fbpx

Változások a felnőttképzésben!

2020-10-06

Felnőttképzési információk, amikről érdemes tudnod

 

2020. szeptember 1-el gyökeres változások történtek a felnőttképzés területén, ezek nem csak a Képzőket, de a piaci alapú oktatásokra jelentkezőket is érintik.

A törvényi változásokat figyelembe véve a képzések dokumentálását a Masterfieldnek is meg kellett változtatnia. Alább összefoglaltuk, hogy mely dokumentálásra miért van szükség.

Minden Képző Intézménynek amennyiben képzési tevékenységet végez bejelentési kötelezettsége keletkezik, melyet a Hatóság által üzemeltetett felületen tehet meg, far.nive.hu.

 

FELNŐTTKÉPZÉSI SZERZŐDÉS

A 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről szabályozásai szerint a résztvevővel szerződést szükséges kötni, ezért törvény 11. § a) pontja szerint kell Oktatóközpontunknak is eljárni.

 

 

Oktatóközpontunk egy űrlap formában elkészített szerződést küld meg minden jelentkezőnek.

A szerződés tartalmazza a jogszabályi előírások mellett az adatkezelésre vonatkozó irányelveket, mely alapján a résztvevő nyilatkozik, hogy adatait a far.nive.hu oldalon hogyan rögzítsük. A személyes adatokat (4T adatok) mindenképp rögzíteni kell, kivéve, ha oktatási azonosítóval rendelkezik már a résztvevő. A beazonosításra nem alkalmas adatokat (nem, iskolai végzettség) korábban is kellett egy másik úgynevezett OSAP rendszerbe jelenteni, ezt most a FAR-ban kell rögzíteni. A személyes adatokat viszont a jövőben be kell kérnie Oktatóközpontunknak az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése végett.

 

 

Az alábbi adatok letiltását kérheti a Képzésben Résztvevő:

 

1. Viselt név, születési név, anyja neve, születési hely és idő  (4T adatok)

a résztvevő kérheti a tiltást, amennyiben rendelkezik oktatási azonosítóval, de ebben az esetben is születésének évét szükséges rögzíteni.

2. Adóazonosító jel

ezt letilthatja a résztvevő, ez esetben nem rögzítjük a felületen.

3. E-mail cím

ezt is tilthatja a résztvevő, ez esetben nem kap értékelőt és tanúsítványt a Hatóságtól, illetve, ha nem rendelkezik oktatási azonosítóval, akkor a rendszer a Képző Intézménynek küldi meg az oktatási azonosítót.

 

ADATKEZELÉS

A felnőttképzési törvény továbbá arról is rendelkezik, hogy a Képző Intézményeknek milyen adatokat kell kezelni a fenti adatszolgáltatás mellett. A felnőttképzési törvény az alábbi adatok kezelését írja elő, ezek szerepelnek a Masterfield honlap regisztrációban és a szerződés résztvevői adatokra vonatkozó részében.

 

 

Ezúton kérjük a képzésre jelentkezők együttműködését fenti dokumentálás kapcsán. Kérdés esetén forduljatok oktatásszervezőinkhez.

 

Köszönettel, Masterfield Oktatóközpont Csapata