A Dashboard használata - 3. rész

2011-12-21

  3. rész Dashboard használata Cikkünkben folytatjuk az ismerkedést a WebLogic diagnosztikai keretrendszerrel és megismerjük a Dashboard-ot, ahol grafikus formában követhetjük a rendszer viselkedését, elemezhetjük a hisztorikus adatokat...

 

3. rész

Dashboard használata

Cikkünkben folytatjuk az ismerkedést a WebLogic diagnosztikai keretrendszerrel és megismerjük a Dashboard-ot, ahol grafikus formában követhetjük a rendszer viselkedését, elemezhetjük a hisztorikus adatokat.

 

Egy futó adminisztrációs szerver Console-ját a címen érjük el.

A Dashboard elérhető a Console nyitó oldaláról, a „Charts and Graphs” topik alatt. De megnyithatjuk közvetlenül a címen.

 

A grafikonok nézetekbe rendezhetők, a nézetek pedig eltárolhatók, így egyszerúen alakíthatunk ki számunkra fontos nézeteket.

 

A „View List” fül alatt előre beállított nézeteket találunk. Például a „JVM Runtime Heap” a domain minden szerverének aktuális szabad heap méretét mutatja meg. Válasszuk ki és nyomjuk meg a fenti zöld „Start” gombot. Ekkor a grafikonokon megjelennek az aktuális értékek. A mintavételi időintervallumot átállíthatjuk a Preferences > Sample Interval pont alatt. A lekérdezést a „Stop” gombbal állíthatjuk meg. Gyakorlatképpen ismerkedjünk meg a többi előre definiált nézettel.

 

Saját nézetet is készíthetünk a „New View” gombbal. Vagy lemásolhatunk egy már létező nézetet a „Copy View” gombbal. Adjunk hozzá egy üres nézetet a „My View” folderhez.

 

Most adjunk grafikont az üres nézetünkhöz. Ehhez válasszuk ki a „Metric Browser” fület. Itt ki kell választanunk egy lenyíló listából, hogy melyik szerverünk MBean-jeiből szeretnénk válogatni. Szúkíthetjük a listát, amennyiben bekapcsoljuk a „Collected Metrics Only” checkbox-ot. Ekkor csak azokat hozza fel, amik a Harvester-ben korábban definiálva lettek. Kattintsunk a „Go”-ra a lista frissítéséhez. Válasszuk ki a „JVM” típust az első listában. Az „Instances” alatt válasszuk ki a megfelelő példányt. Majd a „Metrics” alatt válaszuk ki a „HeapFreeCurrent (long)” attribútumot. Húzzuk be (drag&drop) az kiválasztott attribútumot az üres nézetbe.

 

Mentett hisztorikus adatokat is megnézhetünk. Ehhez a chart menüben (a grafikon címmezőjének jobb oldalán található nyíl hatására lenyíló menüben) válasszuk a „Properties” pontot. Itt a „Time Range” beállításnál válasszuk a Custom opciót és adjuk meg a kívánt kezdeti időpontot és az intervallum hosszát.

Például:

2010.03.11. 17:50:00

0 4:0

Esetén egy 4 órás intervallumot vizsgálunk, amely 2010.03.11. 17:50:00-től indul.

 

A Dashboard-nak még számos funkciója van, amivel megkönnyíti egy hasznos és szép nézet kialakítását. Többek között erről is beszélünk a Masterfield Oktatóközpont WebLogic tanfolyamán. Jelentkezzen Ön is!