fbpx

Jól fizet, mégis kevesen ismerik: szoftvertesztelő

Itthon, bár már sok vállalat nyitott a szoftvertesztelés irányába, az IT-ban dolgozókon kívül kevesen ismerik a tesztelői szakmát. Pedig rengeteg lehetőség van benne, és egyre nagyobb szükség van rá.

A HVG Tech rovatának keresője szerint ez a 6. cikk, amely a témával foglalkozik, míg a szoftverfejlesztésre 91 cikket találunk. A magyar nyelven leírt pontos egyezésekre hasonló az arány a legnagyobb keresőben: Szoftvertesztelés 8 210 – 271 000 Szoftverfejlesztés.

Ugyanakkor a szoftvertesztelés legfontosabb szakmai szervezete (az ISTQB) által kiállított, a szakmában világszerte elismert minősítést 700 ezren szerezték meg és Magyarországon is 10 ezer körül lehet a hivatalos szoftvertesztelési minősítéssel rendelkezők száma. Ezek a számok ráadásul még mindig dinamikusan emelkednek és az álláshirdetések is azt bizonyítják, hogy az informatika még nagyon sok szoftvertesztelőt tudna alkalmazni.

A Masterfield Oktatóközpont 2017-ben kezdte el felmérni a Szoftvertesztelés magyarországi helyzetét, így mostanra már összehasonlítási adatokkal is rendelkeznek az elmúlt 3 év eredményei között. Az idei kimutatást egészben majd csak jövőre, év elején publikálják, néhány fontosabb információt már most is lehet tudni a szoftvertesztelés idei helyzetéről.

A munkakör relevanciáját vetíti elénk az alábbi grafika, melyen jól látszik, hogy a felmérésben résztvevők vállalatainak harmada az IT projektjeik költségének harmadát a tesztelésre költik, és ez az arány egyelőre évről-évre nő.

A tesztelés tehát egy kifejezetten fontos része a szoftverfejlesztésének, ami nem állhat meg ott, hogy a programozó megírja a kódot. Az éles használat előtt a teszt során előjöhetnek a minőségi problémák. A hibák között ráadásul előfordulhat technikai probléma, vagy akár olyan is, ami a programozók által nem várt felhasználásból fakad. Van még potenciál és fejlődési lehetőség a szoftvertesztelésben, hiszen az idei adatok azt mutatják, hogy, bár a kollégák kétharmada megfelelőnek, ráadásul 20% átlagon felülinek tartja a kiadott szoftvereket, addig egyharmad továbbra is úgy érzi, hogy fejlődhetnének azon a téren, hogy milyen minőségben adják ki az alkalmazásokat. Vegyesek a tapasztalatok, de a három, leginkább fejlesztendő terület közül az igények pontosabb specifikálása, a tesztelés alaposabb megtervezése és a nagyobb fokú automatizálás az, amelyekre a kollégák szerint több energiát kellene fektetni.

És, hogy megéri-e szoftvertesztelőként dolgozni?

Tavaly a felmérésben résztvevők között a nettó átlagkereset 360 ezer forint volt, az idei felmérés eredménye lekövette (és meg is lépte) a magyar bérek növekedését, és jelenleg a válaszadók nettó átlagkeresete 421 ezer forint.

A már szakmában dolgozó szoftvertesztelők még részt tudnak venni az idei felmérésben.

Azok számára, akik szeretnék kipróbálni magukat a szakmában, kiváló lehetőséget nyújt a Masterfield Junior Szoftvertesztelő Akadémiája, amely 2020. február 17-én startol. A hallgatók előzetes tudásfelmérésen esnek át, és eredményüktől függően választhatják a Karrier Programot, mely során a képzést sikeresen teljesítőket el is helyezik!