fbpx

Szoftvertesztelő tanulónkkal beszélgettünk:

"Nagyon fontos az eltökéltség, hogy ne csak egy papírt akarjon valaki megszerezni, hanem tényleg tegye oda magát a képzés során és lássa maga előtt a célt, amiért csinálja."

Interjút adott nekünk Radócz Éva, Junior Szoftvertesztelő Akadémiánk volt hallgatója, aki már bele is kezdett az új IT karrierjébe egyik partnercégünknél, Karrier Programunk segítségével. Ismerjétek meg ti is Éva tapasztalatait a velünk töltött hónapokról, és merítsetek erőt a karrierváltáshoz az ő történetéből!

Radócz Éva - végzett junior szoftvertesztelő hallgató

 

Honnan jött az ötlet, hogy a szoftvertesztelés területén fejleszd tovább magad?

A gyógyszerészi diplomám megszerzése után nem gondoltam, hogy néhány évvel később szükségem lehet arra, hogy számomra teljesen új területek felé nyissak. Azonban, mivel úgy éreztem a munkámban már nem rejlik akkora potenciál, mint korábban hittem, ezért jó ideje foglalkoztatott a karrierváltás gondolata. Egy online cikkben olvastam először a szoftvertesztelésről és rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Igyekeztem alaposabban körül járni ezt a foglalkozást és úgy éreztem az alapvető készségek, a pontosság, precizitás, az analitikus-, kritikus gondolkodásmód, amik ehhez a munkához igazán fontosak megvannak bennem. Miután az IT világától teljesen eltérő munkám volt, fontos szempont volt az is, hogy az új munkám ne igényeljen specifikáltan erre a területre vonatkozó felsőfokú végzettséget, valamint, hogy a tanfolyamok belátható hosszúságúak legyenek.

 

Emlékszel, hogy végül miért a Masterfieldet választottad?

Miután komolyan megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ki szeretném próbálni a tesztelői munkát, elkezdtem tanfolyamokat keresni. A Masterfield esetén szimpatikus volt, hogy egy megbízható múlttal rendelkező cégről van szó, nagy tapasztalatuk van az oktatással kapcsolatban. A tanfolyamba vetett bizalmamat erősítette az is, hogy a jelentkezők komoly felvételi folyamaton mentek keresztül, így ténylegesen olyan résztvevők voltak a csoportban, akiknek megvan az affinitásuk a tesztelői munkához. Ez szerintem a jelentkezők számára is egy remek visszajelzés. Az indulási időpont, a képzés ütemezése, illetve az ismerősi ajánlások is mind megerősítettek benne, hogy a Masterfield lesz a számomra megfelelő választás.

Tudnál mondani valamit, ami kifejezetten tetszett az Akadémiával kapcsolatban?

Úgy tapasztalom, hogy azok közül, akik karrierváltóként szeretnének IT területen elhelyezkedni nagyon sokan vacillálnak, hogy az önálló tanulást vagy valamilyen tanfolyam keretei között történő oktatást válasszanak. Számomra nagy biztonságot adott, hogy az Akadémia által biztosított szervezett körülmények között tudtam elsajátítani ennek a területnek az alapjait. Minden szükséges tananyag rendelkezésre állt, gyakorlati példákkal kiegészítve, mindig lehetett kérdezni, ha elakadtam valamivel. A csapat segítőkészsége, a problémákra való nyitottságuk számomra nagyon szimpatikus volt. Emlékszem, az ünnepek előtti hajrában az egyik beadandóval kapcsolatban kérdéseim merültek fel és még ígyis sikerült több körben is egyeztetnem az oktatóval, hogy biztosan a jó megoldást készítsem el.

 

Milyen részvételi formát választottál a képzésen és milyen ütemezésben?

Online formában vettem részt, azon belül is a hétköznap esti ütemezést választottam. A családdal ezt a kombinációt tudtam leginkább összeegyeztetni. Kényelmes volt, hogy az utazás idejét a családomra vagy a felkészülésre fordíthattam. A csoportunkban mindenki online vett részt az órákon, így emiatt sem éreztem azt, hogy bármiből kimaradnék. Úgy gondolom, az oktatás minőségéből sem vett el, mindig volt lehetőség, idő kérdezni, vagy átbeszélni egy-egy összetettebb részt. Az órákon kívül e-mailben, vagy Slack-en keresztül tudtunk segítséget kérni az oktatóktól, ez utóbbi pedig az egymás közötti kommunikációt is segítette.


Mi a véleményed a szervezést illetően?


A szervezés minőségén egyértelműen érződött, hogy egy kiforrott rendszer keretei között veszünk részt a képzésen. Gördülékenyen zajlott az online oktatás, az órák pontosan kezdődtek, egyszer sem maradtak el, a szüneteket is percre pontosan tartották az oktatók minden esetben, ehhez külön számlálót indítottak, így mindenki láthatta a képernyőn, hogy mikor fogjuk folytatni. A tanfolyamközi vizsgákat is volt lehetőség kényelmesen, online megírni.

Mi volt a tapasztalatod az oktatókat illetően?

Az oktatók mind a területükön nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak, komolyan vették az órákat. Törekedtek az oldott hangulatra, mindig arra biztattak minket, hogy merjünk kérdezni, ha valami nem világos és igyekeztek más megvilágításba helyezni a kérdéses részeket. Partnerként tekintettek ránk az anyagok feldolgozása közben, nyitottak voltak az észrevételeinkre. Számomra szimpatikus volt, hogy a kapcsolódó anyagrészeket ugyanaz az oktató adta le. Ez egyfajta biztonságérzetet is adott, hogy egy ismerős arc tartja az órát, másrészt könnyebb volt az anyagrészek közötti visszautalás, párhuzamok vonása.

A zárást követően mikor kaptad az első állásajánlataidat?

Az idei évben azt hiszem, nem titok, hogy az IT egészére jellemző módon, a cégek nagy többsége óvatosabb lett a felvételeket tekintve. Ennek ellenére a tanfolyam végét követően az első interjúfelkérés kb. másfél héttel történt, a konkrét ajánlatot pedig 3 héttel később kaptam. Így saját tapasztalatból mondhatom, hogy minden nehézség ellenére, nem lehetetlen karrierváltóként, akár rövid idő alatt is elhelyezkedni.

Jelenleg hol és milyen pozícióban dolgozol? Elégedett vagy-e vele?

A Karrier Program segítségével sikerült elhelyezkednem egy kisebb magyar fejlesztőcégnél, Junior Business Analyst pozícióban. A munkát nagyon szeretem, mert változatos és kihívásokkal teli, bőven rejlik benne fejlődési lehetőség számomra. Többféle projekten dolgozhatok egy időben, így párhuzamosan ismerhetem meg ennek, a számomra új világnak a rejtelmeit. Emellett remek a cégen belüli légkör is, úgy érzem megbecsülnek, ami különösen motiváló számomra.

Ajánlanád az Akadémiai szakképzésünket másoknak?

A sok általam is említett pozitívum miatt, ha valaki tesztelői pályán gondolkodik, jó szívvel ajánlom a Masterfield Oktatóközpont Szoftvertesztelői Akadémiáját.

Mit mondanál azoknak, akik vacillálnak azon, hogy belevágjanak-e a Karrierváltó szakképzésünkbe?

Annak ellenére, hogy a mostani munkaerőpiaci helyzet nem a legideálisabb a juniorok számára, úgy gondolom, én is egy példa vagyok többek között, hogy nem lehetetlen az elhelyezkedés, még akkor sem, ha valaki eddig teljesen eltérő területen dolgozott. Nagyon fontos az eltökéltség, hogy ne csak egy papírt akarjon valaki megszerezni, hanem tényleg tegye oda magát a képzés során és lássa maga előtt a célt, amiért csinálja. Ne a minimumra törekedjünk, mert az most nem biztos, hogy elég lesz. Egy kis plusszal, legyen az nyelvtudás, vagy egy extra ISTQB vizsga az alapszintű mellett, máris előrébb helyezi az önéletrajzot a toborzók listájában. A tesztelő képzés elvégzése egy remek belépő lehet az IT világába, azonban az ezzel nyíló lehetőségek korántsem csak a tesztelésre korlátozódnak le. Egyéni érdeklődéstől, tehetségtől függően számos munkakörben esélyt ad az elhelyezkedésre!

 

Felkeltettük az érdeklődésedet és Te is szívesen váltanál karriert az IT világába?
Akkor csatlakozz hallgatóinkhoz a hamarosan induló Szoftvertesztelő Akadémián!
Kattints IDE a részletekért!