Az Agile modell, avagy mire képes a sarki csér

2013-04-03

Az Agile modell, avagy mire képes a sarki csér   Napjainkban egyre több helyen hallani az Agile módszertanról, valamint ennek különböző vállfajairól, mint például a Scrum vagy XP (Extreme Programming), és ezek alkalmazásáról a ...

Az Agile modell, avagy mire képes a sarki csér

 

Napjainkban egyre több helyen hallani az Agile módszertanról, valamint ennek különböző vállfajairól, mint például a Scrum vagy XP (Extreme Programming), és ezek alkalmazásáról a projektek  egyre szélesebb skáláján.

Bár az Agile keretrendszer a PRINCE2-vel egy időben készült a 90-es évek közepén, sokáig háttérbe szorult az elmúlt évtizedekben egyeduralkodó Waterfall (Vízesés) modellel szemben, aminek alapfeltevése, hogy az igények már a projekt legelején teljes mértékben ismertek és rögzítettek, valamint, hogy ezek pontosítása, illetve változtatása a fejlesztés további lépcsői folyamán igen költséges vagy egyáltalán nem lehetséges.

Az Agile és a Waterfall modellek közti fő eltérés a projektek négy fő vonásának (minőség, idő, költség és termék funkcionalitás) változtathatóságában rejlik. A hagyományos (Waterfall) modellben a funkcionalitás már az elején rögzített; emiatt a másik három szempont sokat változhat egy projekt során, magasabb költségeket, csúszásokat, valamint minőségi hibákat eredményezve abban az esetben, ha a követelmények a projekt elején még nem teljesen világosak. Tipikusan ilyenek a szoftverfejlesztési és egyéb IT projektek, ezért kezdett az Agile először ezen a területen terjedni. Ugyanis az Agile modell ciklikus folyamatai során a funkciók pontosíthatók és akár el is hagyhatók annak érdekében, hogy a projekt elején rögzített idő- és költségkeret, valamint az elvárt minőség tartható maradjon.

Ahhoz, hogy ez a megközelítés sikeresen alkalmahaztó legyen, szükség van még néhány egyéb feltétel teljesülésére is, mint például a modell ismerete minden projekt résztvevő számára, a felhasználók és a szakértői csoport napi szintú együttmúködése, a vezető felhasználó döntési jogkörének szélesítése a gyors döntések elősegítése érdekében (mint például az elkészült termékek átvétele vagy szükség esetén bizonyos funkciók elhagyása), valamint rangsorolási technikák használatára.

Nagy lökést adott az Agile népszerúségének hogy időközben megjelentek szabványosított változatai az egyszerúbb Scrum és Lean módszerektől a teljes módszertanokig, mint a DSDM Atern. Ez utóbbi a DSDM Consortium non-profit szervezet évtizedes munkájaként készült el 2007-ben.
A módszertan angol neve a sarki csér (Arctic tern) – egy nagy távolságokat beutazó, csoportokban élő vándormadár -  nevének rövidítése és készítői szerint jól megtestesíti a módszertan lényegét, ami a csoportmunkában és a feladatok rangsorolásában rejlik.

 

DSDM Atern további erőssége, hogy a PRINCE2 módszertannal is összhangban van, ezért az ezt  megalkotó APMG is akkreditálta. Ez egy újabb mérföldkő volt az Agile módszertanok terjedésében, ugyanis 2011-ben a brit kormányzat is céljául túzte ki az Agile bevezetését az állami projektek területén, aminek eredményeként az Agile modellt ismerő szakemberek igen keresetté váltak, már nem csak IT, hanem számos egyéb területen is, és a közeljövőben a módszertan további rohamos terjedése várható világszerte is.

Ha szeretne többet megtudni az Agile-ról és ennek vállalati bevezetéséről, a Masterfield Oktatóközpont szakértői rendelkezésére állnak tanácsadással, valamint az Oktatóközpont kínálatában is elérhető a hivatalos APMG Agile Project Management képzéssel, mely két tudásszinten (Foundation és Practitioner) nyújt részletes ismereteket az Agile projektvezetésről, valamint felkészít a hivatalos APMG vizsgára is, melyet hallgatóink a tanfolyam végén le is tehetnek nálunk.

A részletekért tekintse meg tematikáinkat:

Agile Project Management Foundation akkreditált vizsgafelkészítő + vizsga

Agile Project Management Foundation+Practitioner akkreditált vizsgafelkészítő + vizsga