fbpx

Szoftvertesztelés az alapoktól a specialist szintig.

 

Olvasd el most interjúnkat Maróti Gáborral, aki külföldön él és dolgozik, mégis IT tanulmányaihoz évek óta a Masterfield mellett teszi le a voksát. 

Honnan jött az ötlet, hogy az IT-ban fejleszd magad és ott helyezkedj el?

A villamosmérnöki képzés magában foglal egy erős programozói alap tudást a BME-n (Budapesti Műszaki Egyetem), így amikor elvégeztem a Villamosenergia Rendszerek és Hálózatok mester szakát egy IT mellékszakkal, a SIEMENS leányvállalatánál (Evosoft) helyezkedtem el, ahol erősáramú villamos hajtásokhoz fejlesztett Windows asztali applikációhoz kerestek rendszer mérnököt/tesztelő mérnököt, akiknek nem csak a szoftverfejlesztéshez/szoftverteszteléshez kellett érteniük, de a villamosmérnöki oldalához is.

 

Maróti Gábor - a Masterfield hallgatója


A jelenlegi munkahelyeden, Németországban mi a munkaköröd, mivel foglalkozol pontosan?

Senior Test Menedzser vagyok, aki minden szoftvertesztelői területért egyaránt felelős. Ez felöleli a tesztcsapatok irányítását a különféle projekteken, a belső tesztelői sztenderdek kidolgozását, az új kollégák kiválasztását és betanítását, az általános szoftverfejlesztési tanácsadást de kiegészítésként egy kevés IT feladatot is rám bíztak, például különféle szoftvereszköznek a belsős menedzselését. Nincs olyan területe a szoftvertesztelésnek, amivel ne foglalkoznék, igaz ez azt jelenti, hogy magasabb absztrakciós szinten végzem a munkám, mint például egy kifejezetten JMeter-re szakosodott, csak webes applikációk teljesítménytesztelését végző tesztelő.

 

Külföldön élsz és dolgozol, mégis itthoni Oktatóközpontot választottál. Mennyire gördülékeny így számodra a tanulás?

Természetesen az ingázás külföldről nem könnyíti meg a dolgom, illetve az 1 hetes határidő a tréningek hivatalos kihirdetésére (hogy elindul-e) kicsit szűkösebb, így távolról. Viszont maga a tréning pont olyan könnyű/nehéz, mintha Magyarországon élnék, illetve a kapott tananyag is olyan jó minőségű, hogy utána mindegy, hogy hol tanul és tölti az ember az egyéni felkészülést. Amennyiben lenne kérdésem mégis, elektronikus formában mindig elérhetőek az oktatók.

 

Hogyan találtál anno a Masterfield Oktatóközpontra és miért döntöttél úgy, hogy mellettünk teszed le a voksodat a képzéseidet illetően?

Az Evosoft által szervezett első ISTQB tréningemen találkoztam a Masterfield Oktatóközponttal, és mivel magabiztosan átmentem a vizsgán a kapott tréning és segédanyagok tanulmányozása után, így a következő alkalommal is a Masterfieldet választottam, mert pontosan tudtam, hogy mire számíthatok, és hogy az bőven elég lesz a céljaim eléréséhez. Azóta több év eltelt, volt, hogy kerestem alternatívát, de én személy szerint nem találtam az internet segítségével sem jobbat.

 

Mik voltak azok a fő okok, ami miatt már ilyen sok alkalommal választottad a Masterfieldet az évek alatt?

12 tréningem volt a Masterfieldnél. Egy jól bejáratott, működő és látszólag alternatíva nélküli megoldás, így számomra egyértelmű választás a Masterfield.

 

 

Melyik tanfolyam volt ezek közül számodra a legemlékezetesebb, és miért?

Az Advanced Level "CORE" ISTQB képzések, mert tényleg megalapozza a tesztelés világát és onnantól kezdve bármelyik specializációt könnyen veszi az ember. A Foundation Level ISTQB önmagában száraz volt, de az ember belátja, hogy szükséges a továbbiakban. A "SPECIALIST" ISTQB tréningjeim közül talán a Performance Testing és a Test Automation Engineer tréningeket találtam a legizgalmasabbaknak. Amikor csak 4-5 fős csoport indul, akkor igazán interaktívak a tréningek és ezek közel álltak (a többihez képest) a programozáshoz is, talán ezért is tetszettek ennyire. Mindkettő esetében gyönyörűen leírja általánosságban az anyag, hogy kell az adott témával foglalkozni, bármilyenek is legyenek a körülmények. A legjobb érzés pedig, amikor a sok-sok anyag egyszer csak összeáll az ember fejében...

A Prince2 képzés a várakozásomhoz mérten kevésbé teljesített jól, de ehhez valószínűleg közrejátszik, hogy a projektmenedzserek egy "másik" világban élnek, a dolgok emberi oldalával foglalkoznak jobban, több a szubjektivitás és kevesebb a "mérnökösdi".

 

Ajánlanád-e másoknak, hogy ők is nálunk képezzék magukat?

Igen. Szerintem a Masterfield - reális kereteken belül - minden elvárhatót megtesz, hogy aki kifizeti a tréning díját és tanulni akar, az minden esetben sikerrel fogja venni az esetleges vizsgát, vagy a munkahelyi akadályokat. A jelenlegi "hybrid" (online és tantermi) megoldás pedig maximális flexibilitást nyújt minden tanuló számára. Aki komolyan gondolja a képzéseket és többre is jelentkezik, az pedig jó eséllyel némi kedvezményben is részesül, ami szintén jó érzés, hogy a Masterfield megbecsüli a visszatérő kuncsaftokat.

 

Köszönjük Gábornak az interjút, és azt, hogy megosztotta velünk a többéves tapasztalatait. Mindig jó látni, ha hallgatóink elégedetten térnek vissza hozzánk.

Téged is érdekel a szoftvertesztelés és szeretnél még többet megtudni róla?
Akkor kattints és foglald le a helyed a szeptember 5-én induló, kis létszámú, 3 féle ütemezésben induló, akár online is elvégezhető tanfolyamunkra: