Az informatikusok a magyar munkaerőpiac sztárjai?

2013-08-28

Még mindig keresettek az IT szakemberek a 2013. augusztus 3-án megjelent HVG Pályakép rovatában közölt cikk tanulsága szerint.  A Hays Hungary felmérése alapján ugyanis az informatikus szakma még mindig az első három legjobban fizetett között ...

Még mindig keresettek az IT szakemberek a 2013. augusztus 3-án megjelent HVG Pályakép rovatában közölt cikk tanulsága szerint.  A Hays Hungary felmérése alapján ugyanis az informatikus szakma még mindig az első három legjobban fizetett között van.

Informatikus fizetések

A friss diplomások kezdő bére nettó 200 000 forint körül van, ennél alacsonyabb kezdő bért leginkább csak vidéken kínálnak. Ugyanakkor a cikk rámutat arra is, hogy a legjobb egyetemeken végzett és kiváló referenciákat felmutató szakemberekből a mai napig hiány van Magyarországon. Így nem egyszerú a HR-esek dolga, hiszen akár két-három hónapba is beletelhet, míg megfelelő kvalitású szakembert találnak egy-egy posztra. „Mindez a válság hatására is írható, hiszen a jó szakemberek, akik valahol pozícióban vannak, nehezebben váltanak. Ahhoz, hogy könnyebben mozduljanak, jóval az aktuális fizetésük fölé kell ígérni” - mutatott rá Gergácz Lili a Kürt Zrt. HR vezetője.

Látható tehát, hogy jól képzett szakembert találni nem csak hosszú idő, hanem drága „mulatság” is. Erre megoldást nyújthat azonban a pozícióra képzés, amikor kevésbé képzett, vagy jól képzett, de tapasztalattal nem rendelkező, az egyetemről frissen kikerült szakembert alkalmaznak a vállalatok, és a saját egyedi igényeik szerint pozícióra, munkakörre orientáltan képzik őket.
Ez a képzés természetesen lehet belső képzés, de a Masterfield Oktatóközpont eddigi tapasztalata azt mutatja, hogy gyakran hatékonyabb és olcsóbb – akár a céghez kihelyezett formában is – külső, az IT képzésekben jártas oktatási intézményt megbízni ezzel a feladattal.

Az informatikusok közül a tesztelők, a szoftverfejlesztők és a programnyelvek – például a Java, a NET vagy a C++ - fejlesztői a legkeresettebbek.
A cikk szerint ők három-négy éves munkatapasztalattal 500-600 ezer forintos havi nettó fizetést is elérhetnek. Ha pedig némi vezetői tapasztalatot is fel tudnak mutatni, akár egymilliós havi fixre is szert tehetnek.

Az állások betöltésének kerékkötője az idegennyelv-tudás hiánya lehet.
Az álláskereső portálokon meglehetősen sok hirdetés jelenik meg.(Az egyik ilyen portálon 2 hét alatt 800 hirdetést adtak fel). Az álláshirdetéseknek azonban csaknem felét angolul olvashatják az érdeklődők, és az angolra a későbbi munka során is szükség van. A németnyelvtudás is kamatoztatható Magyarországon, hiszen az autóipari cégek folyamatosan keresik a jó informatikusokat, fejlesztőket, és a projekt alapú munkák is egyre gyakoribbak. - mutat rá Szekeres Katalin a Manpower Munkaerő-szervezési Kft. marketingmenedzsere.

>>> A Masterfield Oktatóközpont informatikai és projektmenedzsment képzései

A kereslet tehát nagy, és folyamatosan nő, a tapasztalt, több nyelven beszélő, illetve speciálisan képzett informatikusokból pedig még mindig nagy a hiány.

És mit tehet, akinek nincs elég tapasztalata, vagy megfelelő képesítése?
A válasz nagyon egyszerúnek túnik: képezze magát! Hiszen az informatika tipikusan az a terület, ahol a megszerzett információ, és szaktudás hamar elavul, hacsak nem használja mindennap az ember. Ráadásul mindig van valami újdonság, amivel még a legjobb a szakemberek tudása is kiegészíthető, komplexebbé tehető.