fbpx

Ismerd meg, hogy hogyan telik egy frissen elhelyezkedett szoftvertesztelő munkája!

 

Akadémiánkon végzett hallgatónk mesélt nekünk azokról a feladatokról, amelyekkel új munkahelyén találkozik Partnercégünknél.

A Masterfield-nél szeretjük nyomon követni Partnereinknél elhelyezett Hallgatóink későbbi karrierútját is, hiszen szoros kapcsolat alakul ki köztünk a 320 órás Akadémiai képzés alatt. Legutóbb Kristóffal beszélgettünk, aki nemrég végzett Junior Szoftvertesztelő Szakképzésünkön. Kristófot arról kérdeztük, hogyan is telnek a mindennapjai, milyen feladatokkal és kihívásokkal találkozik új munkahelyén.

 

Mivel indul a munka az új munkakörödben?

"Első körben a céget fogják bemutatni neked és a főbb céges terméket, ami valószínűleg egy website lesz" - vág is bele egyből Kristóf. "Megmutatják a ticket kezelő rendszert, amivel a különböző feladatokat tartják számon, hogy ki mivel dolgozik éppen. Utána kisebb bug ticketekkel fogsz kezdeni, például nekem több helyen le kellett cserélni a logókat, egyéb képeket stb. Ha esetleg módosult egy szabály, például, hogy mekkora a maximum mérete egy képnek amit feltölthet a user, vagy adott szövegnek milyen mérettel kell rendelkeznie stb. Ezek könnyű feladatok lesznek, hogy bevezessenek a jegykezelésbe, és jobban átlásd a website működését is."

 

Mi történik a tesztelés után?

"Miután a tesztelés megtörtént, teszt esetet kell írni róla, amit majd le fog ellenőrizni egy kolléga és ha esetleg még hiányosnak érzi, akkor azt jelezni fogja számodra. A későbbiekben egyre nehezebb feladatokat is adnak majd, amelyekhez a rendszer mélyebb szintű ismerete szükséges."

 

 

Hány lépésből áll egy feladat kezdetben? 

"Egy adott feladat, amit a rendszernek (website-nak) el kell végeznie állhat akár 6-8 lépésből, amikhez különböző dokumentációk lesznek generálva, és ezekből kell majd a teszthez szükséges információkat kinyerni és összehasonlítani. Ezeknek az áttesztelése különböző példatermékekkel és a releváns információk felkutatása és összehasonlítása már magasabb szintű rálátást igényel. Ezen felül a rendszer különböző szegleteit kell majd végigtesztelni. Sok esetben még nem fogod tudni, hogy hogyan hajtod majd végre a teszteket, viszont ahogy elkezdesz jobban belemélyedni a dologba és felfedezed a rendszer azon specifikus szegletét, úgy egyre inkább körvonalazódik majd a dolog, később pedig már rutinból fog menni. Ha elakadsz, akkor érdemes egy ideig egyedül próbálkozni, esetleg utánaolvasni a dokumentációban a rendszer működésének stb., de ha ezek után sem megy, akkor bármikor lehet segítségért fordulni a tesztelő kollégákhoz, fejlesztőkhöz, vagy a feletteshez."

 

Mi tartozhat még a feladatkörödbe?

"A tesztelői feladatok közé sok esetben support tevékenység is tartozik mely alatt a rendszer felügyeletén van a hangsúly. Figyelni kell, hogy milyen mértékű a terhelés, milyen hibaüzeneteket dob a rendszer, és hogy ezek között a hibaüzenetek között akad-e olyan, amivel foglalkozni kell külön fejlesztőnek. Van sok olyan hibaüzenet, ami nem jelent gondot, ilyen például amikor túlzottan leterhelt a rendszer, és emiatt nem töltődik be az ügyfélnek valami, vagy egyszerre akartak rákeresni ugyanarra és emiatt jön hiba. Azonban vannak olyanok, amik komoly hibára mutatnak, ezeket jelezni kell. Support során az ügyfelektől is érkeznek hibajegyek, ezeket ki kell nyomozni, hogy valóban hibás-e a működés, vagy csak az ügyfél kattintott esetleg félre/ nem ért valamit a rendszer működésével kapcsolatban. A találtakat pedig jelezni kell az adott issue-hoz felvett ticket-ben."

 

 

Van még valami egyéb feladat, amit megemlítenél?

"A könnyebb feladatok közé tartozik még az úgynevezett regressziós tesztelés is, ami a rendszer végigtesztelését jelenti egy-egy nagyobb változtatás után. Ennek célja kiszűrni, hogy a változtatások nem okoztak-e problémát a rendszer elvárt működésében. Olyan szabályok tesztelése, amiknél 1-2 feltételnek kell teljesülnie szintén a könnyebb feladatok közé tartozik. Ezekből lehet egészen sok is, egy-egy nagyobb sémaváltást (update-et) követően. Sokszor új, úgynevezett attribútumok is bevezetésre kerülnek (vagy adott esetben törlődnek), ami egy adott mezőt jelent, melyet az ügyfél kitölthet. Ezeket is tesztelni kell, illetve az adatkezelő (SQL) rendszerben utánanézni, hogy helyesek-e a beállítások. Ezeket a beállításokat a szabályoknál is sokszor át kell nézni. Sok esetben egy szabály vagy attribútum tesztelését nem elég csak a UI felületen tesztelni. Vannak olyan rendszerek, ahol Excel, illetve XML dokumentumokat is befogad a website. Ebben az esetben ezeket is tesztelni kell, hogy a módosítások érvénybe léptek-e. Illetve az ügyfelek által bejelentett, egyszerűbben utánajárható issue-k is a könnyebb feladatok közé tartoznak."

 

Mit mondanál zárásként az érdeklődőknek?

"Kezdőként ezekhez hasonló feladatokra lehet számítani, azonban elkerülhetetlen, hogy a nehezebb feladatokba is belefussunk, hiszen, ha mondjuk support során érkezik kivizsgálandó eset, akkor annak a megoldása rád hárul. Emellett a managered igyekezni fog majd változatos feladatokat adni, amikkel bővítheted a rendszerrel kapcsolatos tudásodat."

  

Téged is érdekel a szoftvertesztelés és szeretnél még többet megtudni róla?
Akkor kattints és foglald le a helyed a szeptember 5-én induló, kis létszámú, 3 féle ütemezésben induló, akár online is elvégezhető tanfolyamunkra: