A professzionális projektvezetés hatásai a vállalati eredményekre - PRINCE2 és PMP® minősítések bemutatása

2011-08-08

Egy friss elemzés szerint a projektvezetői feladatokkal megbízott munkatársak csupán 21%-a részesül előzetesen valamilyen formális projektvezetői képzésben, ugyanakkor a megkérdezett vállalati vezetők 20%-a, valamint a felmérésben résztvev...

Egy friss elemzés szerint a projektvezetői feladatokkal megbízott munkatársak csupán 21%-a részesül előzetesen valamilyen formális projektvezetői képzésben, ugyanakkor a megkérdezett vállalati vezetők 20%-a, valamint a felmérésben résztvevő projektmenedzserek 44%-a állította, hogy a projektmenedzsment a legfontosabb oktatási téma a projetkvezessél foglalkozók számára.

 A KPMG egy régebbi, de a tendenciákat jól szemléltető összefoglalójából az is látható, hogy a projektek száma, mérete és komplexitása világszerte egyaránt növekszik, ami viszont szükségessé teszi a projektmenedzsmenttel foglalkozó munkatársak számának  további növelését.

Számos tanulmány és felmérés rávilágít arra, hogy a formális projektmenedzsment képzettséggel rendelkező munkaerő alkalmazása számottevően javít a projektek sikerességi mutatóin, vagyis az így vezetett projektek nagyobb valószínúséggel fejeződnek be időben, a tervezett pénzügyi kereteken belül és az elvárt minőségú termékeket létrehozva.

A fentiek alapján világossá válik, hogy a strukturált projektvezetési módszertanok ismerete és felhasználása a vállalati projektekben mérhető anyagi és egyéb (például ügyfél-elégedettség növekedése) nem kézzelfogható előnyökhöz juttat bármely olyan piaci szereplőt, mely hajlandó ezen módszerek bevezetésére és az ezeket alkalmazni tudó munkaerő foglalkoztatására.

A nemzetközileg is elismert projektmenedzsment képzések és képesítések - mint PRINCE2 módszertan a  brit APM Group-tól, vagy a PMP®  képesítés az amerikai székhelyú PMI-tól - hasznosságának legjobb fokmérője, hogy az ezen képesítésekkel rendelkező projektvezetők „piaci értéke” is jelentősen (10-20%-kal, de egyes területeken akár ennél nagyobb mértékben is)  nő az ilyen képesítéssel nem rendelkező pályatársaikhoz képest. Az  ASPE, Inc. 2011-es felmérése azt mutatja, hogy például a PMP® képesítés megléte önmagában 439$-os éves fizetésemelést jelent világátlagban.

Ezen módszertanok vizsgával bizonyított ismerete ugyanis világszerte nagyra értékelt és sok helyen feltételként is szabott bizonyos munkakörök (pl. Senior projektvezető, PMO menedzser) betöltéséhez.

A Masterfield Oktatóközpont kínálatában a PRINCE2 (Foundation&Practitioner) és PMI  PMP® intenzív vizsgafelkészítő tanfolyamai is szerepelnek, melyek során hallgatóink rengeteg hasznos ismerettel gazdagodnak az adott módszertanról nemzetközi tapasztalattal rendelkező oktatóink segítségével, valamint gyakorlati tanácsokat is kapnak a vizsga sikeres letételéhez.

Bár sokszor egymás szinonímájaként emlegetik a két képesítést, fontos megjegyezni, hogy szigorúan véve csak a PRINCE2 tekinthető projektvezetési módszertannak, melyet eredetileg a brit kormányzati projektek vezetési módszertanaként fejlesztettek ki. Ennek megfelelően igen részletesen tárgyalja a projektvezetés gyakorlati elemeit, a módszertan használatát még szabványos sablonok is segítik. Ezt a tanfolyamot azoknak a projektvezetőknek ajánljuk, akik egy világszerte elterjedt, a gyakorlatban is jól használható módszertant szeretnének megtanulni.

PMI  PMP® képesítése egy átfogó menedzsment képzés, mely nem egy módszertan gyakorlati elemeire koncentrál, hanem a sikeres  projektvezetéshez szükséges ismereteket foglalja össze rendszerezett formában, 9 tudásterületet áttekintve.

Bár sokan először a gyakorlatiasabb PRINCE2 vizsgát teszik le, majd ezután szerzik meg a „magasabb” szintú PMP® címet, javasolt ezt fordított sorrendben tenni, így ugyanis a gyakorlatban használt fogások okai és háttere is világosak lesznek a hallgató számára a konkrét módszertan megismerésekor.

Bár a PMI és az APM Group két önálló szervezet és a projektszemléletük bizonyos elemekben különbözik, a két képzés igen jól kiegészíti egymást. Itt jegyeznénk meg, hogy az APM Group hierarchiájában a PMP®-nek megfelelő képesítést APMP-nek nevezik, bár ez nem annyira elterjedt, mint amerikai megfelelője.

Azon érdeklődőknek is kínálunk tanfolyamot, akik most ismerkednek a projektvezetéssel, illetve projektszervezetben dolgoznak. Ezen képzésünk a fenti két módszertanra alapozva tekinti át a projektvezető feladatait, jó alapokat nyújtva ahhoz, hogy a projektek múködését jobban megértse a résztvevő. Ezt a tanfolyamot  olyan cégeknek is ajánljuk, akik strukturált módszertant szeretnének bevezetni projektjeik irányításához és szeretnék munkatársaikat felkészíteni ennek befogadására, megértésére.

Végül, de nem utolsó sorban, a projektvezetők által legtöbbet használt projektvezetési segédeszköz gyakorlati használatával is megismerkedhetnek hallgatóink a Microsoft Project tanfolyamainkon alap, illetve haladó szinteken.

Amennyiben több információt szeretne kapni projektvezetési tanfolyamainkról, tekintse át képzéseink adatlapjait (itt az oktatóinkkal is kapcsolatba léphet), illetve forduljon  bizalommal munkatársainkhoz az 1-288-0176-os telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.