Hogyan lesz adatainkból hasznos információ?

2013-06-11

Gondolta volna, hogy bizonyos állások betöltésénél a büntetett előélet nem akadály? Sőt, ügyfélszolgálati munkatársként a rovott múltúak még egy kicsivel jobban is teljesítenek az átlagosnál. Erre a következtetésre százezer call ...

Gondolta volna, hogy bizonyos állások betöltésénél a büntetett előélet nem akadály? Sőt, ügyfélszolgálati munkatársként a rovott múltúak még egy kicsivel jobban is teljesítenek az átlagosnál. Erre a következtetésre százezer call centeres dolgozó számítógépeken hagyott nyomainak elemzésével jutott az amerikai Evolv cég – derül ki a HVG cikkéből.

A cégek, az intelligens hálózatok, a magánszektor és az egyéni felhasználók által előállított óriási adatmennyiség, azaz a Big Data elemzésével számos emberi logikával nem éppen kézenfekvő összefüggésre derülhet fény. Az így nyert információk nem csak a hr, hanem az üzleti élet minden területén hasznosíthatók.

A magánélet és a munka területén egyaránt fokozódó digitalizáció napról napra növekvő adatmennyiségeket eredményez. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez az adatmennyiség önmagában mit sem ér. Hasznosításához szükség van az adatok rendszerezésére, csak így kaphatunk adathalmazunkból értékes, és a későbbiek során hasznosítható információkat.

Már a 60-as évektől kezdve a számítógépek fő felhasználási területe az adatfeldolgozás volt. Korán nyilvánvalóvá vált, hogy az adatok feldolgozása egyszerúbb, ha az adatok között egyszerú kapcsolatokat keresve egységesen, adatmodellekben gondolkodva kezelik azokat. Az ilyen adathalmazokat nevezik adatbázisoknak.

Az adatbázisok kezeléséhez azonban szükséges egy szoftver, amellyel feltárhatjuk a statisztikai összefüggéseket. Az ilyen szoftvereket hívjuk adatbáziskezelő-rendszernek, melyeknek az alábbi feladatokat kell ellátniuk:

1. Adatrögzítés

2. Adattárolás

3. Múveletek az adatokkal

4. Változások követése

Az egyszerúbb, fájl alapú adatbázis kezelő programok (mint például a Microsoft Access) kényelmes és gyors adatfeldogozást és fejlesztést biztosítanak számunkra, de ezeknek megvannak a maguk korlátai is. Ezek főleg abból adódnak, hogy az alkalmazást és az adatokat is egy fájlban, és egy gépen dolgozzák fel.

Amennyiben nagyobb adatokkal szeretnénk dolgozni, szeretnénk jogosultságkezelést bevezetni, vagy naplózni a felhasználók által végzett múveleteket , szükségünk lesz egy igazi adatbázis szerverre, mint például a Microsoft SQL Server vagy a MySQL.

Az SQL alapjait az IBM-nél fektették le, hiszen az IBM, az Oracle és más gyártók is érdekeltek voltak egy szabványos lekérdező nyelv kifejlesztésében, amivel a relációs adatbázisok programozhatók.

A Masterfield Oktatóközpont kínálatában megtalálhatók az Oracle SQL, a MYSQL-hez, és a Microsoft SQL-hez kapcsolódó képzések is.

Tekintse meg SQL tanfolyamainkat!

SQL