fbpx

Nagy Péterrel, a Masterfield értékesítési vezetőjével készített interjút a Profession.hu újságírója, ahol az IT karrierváltásról és a szoftvertesztelői szakmáról esett szó. Olvasd el a cikket Te is!

Kedvező bérezés, rugalmas munkavégzés vagy home office lehetőség, jövőálló karrier: sokan kacsintgatnak az IT-terület felé nemcsak a pályakezdők, de a karrierváltók közül is. Mik a reális elképzelések? Tényleg pár hónap tanulás után belevághatunk egy új szakmába?

A koronavírus miatt sokan átértékelték a munkavégzés kereteit: a munkavállalók egyre nagyobb rugalmasságra vágynak, sokan pedig búcsút intenének eredeti szakmájuknak, hogy egy ígéretes, válságbiztos karrierbe vágjanak. Ha új szakmát keres valaki, az IT-terület rendre felmerül az ajánlatok között, ami nem meglepő: a hirtelen jött digitalizáció minden iparágban szinte korlátlanul tudja felvenni a tehetséges szakembereket, manapság akár munkatapasztalat nélkül is. Ezen a területen a munkavégzés gyakorta távolról, otthonról vagy tetszőleges helyről történhet, a bérek pedig igencsak ígéretesek. De hogyan vágjunk bele? Milyen képzések közül választhatunk?

Digitális tudást szerezni könnyebb, mint valaha: ma már nem csak a diplomások terepe az IT, különböző hosszabb-rövidebb tanfolyamok várják azokat, akik szeretnének belekóstolni a fejlesztés vagy a szoftvertesztelés világába. Az egy-két hétvégés, párnapos alkalmak segítenek eldönteni, hogy egyáltalán nekünk való-e ez a világ, a néhány hónapos, legfeljebb egyéves tanfolyamok pedig már képesek lehetnek megadni az új karrierhez szükséges induló löketet a kiválasztott területen.

 

Nagy Péter, a Masterfield Oktatóközpont értékesítési vezetője

 

Az új IT-sláger: a szoftvertesztelő

Nagy Pétert, a Masterfield Oktatóközpont értékesítési és marketing vezetőjét kérdeztük arról, milyen képzéseket ajánlanak azoknak, akik szeretnék kipróbálni magukat IT-területen: „Több, mint 200 féle IT-képzésünk van, jellemzően 2-5 napos kurzusok, a dokumentumkezeléstől, a programozáson át a projektmenedzsmentig. Ezek mellett negyedévente indítjuk a jóval hosszabb Akadémiai tanfolyamainkat, melyek az idei évtől államilag elismert szakképzések, így a záróvizsga után államilag elismert bizonyítványt szerezhet a résztvevő. 4 ilyen oktatásunk van, melyekből a legnépszerűbb a junior szoftvertesztelő szakképzés, ahová folyamatos a túljelentkezés. Ezzel párhuzamosan fut a junior frontend fejlesztő, a junior Java backend fejlesztő valamint a junior rendszerüzemeltető képzés.”

Miért a tesztelő a legnépszerűbb a hallgatók körében? „Ez a szakma pár évvel ezelőtt még egyáltalán nem volt a köztudatban, holott amióta fejlesztenek szoftvereket, mindig is tesztelni kellett azokat. Korábban bevett gyakorlat volt, hogy a fejlesztő végezte a tesztelést is, de mostanra kiderült, hogy ők nem feltétlenül képesek észrevenni a hibákat a saját munkájukban, vagy más szempontok alapján tesztelnek, mint a felhasználók. A népszerűség oka emellett az is lehet, hogy nem szükséges olyan mély informatikai tudással rendelkezni ahhoz, hogy valaki jó tesztelő legyen, más képességeket igényel, mint a fejlesztői feladatok. Mondhatjuk, hogy könnyebben elsajátítható, emészthetőbb terület annak, aki nem az informatika világából érkezett.”

Gyógymasszőrből informatikai szakember

Ezzel pedig meg is érkezünk az egyik legfontosabb kérdéshez: tényleg szinte bárkiből lehet jó IT-szakember? A Masterfield-nél – de hasonlóan működik ez más oktató stúdióknál és központoknál is- készségfelmérő teszttel indul a jelentkezés. Alapvető logikai feladatokra kell számítani, tehát az se ijedjen meg, aki nem foglalkozott korábban ilyesmivel. 

„A legkülönfélébb területekről érkeznek a képzéseinkre: volt például kántor hallgatónk, de igazi sikersztorink az a gyógytornász hölgy is, aki 2 éve végzett, és minden előzetes tudás nélkül indulva ma már az egyik nagy telekommunikációs cégnél futott be szép karriert. Visszatérve a jelentkezőkre: egy készségszintű kompetencia teszttel vizsgáljuk a logikus és analitikus gondolkodást és affinitást. Ehhez nem kell semmilyen előképzettség, bárki számára díjmentesen kipróbálható.”

A sikeres jelentkezést követően pedig indulhat is a tanfolyam! A piacon egyre gyakoribb, hogy meglévő munka, család mellett is végezhető kurzusokat kínálnak a cégek, hiszen sok hallgató más szakmából szeretne váltani, miközben párhuzamosan dolgoznia is kell. Az sem ritka, hogy szülési szabadságukat töltő anyukák választják ezeket a tanfolyamokat, hogy a munka világába visszatérve egy piacképesebb tudással foghassanak majd álláskeresésbe. A Masterfield-nél is van lehetőség többféle ütemezésre, náluk például az intenzív, 2 hónapos nappali részvételt igénylő tanfolyam mellett népszerű a hétvégi és az esti ütemezés is. Mindegyik kurzus egy 5 napos intenzív résszel kezdődik, ezután a hallgatók már választhatják a hétköznap napközbeni, a hétvégi (szombat egész nap) vagy az esti (heti 2 alkalom, 17-20.15 óráig) oktatást is.

Gyakran felmerül az ilyen képzések kapcsán, hogy az órákon való részvétel csak az egyik fele a sikernek, bizony még további energiát is kell fordítani a házi feladatok megoldására. Péter szerint az önálló felkészülés kulcsfontosságú az órai munka mellett: „Vannak házi feladatok, hiszen az önálló felkészülés, az átadott tudás megemésztése és feldolgozása nagyon fontos. Nem elég a részvétel, át kell nézni a tananyagot. Ha valaki nem ért valamit, konzultációs lehetőséget biztosítunk számára, ezzel segítünk abban, hogy ne maradjon homályos terület. A házi feladatokat a csapat tudásának felmérésére is használjuk, ebből látjuk, hogy halad a csoport, mi az, amit ismételni kell, ki hol van elakadva. Mindig átbeszéljük, értékeljük ezeket a feladatokat.”

Egy új karrier realitásai

Mire számíthatunk a tanfolyam végén, egy sikeres vizsga után? Reális, ha azonnali elhelyezkedést várunk? „Maradva a tesztelőknél: nem kötelező, de illik már a képzés alatt megcsinálni a nemzetközi minősítést (ISTQB CTFL – Certified Tester Foundation Level), a legtöbben ezt a kurzus végére megszerzik. Bár nem követelmény a piacon, előnyben részesítik a munkáltatók azokat, akik rendelkeznek ezzel a vizsgával, így az a tapasztalat, hogy az akadémián szerzett tudással és a minősítéssel állást keresők szinte 1-2 hónapon belül elhelyezkedhetnek. Ez egy junior, manuális tesztelői szint, ami a szakma kiindulópontja. De ne feledjük, hogy az IT-szakmában bárki gyorsan előre léphet, akár egy éven belül magasabb pozíciót és bért érhet el, 2 év tapasztalattal pedig már medior vagy senior szinteken dolgozhat.”

Hogy néz ki jelenleg a bérezés, mire számíthat például egy junior szoftvertesztelő?

„Azoknak a karrierváltóknak, akiknek segítünk az elhelyezkedésben, minimum bruttó 350 ezer forintos fizetést garantálunk, de azt tapasztaljuk, hogy kezdőként ennél kicsit magasabb bérekről szoktak indulni a jelöltek. A szoftvertesztelők átlagkeresete 2019-es nem reprezentatív felmérésünk szerint nettó 450-500 ezer forint körül mozgott, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy bármilyen területről is érkezzen a leendő hallgatónk, érdemes kipróbálnia magát az IT világában, mivel rövid időn belül nagyon szép karrierutat járhat be.” 

 

Készítette: Profession.hu