fbpx

Hasznos tippek Juhász Erika oktatónktól:

 

 

Keresésre az Excelben több lehetőségünk is akad. A legegyszerűbb megoldás, amikor csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy az adott adat vajon szerepel-e a munkalapon, vagy munkafüzetben.

Ilyenkor elsősorban nem számadatot, hanem inkább valamilyen szöveget keresünk. Erre az Excel alapszolgáltatását használhatjuk és a CTRL+F billentyűvel lehet egyszerűen elérni:

 

 

Ugyanezen a panelen találhatjuk meg a Csere funkciót is.

Amikor a keresett adatot egy cellába szeretnénk, hogy beírja nekünk, akkor már függvényekre lesz szükségünk. Ehhez a keresési módhoz most bemutatjuk a leggyakrabban használt FKERES függvényt, és párját, a VKERES-t.

FKERES vagy függőleges keresés

 

Oktatásokon az a gyakori tapasztalat, hogy sokan ismerik már ezt a függvényt, de nem megfelelően használják, alap hibákat vétenek, ennek az oka pedig az, hogy nem ismerik a hallgatók a pontos működését. Illetve az sem világos sokszor számukra, hogy milyen esetekben kell alkalmazni. Szeretnénk most eloszlatni ezt a ködöt egy két alap dolog ismertetésével.

Az FKERES függvénnyel olyan keresést tudunk alkalmazni, amivel Excelben lévő adatok között kereshetünk, és a segítségével cellába írathatjuk be a kapott eredményt.

 

Nézzük meg először ezt az egyszerű feladatot. Keressük meg a körte árát.

 

 

A függvény felépítése a következőképpen néz ki: FKERES(keresési_érték;tábla;oszlop_szám;[tartományban keres])

 

A keresési érték: ez lesz az, amit keresünk. Jelen esetben a körte árát keressük, így azt adjuk meg, amivel a gyümölcs összegét be tudjuk azonosítani, vagyis a gyümölcs nevét: körte.

A tábla: az a terület, ahol a gyümölcs nevét és összegét is megtaláljuk, vagyis a példánkban az egész tábla: A2:B5

Oszlop szám: találat esetén annak az oszlopnak a száma, ahol a keresett értékünk van, ezesetben ez a második oszlopban van. Minden esetben a kijelölt területen kell a számozást elkezdenünk, tehát az nem számít, hogy a kijelölt tábla ez Excel melyik oszlopában kezdődik.

Tartományi keresés: itt a teljes egyezés miatt a 0.

 

A felépített függvény: =FKERES(„körte”;”A2:B5;2;0)

 

 

A függvény eredménye 330 Ft lesz.

 

+Információ: abban az esetben, mikor szöveget keresünk, például jelen esetben a körte szóra keresünk rá, aposztróf közé kell helyeznünk a szöveget. Az Excel alapfeladata, hogy számokkal dolgozik, és így különbözteti meg a szöveges adatokat.

 

Abban az esetben, mikor nem 1 cellába kell adatot találnunk, hanem egy egész oszlopot kell feltöltenünk ugyanazzal a függvénnyel, akkor a függvényünk szerkesztése egy picit megváltozik. A keresési érték soronként változhat, valamint a hivatkozott tábla területét is fixálni kell.

Két táblázatot kell összekötnünk így a függvény segítségével. Az egyik a céltábla, ahol azok az üres cellák vannak, ahova a keresés eredményét szeretnénk beíratni. A másik a forrástábla, ahonnan az adatokat ki fogja keresni a függvényünk.

 

Most szintén a gyümölcsök árát keressük, de itt már egy egész oszlopot kell feltölteni.

 

 

A keresési érték: az, amit keresünk. Jelen esetben nem egy gyümölcs, hanem minden sorban szereplő gyümölcs, ezért így is hivatkozunk az értékre: D2.

A tábla: az a terület, ahol a gyümölcs nevét és összegét is megtaláljuk, vagyis a példánkban az egész tábla. Azonban ebben az esetben rögzítenünk is kell, mert hajszálkereszt segítségével másolni fogjuk a cellát, és a benne lévő hivatkozásnak nem szabad elmozdulnia: $A$2:$B$5

Oszlop szám: találat esetén annak az oszlopnak a száma, ahol a keresett értékünk van, ez esetben ez a második oszlopban található.

Tartományi keresés típusa: itt a teljes egyezés miatt a 0.

 

A felépített függvény: =FKERES(D2;$A$2:$B$5;2;0)

 


Az így kapott eredmény látható ebben a táblázatban, minden gyümölcs árát megkereste a függvény.

 

+Információ:  a hajszálkereszttel való másolás esetén a cellában lévő hivatkozás változik, ezért szükséges rögzíteni.

 

Feltételek:

  • a keresési értéknek a forrástábla a bal szélső oszlopában kell szerepelnie.
  • a forrástáblában csak egyszer szerepelhet a keresési érték, így minden sort egyedileg fog tudni a függvény beazonosítani. Abban az esetben, ha többször szerepel, első találat esetén a keresés teljesül megoldással.
  • a keresési érték adattípusának a forrás- és céltáblában is egyformának kell lennie. Ha a keresett érték szöveg, akkor szöveg típusú adatokban fogunk találatot kapni, ugyanez igaz a szám típusú adat esetén is.
  • az az oszlop, ahol keresünk, a kereső oszlop, a tőle jobbra lévő oszlopok a találati oszlopok. Találati oszlopok csak jobb lehetnek a kereső oszloptól.

 

VKERES vagy vízszintes keresés

 

A VKERES függvény csak egy argumentumában tér el az FKERES függvénytől, és ez a tábla. Ráadásul annak is csak a szerkezete, ami meghatározza, hogy a 2 függvényből melyiket használjuk. A vízszintes keresés esetén nem az első oszlopban, hanem az első sorban keresünk, így a táblaszerkezetnek is vízszintesnek kell lennie. A fenti feladatokkal most nézzük át ezt a függvényt annak érdekében, hogy össze lehessen hasonlítani őket.

 

Tehát keressük a körte árát:

 

 

A különbség jól látható a forrástáblán. Ugyanazt a táblát használjuk, azzal a különbséggel, hogy transzponálással elforgattuk, így a gyümölcsnevek az első sorba, az árak a második sorba kerültek.

 

A keresési érték: ugyanaz a körte, ugyanabban a formában.

A tábla: a hivatkozás szintén a forrástábla, csak az új formában.

Sorszám: itt az oszlopszám helyett sorszámot határozunk meg a tábla szerkezete miatt, szintén kettő.

Tartományi keresés típusa: ezzel szemben itt nem változik az elvárás, tehát itt is a 0 lesz.

 

A felépített függvényünk:  =VKERES("körte";A1:E2;2;0)

Az eredményként itt is ugyanúgy 330 Ft-ot kapunk.

 

A VKERES függvényt rendszerint a táblafejlécekben való keresésre használjuk, ahol a vízszintes táblaszerkezet adott. Így a FKERES függvény VKERES-sel történő kiegészítésével már lehetőségük van kétdimenziós keresésre.

 

Excel témában a következő tanfolyamainkon tanulhatsz tovább:

 

Alapozó kurzus:

- MICROSOFT EXCEL ALKALMAZÁS ALAPOK

 

Stabil Excel tapasztalattal:

MICROSOFT EXCEL ALKALMAZÁS KÖZÉPHALADÓ

MICROSOFT EXCEL ALKALMAZÁS HALADÓ

 

Fekete öves Exceleseknek:

MICROSOFT EXCEL MAKRÓ PROGRAMOZÁS ALAPOK

MICROSOFT EXCEL VBA MAKRÓ PROGRAMOZÁS HALADÓ

MICROSOFT EXCEL KIMUTATÁSOK (PIVOT) KÉSZÍTÉSE

MICROSOFT EXCEL POWER PIVOT

MICROSOFT POWER BI- ÖNKISZOLGÁLÓ ÜZLETI INTELLIGENCIA KERETRENDSZER

MICROSOFT POWER BI- ÖNKISZOLGÁLÓ ÜZLETI INTELLIGENCIA KERETRENDSZER HALADÓ

 

 

  Köszönjük, hogy Te is velünk tanulsz!