fbpx

Manapság már az ébredés utáni első mozdulatunkkal a telefon után nyúlunk.

Mobil alkalmazásokkal indítjuk a napunkat, ébresztő program kelt fel minket, ezeken keresztül tájékozódunk a világ híreiről, tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel és, ha egy kis kikapcsolódásra, szórakozásra vágyunk, akkor is rengeteg alkalmazás közül választhatunk.

Nem is kell tesztelőnek, vagy komolyabb felhasználónak lenni ahhoz, hogy belefussunk alapvető programok hibáiba, de azok, akik szívesen ismerkednek új alkalmazásokkal, biztosan találkoztak már olyan felülettel, ami nem működött, vagy csak nem nézett ki jól. Érthető, hogy a mobil alkalmazás tesztelés fontos része egy tesztelő készségeinek. Még, ha épp jelenleg nem is foglalkozol mobil alkalmazás teszteléssel, a jövőben könnyen találkozhatsz egy ilyen jellegű feladattal. A kifejezetten teszteléssel foglalkozó cégek esetében a mobil tesztelés 2019-re a korábbi 55%-ról 92%-ra nőtt az Egyesült Államokban.

A saját fejlesztésű Szoftvertesztelés helyzete Magyarországon 2019 kimutatásunk részleges eredményei alapján kiderült, hogy a legutóbbi 400 kitöltőből, mivel egy most megjelent képesítésről van szó, egyelőre egyik kitöltőnek sincs certifikációja. Azonban 2020-tól már itthon is lehet a témából vizsgázni és éppen erre készít fel a Masterfield Oktatóközpont Mobile Application Tester vizsgafelkészítője.

Miközben a teszteléssel kapcsolatban egyre pozitívabbak a visszajelzések és a vállalatok egyre többet invesztálnak a területbe, addig a mobil tesztelés még mindig egy újnak számító, egyedülálló terület, ahol hiányoznak a megfelelő szaktudású szakemberek.

Persze elkerülhetetlen a fejlesztés során, hogy a fejlesztők emulátorokat használjanak az első funkciók tesztelésére, vagy az új design kiválasztására. Ezek felfoghatók elsőkörös, belső teszteknek, amik az alapfunkciók megfelelő működését már biztosítják. Néhány fontosabb web analitikai eszközt is érdemes bevonni ezen a szinten, ilyen lehet például a Google Analytics. A rendkívül sokféle mobil eszköz tesztelésében olyan platformok segíthetnek, mint például a BrowserStack, ahol a szolgáltató biztosít távoli elérést több ezer mobil eszközhöz teszt futtatási céllal.

Már kész, működő (legalábbis az alapfunkcióját tekintve működő) mobil alkalmazásokat megfelelő eszközpark és tömegtesztelő szolgáltatások birtokában átfogóan tesztelhetunk, futtathatunk, ezek azonban manuális tesztelések és rendkívül időigényesek. Komolyabb projekt esetében érdemes minél előbb megtalálni a megfelelő automatizációs eszközt, hogy minél hatékonyabban végezzük el a tesztelést.

Néhány egyszerű tipp a mobil alkalmazások teszteléséhez Kristin Jackvonytól, a thetinkingtester blog írója alapján:

1. Ne tesztelj mobil eszközön, ha más eszközön könnyebb a tesztelés
2. Döntsük el, hogy valós eszközön, vagy emulátoron végezzük a tesztelést
3. Egyszerre egy dolgot teszteljünk
4. Többször is futtassuk újra, ha szükséges
5. Ne teszteljük le mindenhol, ahol lehetséges, csak ott, ahol valóban szükséges
6. Mindig dokumentáljuk az eredményeket, képernyőképek segítségével
7. Vizuális validációt alkalmazzunk
+1 legjobb tipp: Jelentkezz a Masterfield Oktatóközpont Mobile Application Tester vizsgafelkészítő tanfolyamára, és végezd el az egyedülálló, ISTQB módszertanon alapuló képzést!

Forrás: 2020.01.15. https://thethinkingtester.blogspot.com/2018/08/mobile-testing-part-iii-seven-automated.html