fbpx

Karrier építés az IT világában

"Összesen 5 konkrét állásajánlatot kaptam végül, ráadásul olyanokat, amikre egyáltalán nem számítottam. Egytől egyig nagyon korrekt volt mindegyik!" - Interjú Nagy Eszterrel.

 

Honnan jött az ötlet, hogy a szoftvertesztelés területén fejleszd tovább magad?

 

Régóta terveztem már, hogy karriert váltok és az IT világa mindig is nagyon vonzott. Korábban nem volt elég bátorságom ahhoz, hogy belevágjak és ezért más területen helyezkedtem el. Szállodamenedzsment, illetve marketing szakokon szereztem diplomát, de nem találtam a helyem bennük, mindig ott volt a fejemben, hogy én a szívem mélyén nem ezt szeretném csinálni. Aztán jött a Covid és éppen akkor született meg a kisfiam is. A férjem állt elő az ötlettel, hogy most itt a lehetőség, hogy a szülési szabadság alatt megcsináljak egy bootcampet.

 

Nagy Eszter - Akadémiai szoftvertesztelő hallgató, új munkahelyén a Deutsche Telekomnál

 

Emlékszel, hogy végül miért a Masterfieldet választottad?

 

Eredetileg más képzőközpontokat nézegettem, de egyik időbeosztása sem volt túl barátságos egy 1 éves kisgyerek mellett. Egy napon találkoztunk egy barátnőmmel, akivel véletlenül szóba került a téma és elmesélte, hogy az ő párja szoftvertesztelő. Ők ajánlották a Masterfieldet, mert nagyon jó híre van a sulinak ebben a szakmában. Utána néztem milyen ütemezésben indítanak képzéseket és úgy éreztem megtaláltam a nekem való helyet. Fontos szempont volt, hogy olyan időbeosztásban tudjam végezni a képzést, hogy az a családi élettel összeegyeztethető legyen. Nekem nem volt szempont az, hogy 2 hónap alatt végezzek, ezért inkább a „kényelmesebb”, simulékonyabb 5 hónapos verziót választottam.

 

Tudnál mondani valamit, ami kifejezetten tetszett az Akadémiával kapcsolatban?

 

Millió dolgot tudnék erre a kérdésre válaszolni, nagyon nehéz kiemelni belőle egy dolgot... Talán, ami a legfontosabb dolog szerintem egy pályaváltó hallgatónak, az a támogatás, amit kap. Aki új szakmát választ abban nagyon sok a félelem/bizonytalanság, egyrészt azért, mert nem tudja, hogy mi vár rá az új világban, kap-e állás ajánlatot a képzés elvégzését követően, meg tudja-e ugrani az elvárt szintet egy idegen szakmában; másrészt azért, mert az eddigi kapcsolatrendszere helyett/mellett, most egy teljesen újat kell felépítenie, hogy legyen kihez fordulnia, ha valamilyen akadályba ütközik, vagy nem tudja hogyan tovább. Én úgy gondolom, hogy a Masterfield ezt 200%-on biztosította. Mindig volt kihez fordulni segítségért, az ezredik kérdés után sem hajtottak el az oktatók – pedig én tényleg próbára tettem őket ebből a szempontól, mindig volt egy kedves szavuk és fogták a kezünket akkor is ha éppen nem voltunk jó passzban. Ehhez persze mindkét félre szükség van, mert csak annak tudnak segíteni, aki kéri/elfogadja azt.

 

Mi a véleményed a szervezést illetően?

 

Sosem voltak szervezési problémák, mindig időben értesültünk mindenről. Szerintem tök jó dolog, hogy a tananyagot már a következő alkalom előtt napokkal átküldték, hogy legyen idő a felkészülésre/átolvasásra. A teremben mindig odakészítve várt minket az asztalon a kis névtáblánk mellett a tananyag, és az oktatóközpontban mindig valami kedves bekészítéssel vártak minket –  kávé, tea, hétvégén nasik, hétközben szendvicsek. Ami a vizsga szervezést illeti, szuper volt, hogy bőven jutott időnk felkészülni a záróvizsgára, amit megkönnyített az is, hogy a képzés közben több kisebb, egyszerűsített részvizsgát is tennünk kellett, így eloszlott a terhelés és nem a képzés legvégén kellett az óriási mennyiségű anyagot feldolgoznunk

 

Milyen részvételi formát választottál a kurzuson és milyen ütemezésben?

 

Hétvégi ütemezésű képzést választottam, ami szombatonként került lebonyolításra 9:00 és 16:30 között. Én a tantermi képzési formát részesítettem előnyben, mert nekem valahogy úgy jobban átjött a dolog, ráadásul rengeteget dobott a személyes kontakt az oktatókkal és a csoporttársakkal kialakított kapcsolaton is.

 

 

Mi a véleményed az oktatókkal kapcsolatban?

 

Szerencsés vagyok, mert egy nagyon szuper csapat tagja lehettem, nagyon jó embereket ismerhettem meg mind az oktatók, mind a csoporttársak személyében. A hallgató társak közül többen ma is a kollégáim és nagyon szeretem őket.

Az oktatók előtt le a kalappal... Végtelen türelemmel és segítőkészséggel fordulnak a résztvevők felé és egytől egyig elképesztően profik és motiválóak. A személyes jelenlét egyik előnye, hogy néhányukat jobban is megismerhettük a szünetekben és a beszélgetések alkalmával úgy éreztük, mintha ők is „közénk tartoznának”, nem határolódtak el egyáltalán. Gyúri Attila, Déri Gábor, Kreisz József, Birkás János és a többiek is elképesztően jó fejek, örülök, hogy megismerhettem őket és tuti, hogy nélkülük egészen más lett volna.

 

A zárást követően mikor kaptad az első állásajánlataidat?

 

Már a képzés befejezése előtt is volt interjúm egy-két céggel, de a legelső ajánlatot talán 2 héttel a záróvizsgát követően kaptam meg, de erre nem emlékszem pontosan.... A vizsga után elképesztően lelassult az idő, az órák heteknek tűntek, mert mindenki nagyon félt, hogy kap-e ajánlatot és hogy mi lesz most. Aztán egyik pillanatról a másikra minden egyszerre történt, mintha valaki beletekert volna a személyes kis filmünkbe (közben már megtudtam, hogy Nagy Erika (HR) volt az a valaki... 😉). Elkezdtek jönni az interjú felkérések, aztán szépen egymás után az ajánlatok is. Ha jól emlékszem összesen 5 konkrét állásajánlatot kaptam végül, ráadásul olyanokat, amikre egyáltalán nem számítottam.

Egytől egyig nagyon korrekt volt mindegyik és bár nagyon örültem, hogy ennyi lehetőség adódott, borzasztó nehéz volt választani közülük. A partnerek az interjúk alkalmával nagyon kedvesek voltak, nem éreztem hátránynak azt, hogy más területről érkeztem egyáltalán, sőt, volt olyan, akinél ez kifejezettem előnynek számított, mert így egy másfajta szemléletmódot vihettem volna a cégbe. Miután megszületett a döntés, mindegyik ajánlattevőmet felhívtam és megköszöntem nekik a lehetőséget és akkor döbbentem meg a legjobban, mikor az elutasítás ellenére egytől egyik azt mondták, hogy ha meggondolnám magam keressem őket. A korábbi szakmáimban ez még véletlenül sem fordult elő soha.

 

 

Jelenleg hol és milyen pozícióban dolgozol? Elégedett vagy-e vele?

 

Szoftvertesztelői pályámat a Deutsche Telekom IT Solutions HU-nál kezdtem, jelenleg pedig a DT-ITS-nél dolgozom Security Analystként és imádok itt lenni. Életem legjobb munkahelye, komolyan😊 Végtelenül rugalmasak, támogatóak minden szempontból és a bérezés is nagyon korrekt! Ami szerintem közös a DT-ITS-ben és a Masterfieldben is, hogy azzal, hogy elvégzed a tesztelő akadémiát vagy bármelyik másikat még nem skatulyázod be magad. Nem vagy kalitkába zárva, hogy most akkor te tesztelő vagy és kész. Megadják a szabadságot, hogy az legyél, aki szeretnél és maximális támogatást kapsz hozzá mindkét oldalon. Az akadémia során több olyan ajánlat is érkezett, ami nem feltétlenül a teszteléshez köthető, így ha valaki úgy érzi menet közben, hogy mondjuk szívesebben lenne RPA developer, vagy Security Analyst vagy akármi – és megvan hozzá a kellő lelkesedése, akkor akár még az is lehet belőle, mert a másik oldalon szuper partnerek várják a frissen végzetteket.

 

Ajánlanád az Akadémiai szakképzésünket másoknak?

 

Ez nem kérdés. Bárcsak előbb találtam volna rá a Masterfieldre...

 

Egy kis személyes jó tanács...

 

Tudom, hogy nehéz elhatározni magunkat a váltásra és igen, anyagi áldozattal is jár... De ami utána jön, az még jobb annál, mint amire számítasz. Ez tényleg egy egészen másik világ, mintha nem is ugyanazon a bolygón lennél. Az IT-ban a munkáltatók törekszenek arra, hogy jól érezd magad, hogy legyen időd magadra és a családodra, tudj pihenni és tanulni. Karrier utat tesznek eléd és támogatnak a céljaid elérésében. És persze hiszi-piszi, kamu marketing... De úgy mondom ezt, hogy a jelenlegi pozíciómban 7/24-ben dolgozom egy 2 éves gyerek mellett. Életem legjobb döntése volt.

Legyél mindig motivált és lelkes. Fogadd be az új infókat és ne feledd, hogy pályát készülsz váltani, legyen meg benned az alázat az új szakmád iránt. Ne érd be azzal, hogy a minimum elvárt szintet akarod teljesíteni, törekedj mindig többre, mert hidd el, a végén óriási lesz a meglepetés... Meg fog térülni a befektetett energia és minden, de ehhez nem csak a Masterfield kell, hanem TE is!!!

 

 

 

Te is szeretnél valami újba vágni az IT világában? Vagy csak karriert váltanál és biztos, jövedelmező állásra van szükséged? Akkor vágj bele Te is a Szoftvertesztelésbe a Masterfield Akadémián!
Kattints és foglald le a helyed a következő, kis létszámú, 3 féle ütemezésben induló, akár online is elvégezhető tanfolyamunkra: