Dübörgő verseny a felnőttképző intézmények között!

2012-11-23

  Vagy végkiárusítás kifutó képzésekből? Nem tudni, hogy a pezsgő kreativitás vagy a kétségbeesés jelei mutatkoznak-e meg egyes felnőttképző intézmények szolgáltatásaikat kísérő kedvezmény kínálatai mögött, az azonban ...

 

Vagy végkiárusítás kifutó képzésekből?

Nem tudni, hogy a pezsgő kreativitás vagy a kétségbeesés jelei mutatkoznak-e meg egyes felnőttképző intézmények szolgáltatásaikat kísérő kedvezmény kínálatai mögött, az azonban biztos, hogy egyes képzők portékáikat egyre merészebb akcióikkal igyekeznek népszerúsíteni.  

A „merész, merészebb, legmerészebb” képzési szolgáltatások értékesítési játékában az egyik felnőttképző intézmény már fél áron kínálja mérlegképes könyvelői képzését, egy másik odáig
jutott, hogy manikúrös képzést és sminkes kurzust ajánlott ajándékba a novemberben induló szakmai tanfolyamra jelentkezőinek.  A tanfolyam árak nagyarányú megfelezésének és a „fantáziadús” akciók megalkotásának okai mögött lehet célcsoport specifikus megfontolás is – hiszen a hölgyek biztosan, de akár urak is örömüket lelhetik a körömápolás professzionális szintú élvezetében – de lehet az OKJ-s képzések rendszerének jövő évi gyökeres megváltozása. Tekintve, hogy az idei szabályok szerint a kismamák még viszonylag olcsón és gyorsan tanulhatnak, ám jövő januártól már más lesz a helyzet, hisz számos szakma eltúnik, másokat pedig a jelenlegi óraszám többszörösében és magasabb áron tudnak majd elsajátítani azok, akik szaktudást nem az iskolarendszeren kívül tervezik megszerezni.

Azt nem gondoljuk, hogy a nemzetgazdasági tárca az említett akcióról tudomást szerezve ijedtében halasztotta volna el fél évvel az új OKJ életbe léptetését, de tény, hogy jövő januárban még a jelenlegi feltételekkel lehet tanulni. Az új rendszer késlekedésének oka mögött inkább az lehet, hogy a változások elindulása bő két hónap múlva lett volna, de az 1300–ról majdnem a felére csökkentett tagú szakmai jegyzékhez eddig csupán a nemzetgazdasági tárca által felügyelt 77 képzésre készültek el a szakmai és a vizsgakövetelmények. A többi minisztérium késésben van. 

Szakemberek véleménye szerint a megnövekedett óraszámokkal károkat okoznak a felnőttképzéseken, mert amíg a korábbi jogszabály az óraszámok felső maximumát szabta meg egyes tanfolyamok esetében, jövőre már a minimális óraszámmal is korlátozni fogja a ráfordítható képzési időt. (Azoknak az OKJ-s szakmáknak az óraszám minimumát, amelyet iskolarendszerben is oktatnak, az iskolai képzések óraszámának 40-60%-ban határozzák meg.)

Megnyugtatólag hat, hogy a változások egyik oka, hogy elejét vegyék a képzési ügyeskedéseknek.
De ahogyan vannak előnyei, úgy hátrányai is akadnak a várható újításoknak. Egyik előnye lehet, hogy a csak OKJ-s tanfolyamokon oktatott szakmák esetében végre egységesek lesznek a képzési időtartam minimum értékei. Hátránya az lehet, hogy a pénzügyi – számviteli ügyintézői képesítést eddig 300 – 400 órában is meg lehetett tanulni, jövőre viszont ugyanehhez 960 – 1440 órát kell foglalkozni. Szembetúnő a kérdés, hogy ha egy szakma elsajátításához az iskolarendszerben három év szükséges, akkor OKJ-s tanfolyamon, hogyan lehetséges 400 – 500 órában elvégezni ugyanezt? Valamelyik óraszám nem reális.    

További káros következménye lehet a változásoknak, hogy az eddig néhány százezer forintba kerülő és javarészt 1 évig tartó képzések ára, illetve időtartama a többszörösére emelkednek. Szembeötlő a kérdés, hogy akinek ennyi ideje és pénze van az inkább a fizetős egyetemek valamelyikét fogja választani, ahol ennyi ráfordításból már diplomát is szerezhet. Vagy talán éppen a diplomások számának visszaszorításáért és a szakképesítéssel/szakmunkás képzetséggel rendelkezők növekvő számának ösztönzésé érdekében történik mindez? Mert bár a cél érthető és valamennyire jogosnak is túnik, a kérdés azonban, hogy lehetne – e másképp, kisebb sérülést okozó eszközökkel elérni ugyanezen célokat, még fennmarad. (Forrás: HVG)

Az OKJ-s képzések átalakításáról hamarosan újabb cikkel jelentkezünk.