fbpx

Január elején a HackerRank közzétette legújabb frissítését szokásos Developer Skill Report jelentésének, amiben a programozási nyelvekkel és skillekkel kapcsolatos legutóbbi évi trendjeit foglalja össze.

A fejvadászattal foglalkozó cég statisztikáját arra alapozza, hogy oldalán milyen témakörben és hány alkalommal kérték munkaadók a jelentkezők tesztelését, illetve ezeket a teszteket hány fejlesztő végezte el.

A Java és Python fejlesztők a legkeresettebbek,
a TypeScript, PHP és C fejlesztők a legkevésbé

 A munkaadókat leginkább a Java és Python skillek érdekelték, a C# és a TypeScript viszont nem nagyon

 

Ezek szerint úgy tűnik, hogy 2022-ben a munkaadók részéről messze a legnagyobb kereslet a Java skillek iránt mutatkozott, amit a Python, az SQL, majd a C++ és a JavaScript programozási képességek követték a listában - utóbbi már csak a Java harmadának megfelelő eredménnyel. Ugyanakkor a C#, a Go, a TypeScript tudás felmérése nagyon kevés munkaadót érdekelt, aminél már csak a PHP, a C és a Swift végzett rosszabb, már-már marginális eredménnyel.

A maguk a fejlesztők által választott tesztekben az első két helyen szintén a Java és a Python végeztek, de a további helyeken komoly eltérés mutatkozott a munkaadói igényekhez képest. Így itt pl. a C++, a JavaScript, de még a C# is sokkal népszerűbbnek bizonyult az SQL-nél - a PHP, a Swift vagy a TypeScript tesztekre szintén alig akadt önként jelentkező.

 

 A nem nyelvspecifikus skillek között az általános problémamegoldás, a gépi tanulás és a webes technológiák taroltak

 

A nem nyelvspecifikus skillek vonatkozásában a munkaadók leginkább az általános problémamegoldó készséget tartották a legfontosabbnak, de majdnem ennyire sokakat érdekeltek a gépi tanulással kapcsolatos ismeretek is. Ezt a webes, illetve mikroszolgáltatások használatában fontos REST API-k ismerete, valamint a React, a HTML/CSS/JS és a Node.js követtek. Ezzel szemben az adatmodellezés, a .NET vagy Kubernetes és a Docker a munkaadókat nem látszott érdekelni.

Az eredményekkel kapcsolatban érdemes fejben tartani, hogy a HackerRank eredményeiből nem derül ki, hogy azért volt magas a tesztek száma egy-egy témakörben, mert sok ilyen skillt igénylő állásra kerestek munkatársakat a munkaadók; mert sokan jelentkeztek (de lehet amúgy kevés állásra); vagy azért, mert hiába kerestek munkaerőt az adott skillekkel, mert az azokban utazók egyszerűen nem ütötték meg a felvételi mércét - hiszen ezek egyaránt az elvégzett tesztek számának növekedését okozhatták a többihez képest.

 

Forrás: Prog.hu