Projektmenedzsment felsőfokon I.

2013-07-30

Sokszor felmerül a kérdés egy projekt során, milyen módszereket érdemes alkalmazni a megvalósításnál. Szerintünk a megfelelő módszertan kiválasztása a projekt sikerének egyik záloga. Egy kipróbált projektmódszertan alkalmazása biztosíték...

Sokszor felmerül a kérdés egy projekt során, milyen módszereket érdemes alkalmazni a megvalósításnál. Szerintünk a megfelelő módszertan kiválasztása a projekt sikerének egyik záloga. Egy kipróbált projektmódszertan alkalmazása biztosíték arra, hogy a tervezés és végrehajtás során egyetlen lényeges lépés se maradhasson ki, egyetlen fontos szempont se maradhasson átgondolás nélkül. A módszertan ismerete és használata közös fogalmi és gondolkodási keretet nyújt a résztvevőknek, biztosítva, hogy a projekt céljait és a saját feladatait valamennyi résztvevő egységesen értse. A módszertan közös nyelv, amely hatékonnyá teszi a kommunikációt, csökkenti a félreértések lehetőségét és a projektekben előforduló nehézségek zömére bizonyosan múködő megoldást kínál.

A projekt menedzsment módszertanok természetesen eltérő megközelítéseket alkalmaznak. A projekt jellege, mérete, a befogadó szervezet vállalati kultúrája és sajátosságai alapján általában egyértelmúen kiválasztható az a módszertan, amely többinél kényelmesebben, célszerúbben alkalmazható. Cikkünkben – az Agile keretrendszerről szóló írásunk sikerén felbuzdulva - a világban jelenleg legszélesebb körben használt két módszertant mutatjuk be.

Az egyre összetettebb projektek, adott esetben több szakterület koordinációja, a szúk határidők, a pontos tervezés szükségessége, az újrafelhasználhatóság, az általánosíthatóság új megoldásokat követel a projektmenedzsment területén. Az 1960-as évektől több szervezet is megpróbált megoldásokat kínálni, a jelenleg használt módszertanok több évtizedes fejlődés eredményei, melyek folyamatosan frissülnek, megújulnak. A két legismertebb módszertan a PMI és a PRINCE2 hasonló szemléletet követ, de részleteiben némileg eltérő.

A Masterfield Oktatóközpontnál mindkét módszertanba betekintést nyerhet, és nemzetközileg elismert vizsgát szerezhet. A tanfolyamkhoz elengedhetetlen feltétel az angol nyelvismeret, hiszen az elérhető tananyagok, és a vizsga is angol nyelvú.

PMP® - Project Management Professional
 

A PMI (Project Manangent Instituteme) a világ legnagyobb projektvezetéssel foglalkozó szakmai társasága, céljuk a projektvezetés módszertanának összegzése, fejlesztése, a szervezet munkáját a világon mindenhol elfogadott könyv, a PMBOK (Project Management Body of Knowledge) összegzi.

A PMI több, mint 185 országban van jelen, tagok száma pedig már fél millió fő felett van. A szervezet vizsgái széles körben elismertek, a PMI rendszeresen végzett fizetési felmérései (PMI Project Management Salary Survey) szerint a PMP minősítéssel rendelkező projektmenedzserek fizetése átlagosan 10.000 dollárral magasabb éves szinten, mint a vizsgával nem rendelkező társaiké. A PMI-nak nemcsak egy vizsgája van, de a profi szintet a PMP – Projekt Management Professional képviseli. Egyesült Államokban alapított vezető projektmenedzsment világszervezet által kidolgozott, és folyamatosan bővített módszertant a világ minden táján ismerik és alkalmazzák.

 

A vizsga előfeltételei

A Project Management Professional minősítési folyamat ISO standard szerint zajlik, központi eleme a PMP vizsga.Ahhoz, hogy valaki letehesse ezt a vizsgát, ahhoz először is tagnak kell lennie – ez a tagdíjon kívül más kötelezettséget nem jelent. Lehetőséget azonban igen, részt lehet venni konferenciákon, szakmai összejöveteleken. Ezen felül az előírásoknak megfelelő végzettséggel, projektmenedzsment gyakorlattal és elméleti felkészültséggel egyaránt rendelkeznie kell a vizsgázónak.

A legmagasabb iskolai végzettség szerint a vizsgázóknak különböző feltételeknek kell megfelelniük:

  1. Felsőfokú végzettségúek esetében: 4.500 óra gyakorlat összesen az öt projekt menedzsment folyamat csoportban (projekt feladatok vezetése), 36 hónap projekt menedzsment gyakorlat az utóbbi hat évben;
  2. Középfokú végzettségúek esetében: 7.500 óra gyakorlat összesen az öt projekt menedzsment folyamat csoportban (projekt feladatok vezetése), 60 hónap projekt menedzsment gyakorlat az utóbbi nyolc évben;

Mindkét csoportba tartozóknak 35 órás dokumentált részvételt kell igazolniuk projekt menedzsment képzésen.

A PMP vizsga olyan projektvezetői tudást mér fel, amit nem lehet csak könyvből megtanulni, megszerzett tapasztalat is kell hozzá. A PMP címet a sikeres vizsga által három naptári évre lehet megszerezni, ezután a minősítést meg kell újítani. Professional Development Unit-okat (PDU-kat) kell gyújteni projektmenedzsment szakmai munkákkal, projekt vezetési tanfolyamokon és szakmai konferenciákon való részvétellel, hogy a már bizonyított szakmai tudás ne veszítsen az értékéből. Hiszen a projektmenedzsment tipikusan olyan terület, ahol sosincs megállás, mert aki lemarad az kimarad…

PMP Certificat