Informatika helyzete a 2011-es felvételin

2011-04-26

A magyar oktatáspolitika kiemelten kezeli azon szakmák oktatását, melyet hiányszakmaként kezel a munkaerő piac, ilyen például a kőmúves, hegesztő, asztalos, szociális munkás, stb... Azonban a fiatalok többségének nem vonzó a fizikai-, a k...

A magyar oktatáspolitika kiemelten kezeli azon szakmák oktatását, melyet hiányszakmaként kezel a munkaerő piac, ilyen például a kőmúves, hegesztő, asztalos, szociális munkás, stb... Azonban a fiatalok többségének nem vonzó a fizikai-, a kétkezi munka, kevés az, aki hivatásának érez egy szakmát. Amennyiben a diák nem rendelkezik olyan kiemelkedő kompetenciával, mely segíti a pályaorientációban, a szakma választások tekintetében a fő motiváció általában a jövőbeli kereset. A jobb jövő reményében a diákok többsége a közoktatás után valamely felsőoktatási intézményben szeretne elhelyezkedni. Elmondható, hogy egyre trendibb fősulisnak, vagy egyetemistának lenni és ezzel tisztában vannak a diákok is.

Ha a diáknak nincs konkrét célja a jövőre nézve, akkor számos bölcsész szakon szerezhet diplomát és majd lesz valami. Éppen ezért a továbbtanulók száma évről évre nő és ezzel a munkanélküli diplomások száma is nő. 

Az informatika egy olyan terület, mely tudás igen keresett a munkaerőpiacon. Általában egy jó informatikus már gyerekkorától kezdve foglalkozik a témával és mire a pályaválasztásra kerül a sor, addigra már kialakult elképzelése van jövőjére nézve. A középiskolai emelt szintú számítástechnika megismerteti az alapokkal és könnyebben lép tovább a felsőoktatásba.

Annak ellenére, hogy igen sok fiatal jártas az informatika világában, mégis hiány mutatkozik a mérnök szakmákban. A 2011-es felvételi eredmények még nem teljesen kerültek feldolgozásra, de számos érdekesség már kiolvasható belőlük, mint az is, hogy a mérnök informatikus szak idén még több jelentkezőt vonzott.

 

FELVÉTELI 2011 SZÁMOKBAN

A 2011-es felsőoktatási felvételi eljárás során ismét emelkedés mutatkozott a jelentkezések számában, még ha a 2010-es évhez képest minimális is.

Jelentkezések alakulása a felsőoktatásban

2007

2008

2009

2010

2011

108 928

96 991

127 306

140 308

140 685

 

Ha már az informatikát emeltük ki, mely ott van mindennapjainkban és már a legtöbb munkakör megkövetel minimális számítástechnikai tudást, akkor elsőként érdemes szót ejteni az e-felvételiről. A 2011-es felvételi eljárásban már 81 000 diák választotta az elektronikus jelentkezést a korábbi évek postai sorban állása, azaz a hagyományos jelentkezés helyett (2010=67 598).

Ugyanilyen érdekes adat a jelentkezői nemek aránya, mivel a 2011-es évben is több női jelentkezés érkezett be. Szerencsére a férfias szakmák még megmaradtak így ezek továbbra is erősítik a férfi mérleg oldalát. Ilyen az informatika (80 %), múszaki (90 %) és a nemzetvédelmi, katonai szakok. A mérleg billenésének oka, hogy női többség mutatkozik a pedagógusképzésben (81,1 százalék), az orvos- és egészségtudományi (78,8 százalék), a bölcsészettudományi (74 százalék) és a társadalomtudományi (69,9) képzések területén is.

A felsőoktatási intézmények top ötös listáját mint minden évben idén is az ELTE vezeti.

1. helyen   Eötvös Loránd Tudományegyetem (15 107)

2. helyen   Debreceni Egyetem (10 785)

3. helyen   Szegedi Tudományegyetem (10 477)

4. helyen   Pécsi Tudományegyetem (9 291)

5. helyen   Budapesti Corvinus Egyetem (8 551)

 

Végül ami számunkra érdekesebb téma, az a képzési szakok, területek versenye. Az idei évben nagyobb érdeklődés mutatkozik az informatikai szakok irányában, így a listában idén előrébb lépett a mérnök informatikus szak.

Legnépszerúbb alapszakok (első helyen megjelölt, nappali munkarend)

1. helyen   gazdálkodás és menedzsment

2. helyen   turizmus-vendéglátás

3. helyen   mérnök informatikus

4. helyen   gépészmérnök

5. helyen   pénzügy és számvitel

 

Első helyen megjelölt képzési területek népszerúségi listája

Gazdasági

19,3

Múszaki

13,7

Bölcsészettudomány

11,4

Pedagógia

9,3

Jogi és igazgatási

8,3

Társadalomtudomány

8,3

Orvos- és egészségtudományi

6,5

Informatika

5,5

Múvészet

4,7

Természettudomány

4,5

Agrár

4,1

Sporttudomány

2,7

Nemzetvédelmi és katonai

1

Múvészetközvetítés

0,8

 

Több mint 140 ezer diák várja a július 21-ét nem csak a nyár és a napsütés, hanem a ponthatárok megjelenése miatt is. A Masterfield Oktatóközpont ezúton sok sikert kíván minden felvételizőnek! Ha pedig valaki lemaradt a vágyott informatikai szakról, tanuljon tovább Oktatóközpontunkban gyakorlatorientált IT képzéseinken.

Forrás – felvi.hu