Lehet-e a tanulás kényelmes, költséghatékony, és időtakarékos?

2013-08-21

A XXI. század egyértelmúen a változás időszaka az élet számos területén, így az oktatásban is. Amellett, hogy egyre többet halljuk az élethosszig tartó tanulás fontosságát, a technikai, informatikai fejlődés, és a globalizáció is számos...

A XXI. század egyértelmúen a változás időszaka az élet számos területén, így az oktatásban is. Amellett, hogy egyre többet halljuk az élethosszig tartó tanulás fontosságát, a technikai, informatikai fejlődés, és a globalizáció is számos változást hozott.

A lifelong learning, azaz az élethosszig tartó tanulás fogalma lassan már közhelynek túnik, ám az Európai Unió mellett a Masterfield Oktatóközpont sem győzi hangsúlyozni ennek fontosságát. Az Európai Unió egész életen át tartó tanulás programja, és az élethosszig tartó tanulás eszméje természetesen összefügg a felnőttkori tanulással. Sőt, sok európai országban, például Németországban az élethosszig tartó tanulás és a felnőttképzés szinonimának számít. Bővebb információkat itt olvashat a magyarországi helyzetről.

Mi szintén hisszük, hogy a tanulás egész életünket végig kell, hogy kísérje, hiszen egy átlagos munkakör elvégzéséhez is egyre több előismeret szükséges, miközben egyre gyorsabban avul el az iskolában megszerzett tudás. Az oktatás pedig idő- és pénzigényes tevékenység, ezért célszerú – a munkavállalóknak és a cégeknek egyaránt – arra törekedni, hogy a képzés a lehető leghatékonyabb (leggyorsabb és legolcsóbb) legyen. Nem kell feltétlen egyetemek sorát elvégezni, és számtalan diplomát szerezni, hanem számunkra (és a piac számára) hasznos ismeretek megszerzésére kell törekedni. Fontos tehát, hogy mit tanulunk, emellett pedig az is, hogy hogyan. A poroszos iskolarendszernek „köszönhetően” kialakult bennünk az a meggyőződés, hogy csak akkor tanulhatunk hatékonyan, ha fizikálisan is jelen vagyunk, ülünk egy tanteremben, egy padban. Az utóbbi években azonban ebben is jelentős változások vannak. A régi módszer mellett nemcsak megjelenik egy új, de lassan-lassan fel is váltja, alkalmazkodva ezzel a digitális világhoz, és az informatika fejlődéséhez.

Az online tanulás már jó néhány éve létezik, és az eredmények egyre kimagaslóbbak. Ennek ellenére sokan még nehezen fogadják el, hogy éppoly hatékony lehet, mint a tantermi oktatás.

Holott az online oktatásnak számos előnye van, lássuk ebből a 3 leggyakrabban hangoztatottat:

  1. A legnyilvánvalóbb, hogy kényelmes, hiszen nem kell ott lennünk a tanteremben ahhoz, hogy tanuljunk. Bárhol tanulhatunk, ahol Internet elérhetőségünk van.
  2. Költséghatékony: megspórolhatjuk az útiköltséget, ráadásul az online tanfolyamok általában olcsóbbak, mint a személyes részvételt igénylők. A Masterfield Oktatóközpont online képzései például 30%-al olcsóbbak a tantermi képzéseknél.
  3. Időtakarékos: az egyébként utazásra fordítandó időt is felhasználhatjuk, így hatékonyabban tanulhatunk.

A Masterfield Oktatóközpontnál az internetes oktatás 2 módon zajlik:

  1. Az élő oktatással egy időben, személyes jelenlét nélküli részvétel a tanfolyamokon az internet segítségével. A tananyagot, és az oktatást egyidejúleg követheti nyomon az online résztvevő. Skype-on keresztül pedig kérdéseket tehet fel a tanárnak. Az online is elvégezhető képzéseket mindig külön jelezzük a tanfolyamok adatlapján.
  2. E-learning formájában. E-learning tanfolyamaink esetében – képzéstől függően – meghatározott ideig korlátlan hozzáférést biztosítunk nemcsak a tananyaghoz, hanem különböző gyakorlati feladatokhoz, ellenőrző-, és vizsgakérdésekhez.

E-learning képzés keretén belül elvégezhető tesztelő képzéseinkről itt olvashat bővebben:

http://www.masterfield.hu/e_learning.php

+1 előny:

Az E-learning képzések előnye még a fent említettek mellett a rugalmasság is. Nem vagyunk időhöz kötve, nem kell órarendhez igazodni, akkor tanulunk, amikor szeretnénk, illetve amikor szabadidőnk van. Nem kell mások tudásszintjéhez alkalmazkodnunk, nyugodtan haladhatunk a saját tempónkban.

Az online tanulás előnyeit nemcsak az elfoglalt emberek élvezhetik, akiknek nincsen idejük részt venni a hagyományos képzéseken, hanem azoknak is nagyszerú lehetőséget kínál, akik éppen nem dolgoznak, vagy otthonról dolgoznak. Ideális megoldás lehet kismamáknak is, akikre oktatóközpontunk külön is gondolt. Online-babaprogramunk keretében az anyukák 51%-os kedvezményt kapnak az általuk választott képzések listaárából, ha online végzik el.

Online tanulás