Az ISTQB által kiadott CTFL minősítések száma elérte a 300.000-et

2013-07-18

A szoftvertesztelés, mint szakma, és az ehhez kapcsolódó ISTQB minősítés világszerte egyre népszerúbb. A CTAL minősítést megszerzett tesztelők száma folyamatosan növekszik, és mára több mint 300.000 hitelesített szoftvertesztelőt regisztr...

A szoftvertesztelés, mint szakma, és az ehhez kapcsolódó ISTQB minősítés világszerte egyre népszerúbb. A CTAL minősítést megszerzett tesztelők száma folyamatosan növekszik, és mára több mint 300.000 hitelesített szoftvertesztelőt regisztráltak közel 70 országban.

A növekedés ütemét jól szemlélteti ez a 2012-es adatokat tartalmazó grafikon:

Növekedési ütem


Szerezzen Ön is az ISTQB Certified Tester Foundation Level minősítést, és váljon nemzetközileg elismert szoftvertesztelővé!

A 4 legfontosabb indok, ami miatt a szoftvertesztelők ISTQB minősítését választják:

  1. Versenyképesebbé tesz. Ha egy állásra két egyformán képzett jelölt jelentkezik, ám az egyik rendelkezik ISTQB CTFL minősítéssel, Ön melyik jelölt lenne inkább?
  2. A magasabb kereseti lehetőséget biztosít. Felmérések igazolják, hogy a minősítéssel rendelkező szoftvertesztelők magasabb keresettel rendelkeznek, mint azonos munkakörben lévő, minősítéssel nem bíró társaik.
  3. Rugalmasságot kínál már a képzés során is. Személyes részvétellel, tanfolyami keretek között és e-learning keretében is elvégezhető.
  4. Nemzetközileg elismert. Az ISTQB a mára közel 70 országban van jelen, minősítését csaknem az egész világon elismerik. Nemcsak Foundation, hanem Advanced és –egyelőre csak külföldön – Expert szinten is kínál képzéseket, így lehetőséget nyújt a folyamatos fejlődésre.

Az alábbi ábra a képzések közötti megoszlást mutatja 2012-ben:

ISTQB Foundation-Advanced megoszlás

Egyre több cég kezdi felismerni a szoftvertesztelés jelentőségét, és azt, hogy szükség van egységes metodikára ahhoz, hogy a fejlesztési projektekben, illetve a szervezeten belül megfelelően el tudják helyezni. A hatékony munkavégzéshez ugyanis nem árt tudni, hogy ki és hogyan foglalkozzon a teszteléssel. Központi tesztelés legyen, vagy projektenként, egy adott fejlesztési csapatnál? Milyen módszertant alkalmazzunk? Mikor érdemes tesztautomatizálást végezni? Milyen eszközöket alkalmazzunk?

Mindezek nem mellékes kérdések a szoftverprojektek költséghatékonysága, a határidők tartása és a minőség biztosítása szempontjából sem.

Képzett szoftvertesztelőkből egyelőre hiány mutatkozik a piacon, ezért aki tesztelői képesítéssel rendelkezik, előnyre tehet szert a munkaerőpiacon.

A tesztelés komplex megközelítést és sok gondolkodást igényel, főként a sokrétegú, szolgáltatásorientált nagyvállalati architektúrák esetében, ahol számos infrastrukturális, köztes- és alkalmazásszoftver interakciójából épül fel a végeredmény. A piacon számos eszköz megvásárolható, ezek azonban nem múködnek önmaguktól, ezek mögé módszertant kell rakni, beleértve a megfelelő tesztelő eszközök kiválasztását, a tesztelések megtervezését és a dokumentáció készítését, vagy a hatékony végrehajtást is.

Az automatizálás nem képes kiváltani a tesztelő által végzett munkát, hiszen vannak esetek, amikor az adott szoftver kódja, funkcionalitása nem stabil, hanem folyamatosan változik. Az ilyen eseteknél rengeteg időt és energiát emészthet fel a változások követése, újra kell írni a szkripteket, ellenőrizni múködésük helyességét.


A CTFL tanfolyamon a hallgatók átfogó ismereteket kapnak a szoftvertesztelés elméleti hátteréről, módszertanokról és felkészítjük őket az ISTQB Certified Tester Foundation Level vizsgára.

A tanfolyamon a hallgatók megismerkedhetnek a szoftvertesztelés elméleti hátterével, a különböző módszertanokkal, az International Software Testing Qualification Board nemzetközi szervezet hivatalos tananyagát követve.