése volt, vagy elakadt, egyből segített neki. Ami nagyon pozitív volt, hogy abszolút interaktív volt az óra, nem csak figyelnünk kellett, hanem folyamatosan kérdéseket tett fel, tőlünk várta a választ, hogy adott problémát szerintünk hogyan lehet megoldani, vagy hogyan lehetne támadást indítani, úgyhogy ez nagyon tetszett.

A csoporttal az ebédszüneteket mindig együtt töltöttük, nagyon jó volt a csoport, mindenki hozta a saját területéről sajátosságaiból a tapasztalatait, úgyhogy ez is segített abban, hogy szélesítsem a látókörömet.  

MF: Tudnál mondani valamit, ami kifejezetten tetszett?  
B.B.Nekem szoftverfejlesztőként leginkább a buffer overflow és a wifi jellegű támadások tetszettek, illetve pontosabban az, hogy hogyan lehet ezek ellen védekezni, mi a legjobb módja annak, hogy ezeket elkerüljük, hogyan lehet rájönni, hogy ezek miatt hogyan lehet sérülékeny a mi rendszerünk. Ezekre néztünk többféle eszközöket, ezek tetszettek a legjobban.

MF: Fogod tudni használni a munkahelyeden a frissen megszerzett tudást?
B.B.: Magát a tudást biztos vagyok benne, hogy fogom tudni használni, akár már a mostani projektemnél is, de a jövőben is biztosan.


MF
: Ajánlanád a kurzust ismerőseidnek, akik hasonló helyzetben vannak?
B.B..: Mindenképpen ajánlanám, mert nagyon jó alaptudást ad, és amire rájöttem a képzés során, hogy az egyik legnagyobb támadási kockázat egy ilyen rendszerben a programozói hiba, emiatt olyanoknak is mindenképp ajánlom, akik a szoftverfejlesztésben dolgoznak, mert olyan ismeretet kapnak, ami igazán hasznos a rendszerek védelmében.


MF:
 Van még, amit megemlítenél, de nem kérdeztem meg tőled? :)
B.B.: Igazából az Oktatóközpontra szeretnék még kitérni, magára a Masterfieldre, mert az infrastruktúra, a tanfolyamszervezése is nagyon-nagyon jó volt, minden gördülékenyen ment, ha bármilyen területről akadt egy kis problémánk, akkor azonnal segítséget kaptunk. A rendszergazdák is, ha akadt hálózati probléma, azt azonnal elhárították, úgyhogy mindenről csak jót tudok mondani! :) 

MF:
 Nagyon szépen köszönjük a kedves szavakat, örülünk, hogy tetszett, és köszönjük szépen az interjút is! Találkozunk holnap a Hacktivityn!

 

MASTERFIELD WHITE HAT HACKER TANFOLYAM

Budapest, 2019. 10. 24.