2020-ra akár egymillió programozó hiányozhat a piacról? – Bill Gates is kampányol

2013-03-07

A Code.org nonprofit szervezet szerint súlyos hiány alakulhat ki vérbeli programozókból. A USA felmérés szerint emögött az oktatási rendszer valamint a vállalatok által támasztott kereslet közötti eltolódás áll.  Az Egyesült Á...

A Code.org nonprofit szervezet szerint súlyos hiány alakulhat ki vérbeli programozókból. A USA felmérés szerint emögött az oktatási rendszer valamint a vállalatok által támasztott kereslet közötti eltolódás áll.

 Az Egyesült Államokbeli felsőoktatásban tanulóknak például csak 2%-a szerez valamilyen számítástechnikai diplomát, holott az átlag fizetés ezen a területen a legmagasabb, mi több a programozóké (85 ezer dollár) az országos átlag kétszerese.

A programozók és a leendő programozók szakmai képzésének bíztatására egy videóban maga Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Jack Dorsey (Twitter, Square) és Drew Houston (Dropbox) beszéltek arról, hogyan indult cégalapításhoz vezető útjuk a programozás segítségével.

Az IT guruk célja a felvétellel az volt, hogy eloszlassák azt a sivár képet, amelyet sokan a programozásról gondolnak, egyúttal ösztönözzék a jövő generációját e tudás elsajátítására.

Nem csak az USA-ban, de hazánkban is nagy igény mutatkozik a professzionális (főként Java) programozók iránt. A HR Portál 2013-as kimutatása szerint „az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek”.

A videó elérhető ITT.

forrás: Itcafe.hu, hrportal.hu