Amit a TOEFL nyelvvizsgáról tudni érdemes

2011-02-10

A Masterfield Oktatóközpontban 2011. januárjától hivatalos TOEFL nyelvvizsgaközpont üzemel! A TOEFL (Test of English as a Foreign Language) IBT (Internet Based Test) a legelterjedtebb nyelvvizsga a világon, mellyel a egyre több helyen lehet ...

A Masterfield Oktatóközpontban 2011. januárjától hivatalos TOEFL nyelvvizsgaközpont üzemel! A TOEFL (Test of English as a Foreign Language) IBT (Internet Based Test) a legelterjedtebb nyelvvizsga a világon, mellyel a egyre több helyen lehet igazolni a nyelvtudás szintjét. Jelenleg ezt a minősítést több, mint 7000 főiskola, egyetem, 130 országban fogadja el. Az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon a legtöbb felsőoktatási intézetben, de ma már Angliában is sok intézményben igazolni lehet és szükséges is a tudást a TOEFL vizsga eredményével. Elmondható róla, hogy ez a legszélesebb körben elfogadott és legnagyobb múltú nyelvvizsga.

A diákoknak számos lehetőségük van már ösztöndíj programokon részt venni, mely tanulmányok megkezdése során a nyelvvizsga igazolása egy fontos kritérium. A TOEFL minősítés ebben nyújt segítséget. De miben is különbözik a magyar államilag elismert nyelvvizsgákhoz képest?

A TOEFL iBT nyelvvizsga négy részből áll és a következő készségeket méri: olvasás, hallásutáni értés, beszéd és írás. A vizsga menete az internet igénybevételével történik. A nyelvvizsga folyamatos a teljesítésére 4,5 óra áll rendelkezésre.

A vizsga során maximum elérhető pontszám 120 pont, ehhez képest minden intézmény önállóan határozza meg a saját követelményszintjét. A legtöbb főiskola, egyetem az 55 - 80 pontos sávban várja el az eredményt, amely a magyarországi középfok közeli szint, de vannak olyan felsőoktatási intézmények is amelyek 100 ponton felüli értékeket várnak el.

A vizsga díját az ETS (Educational Testing Service) határozza meg, mely évről évre, illetve országonként változik/változhat. Az aktuális árakról az ETS oldalán történő regisztrációt követően lehet tájékozódni. Magyarországon 2011 februárjában a vizsga díja 200 dollár.

Jelentkezés menete

A TOEFL vizsgára való előzetes bejelentkezés az európai regisztrációs központon keresztül történik telefonon, faxon, levélben vagy az Interneten keresztül attól függően, hogy a vizsgázó milyen módot választ a vizsgadíj befizetésére. Készpénzzel történő bejelentkezésre nincs lehetőség a vizsgaközpontban!

Jelentkezés telefonon

Jelentkezés telefonon legkorábban 3 munkanap múlva lévő időpontra lehetséges. A vizsgázó az európai Regionális Regisztrációs Központ (Hollandia) ügyfélszolgálatán bejelentkezik egy általa választott vizsgaidőpontra. Telefonon történő bejelentkezés során kizárólag bankkártyás fizetés lehetséges, mely estében is csak dombornyomású bankkártyás fizetést fogadnak el. A bejelentkezés során a kártyán lévő adatokat kell bediktálni. A tesztközpont vizsgarendjét figyelembe véve, a vizsgázó választhatja ki a teszt időpontját. A vizsganap, a pontos vizsgaidőpont és a helyszín visszaigazolása azonnal megtörténik a telefonon, a vizsgázó egy hosszú (88 0000 0000 #), a bejelentkezés azonosítását szolgáló regisztrációs számot kap.

Jelentkezés faxon

Jelentkezés faxon legalább 7 nappal az elsőként választott időpont előtt lehetséges. A vizsgázó az európai Regionális Regisztrációs Központba (Hollandia) faxon küldi el az ún. International Test Scheduling Form jelentkezési lapot, melyen a személyes adatokon és a kártya információn kívül, öt választott időpontot kell megjelölni, figyelembe véve a tesztközpontok vizsgarendjét. A jelentkezési lap elküldésétől számított legkorábban 1 hét múlva lévő vizsgaidőpontokat lehet beírni, az öt megjelölt időpont közül a Regisztrációs Központ egy vizsgaidőpontot visszaigazol. A faxon történő regisztráció során is csak dombornyomású bankkártyás fizetést fogadnak  el.

Jelentkezés levélben

Levélben történő jelentkezésre legalább 4 héttel az elsőként választott időpont előtt van lehetőség. A vizsgázó az európai Regionális Regisztrációs Központba (Hollandia) postán küldheti el az International Test Scheduling Form jelentkezési lapot és a vizsgadíj befizetését igazoló bankcsekket, vagy igazolást. Bankcsekk olyan banknál váltható ki, ahol a jelentkezőnek (rokonának, ismerősének) bankszámlája van. A bank egy fizetési bizonylatot ad ki a vizsgadíjról, melynek kedvezményezettje az ETS-TOEFL. A bankcsekket a kitöltött jelentkezési lappal együtt a hollandiai Regisztrációs Központba kell elküldeni. Érdemes másolatot készíteni a feladott küldeményről, valamint ajánlva, légipostán elküldeni. Levélben való bejelentkezés esetén bankkártyás kiegyenlítés is elfogadott, erről egy igazolást szükséges csatolni.

 Online Jelentkezés - www.ets.org

Az online regisztráció lehetővé teszi a bankkártyás fizetést és az adott vizsgaközpont valós szabad kapacitását is megmutatja. A vizsgázó a www.ets.org vagy a www.toefl.org és www.gre.org weboldalakon jelentkezhet vizsgára. Online jelentkezés esetén érvényes bankkártyával lehet fizetni. A kártyák ismertetőjegye a dombornyomás, Electron, illetve Junior elektronikus kártyák nem használhatók!
Online regisztráció esetén a vizsga előtt legalább 3 munkanappal előbb kell jelentkezni.
 

Időpont módosítása, lemondása

A vizsga időpontja legkésőbb a vizsgát megelőző 3 nappal módosítható, azonban a 3 napba a vizsga napja nem számít bele. Például: pénteki vizsgaidőpontot csak hétfőig lehet módosítani.

A vizsgaidőpont módosításának díja: 60 USD és a módosítás előtt fizetendő.

Vizsga lemondása esetén, amennyiben a vizsgázó legkésőbb 3 nappal korábban (a vizsga napja nem számít bele, pl.: pénteki vizsgaidőpont esetén legkésőbb hétfőig) jelzi lemondási szándékát, a vizsgadíj fele kerül visszatérítésre.

A lemondási feltételekről, illetve a módosításról bővebb információt a ww.ets.org -on olvashat.

Az időpont módosítása, lemondása csak az ETS -en keresztül lehetséges!

Vizsga menete

A vizsgázónak a regisztrált vizsganapon legalább fél órával a kijelölt kezdés előtt kell a tesztközpontban megjelenni. A vizsga közben étel, ital nem fogyasztható, a vizsga menete egy 10 perces szünettel bontható meg.

Minden vizsgázó ugyanazt a tesztsort kapja. A vizsga számítógépen történik, egynyelvú, szóbeli (párbeszéd) és fordítási részt nem tartalmaz. A vizsga során semmilyen segédeszköz nem használható.


A 4 - 4,5 órás, feleletválasztásos TOEFL vizsga az alábbi négy különböző feladat segítségével vizsgálja a jelölt nyelvtudását:


1. Listening - hallásutáni értés (0-30 pont, 60-90 perc)


- A hallás utáni szövegértés során a vizsgázó magnóról hallgat meg egy szöveget vagy egy párbeszédet, ezt követően pedig válaszolnia kell a számítógép képernyőjén megjelenő kérdésekre. A szöveget egyszer lehet meghallgatni, közben azonban mindenki készíthet jegyzeteket, amelyeket a tesztkitöltés során felhasználhat.

- Ebben a részben csak úgy tud továbbhaladni a vizsgázó a következő kérdésre, ha válaszolt az előzőre. Review nincs!

- A kérdések száma 34-51 kérdés.


2. Reading – olvasás    (0-30 pont, 60-100 perc)

- Ez a típusú feladat az állami nyelvvizsga szövegértési gyakorlatához hasonlít. A vizsgázónak egy körülbelül 20-25 soros szöveget kell elolvasnia, és angol nyelven válaszolni a feltett kérdésekre

- Ebben a részben a vizsgázók átugorhatnak kérdéseket, visszatérhetnek a korábbi kérdésekre. Használhatják a Review-t, ami mutatja a megválaszolt, megválaszolatlan és a még nem látott kérdéseket!

- Kérdések száma 36-70 kérdés.


SZÜNET (10 perc)

3. Speaking – beszéd   (0-30 pont, 20 perc)

- Ebben az egységben a vizsgázónak minden kérdésre válaszolni kell, hogy továbbléphessen.

- A Speaking 6 feladatból áll.


4. Writing – írás   (0-30 pont, 50 perc)

- A vizsgázónak 30 perc áll rendelkezésére, hogy egy megadott témáról kifejtse véleményét. Arra kell törekedni, hogy a fogalmazás szókincse választékos legyen és lehetőleg minél kevesebb nyelvtani hibát tartalmazzon. Pontot lehet veszíteni, ha a vizsgázó stílusa nem elég gördülékeny, ha a szöveg mondatai között hiányzik az összefüggés és felépítése logikátlan.

- Visszalépésre nincs lehetőség!

- A feladat 2 esszé megírásával teljesíthető.


Vizsga utáni teendők

TOEFL iBT azonosítóval és ETS ID-vel rendelkező vizsgázók (akik interneten keresztül regisztráltak be) 2 héttel a vizsga után meg tudják nézni pontszámukat a honlapon (View Scores).


A hivatalos teszteredmény 3-5 héten belül postán érkezik az Egyesült Államokból a vizsgázó címére és a kijelölt intézményekhez.
Amennyiben a vizsgázó nem érte el a megkövetelt pontszámot, ismételt regisztráció és vizsgadíj befizetés esetén lehetősége van a vizsga újbóli letételére a következő naptári hónapban. A teszt eredménye 2 évig érvényes, melyet további tanulmányi jelentkezések esetén újra igazolni szükséges.

A TOEFL nyelvvizsgáról további információ az ETS oldalán található http://www.ets.org/ , vagy a Masterfield Oktatóközpont munkatársától kérhető.


TOEFL vizsgafelkészítő kurzusok

A nyelvvizsgára több nyelviskolában is indulnak felkészítő tanfolyamok. A Masterfield együttmúködő partnerei az alábbi képzők, akik felkészítő kurzusait ajánljuk minden vizsgázónak aki bizonytalan tudásában, ezáltal a vizsga sikerességében.

 

> Élő nyelvek szemináriuma Nyelviskola

          Telefon: (1) 317-9644
          E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

> PRIME Oktatóház

          Telefon: (1) 318-2907
          E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.