fbpx

Az Óperenciás tengeren innen, a tesztelőversenyen túl - interjú Molnár Zoltánnal

2013-05-21

Örömmel üdvözöltük Javascript haladó képzésünkön Molnár Zoltánt, a tesztelőverseny II. helyezettjét. Rögtön megragadtuk az alkalmat, és készítettünk vele egy rövid interjút. Mióta foglalkozol teszteléssel? Lényegében 6 éve. ...

Örömmel üdvözöltük Javascript haladó képzésünkön Molnár Zoltánt, a tesztelőverseny II. helyezettjét. Rögtön megragadtuk az alkalmat, és készítettünk vele egy rövid interjút.

Mióta foglalkozol teszteléssel?
Lényegében 6 éve. Akkor végeztem a Múszaki Egyetemen, és az óta a Robert Bosch Kft.-nél dolgozom szoftverfejlesztőként az automataváltó-vezérlők területén. Ennek a munkának természetes része a tesztelés is.

Mi motivált, hogy indulj a versenyen?
A verseny előtt felmerült, hogy szükség van a munkámhoz arra, hogy a szoftvertesztelés metodikájával jobban kapcsolatba kerüljek. Akkor voltam a Masterfieldnél az ISTQB Foundation képzésen. Ez után kaptam a hírleveleket, és az egyikben láttam, hogy lesz tesztelőverseny. Igazából nagyon érdekelt, hogy milyen feladatokat lehet egyáltalán egy ilyen témában kiírni. Megnéztem az első néhányat – tetszettek –, utána meg csak csináltam szépen sorban. Már látszott az elején, hogy jól megy, és tovább csináltam...

Igen, olyannyira jól ment, hogy a II. helyezést érted el, amihez utólag is gratulálunk! Többek között egy 300 000 Ft értékú kupont nyertél a Masterfield Oktatóközpont képzéseire. Milyen tanfolyamokat választottál végül?
Például Java-ból már tudtam valamennyit, de amit az egyetemen tanultam, az inkább csak alapozás volt, és azt fejlesztettem aztán tovább a Masterfieldnél. A webfejlesztés felé orientálódtam: Javascript, Java, Ajax, MySQL tanfolyamokra jártam eddig.

Miért éppen a webfejlesztés területe felé indultál?
Az érdeklődésem határozta meg, hogy milyen tanfolyamot választok, mert úgy gondolom, hogy szeretnék majd ezzel foglalkozni a későbbiekben. Főleg a honlapkészítéssel kapcsolatos tanfolyamok, az internetes programozás volt az, ami még érdekelt, és úgy gondoltam, hogy talán még fogom őket használni.

Milyen benyomásaid vannak azokról a tanfolyamokról, melyekre eddig jártál?
Teljesen jók voltak, tartalmazták azt, amit egy tanfolyamtól az ember elvárhat. Mivel mindegyik a webfejlesztés témakörrel kapcsolatos, úgy alakult, hogy Mizsák Krisztián tartotta valamennyit. Ő egy kiváló tanár, nagyon rugalmas volt, minden felmerülő kérdést megválaszolt, figyelembe vette a mi igényeinket is, hogy mi mire szeretnénk a hangsúlyt fektetni – ez nagyon tetszett. Mindegyik tanfolyam tudott újat mondani, sokat tanultam belőlük.

Mi a véleményed magáról az Oktatóközpontról, illetve a képzésekről?
Nagyon tetszik, hogy rugalmasak a tanfolyamokat tekintve. Tehát megvan a tematika, de azon belül tudnak a résztvevők igényeihez igazodni, ez óriási pozitívum. A termek elhelyezkedése is remek, és a géppark, a virtuális desktopok is. Voltam máshol oktatáson, ahol ez nem volt ennyire szerencsés. A képzések tekintetében szerintem jó ötlet hangsúlyt helyezni a teszteléssel kapcsolatos témákra, ahogyan a Masterfield csinálja. A Foundation tanfolyam óta e-learning keretében elvégeztem az Advanced Test Analyst modult is, és komoly hasznát vettem a munkám során. Fontosnak tartom a Requirements Engineering tanfolyamot is, amit szintén elkezdett az Oktatóközpont. Úgy gondolom, hogy ez a vonal helyes és hasznos, mert segít a fejlesztői munka színvonalának emelésében. Ilyet nem nagyon láttam máshol. Szóval összességében én elégedett vagyok a Masterfield Oktatóközponttal, és a képzésekkel is.

Köszönjük szépen Zolinak az interjút, és reméljük, találkozunk még valamelyik tanfolyamunkon!