fbpx

Mire jó az ISTQB minősítés?

2013-09-04

Mit tippelnének, ha azt kérdeznénk, mit kérdeznek tőlünk leggyakrabban az ISTQB minősítésekkel kapcsolatban? (Az áron és az induló tanfolyamok időpontján kívül, természetesen.) Elárulhatjuk, hogy a leggyakoribb kérdések mind azzal ...

Mit tippelnének, ha azt kérdeznénk, mit kérdeznek tőlünk leggyakrabban az ISTQB minősítésekkel kapcsolatban? (Az áron és az induló tanfolyamok időpontján kívül, természetesen.)

Elárulhatjuk, hogy a leggyakoribb kérdések mind azzal vannak összefüggésben, hogy vajon egy nemzetközileg elismert minősítésnek van-e ma Magyarországon bármilyen gyakorlati haszna? Érdemes-e fáradtságot és pénzt nem kímélve elvégezni a képzést, és letenni a vizsgát?

Nos, az online pénztárgépek bevezetésével kiderült, igenis hasznos, sőt egyes esetekben nélkülözhetetlen ez a minősítés, és ez most először jogszabályban is megjelent!

A pénztárgépekbe kötelezően beépítendő Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) tesztelési kötelezettségét a 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet 3. mellékletének FD) 22. ic) pontja írja elő:

„Az AEE-ben múködő szoftver múködésének helyességét és a rejtett funkcióktól való mentességét fehérdoboz (white box) tesztelési módszertannal, 100%-os forráskód lefedettséget alkalmazva kell tanúsíttatni. A tanúsítványt három független, ISTQB Certified Tester Foundation Level minősítéssel rendelkező tesztelőnek kell kiállítania.”

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal összeállított egy tájékoztatót. Ebben a Hivatal leírja, hogy a „függetlenség azzal biztosítható, hogy a tesztelő és hozzátartozói nem állnak sem pénztárgép gyártó, sem adóügyi ellenőrző egység gyártó, sem pénztárgép forgalmazó (a továbbiakban: érdekelt gazdálkodó szervezet) alkalmazásában, továbbá nem érdekelt gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői vagy felügyelő bizottságának tagjai, illetve abban tulajdoni részesedéssel rendelkezők”.

A függetlenségét a tesztelő egy nyilatkozat kitöltésével tudja igazolni.

A NAV is foglalkozott az AEE-k tesztelésével, sőt kiadott néhány állásfoglalást is ezzel kapcsolatban:

Ezek alapján az ISTQB minősített szakemberek által készített tanúsítványt a gyártónak kell megszereznie és biztosítania. A rendelet külön speciális szolgáltatást nem köt meg a tesztelés lefolytatása kapcsán konkrét módon, a gyártó feladata, hogy biztosítsa azt az eszközt és megoldást, valamit az elvárt minden olyan tényezőt, mely lehetővé teszi, a transzparens tesztelést. A white box tesztelést ISTQB szerinti legalább Foundation Level szintú minősített szakembereknek kell elvégeznie. Ezen szakemberek minősített kvalifikálása jelenti a garanciát, hogy a pénztárgép és AEE múködése és célfunkcionalitásának, követelményeknek megfelelő legyen.

Bár a hatóság által a fejlesztésre, tesztelésre, és az-engedélyeztetésre szabott határidő így is rendkívül szúkös, jó hír, hogy változtak a határidők.

2013. augusztus 31-ig NAV üzembehelyezési kódot kell kérni! Aki ezt elmulasztja, bírságolható.

2013.szeptember 30-ig kell megrendelni az új pénztárgépet!

2013. december 31-ig kell beüzemeltetni az új online rendszert!

Így év végéig még van idő az Adóügyi Ellenőrző Egységek tesztelésére, melyben több céggel együttmúködve a Masterfield Oktatóközpont kollégái is részt vesznek.