fbpx

Crowdtesting már Magyarországon is!

2013-11-04

Magyarországon is elindult a Németországban már sikeres Testbirds crowdtesting  szolgáltatása. A szoftverfejlesztőknek rengeteg új tesztelőt, a felhasználóknak pedig távmunka lehetőséget kínál. „A több ezer fős ...

Magyarországon is elindult a Németországban már sikeres Testbirds crowdtesting  szolgáltatása. A szoftverfejlesztőknek rengeteg új tesztelőt, a felhasználóknak pedig távmunka lehetőséget kínál.

Testbirds A több ezer fős Testbirds crowd különböző IT tudással, érdeklődési körrel és élettapasztalattal rendelkező tesztelőkből áll, akik között szakértők és átlagfelhasználók egyaránt megtalálhatóak. Az életszerú helyzetekben végzett tesztelés lehetővé teszi, hogy a laboratóriumi körülmények között nem jelentkező hibákra is fény derüljön.”- olvashatjuk a Testbirds honlapján.

A több ezer fős Testbirds crowd különböző IT tudással, érdeklődési körrel és élettapasztalattal rendelkező tesztelőkből áll, akik között szakértők és átlagfelhasználók egyaránt megtalálhatóak. Az életszerú helyzetekben végzett tesztelés lehetővé teszi, hogy a laboratóriumi körülmények között nem jelentkező hibákra is fény derüljön.”- olvashatjuk a Testbirds honlapján.

Ez a fajta tesztelés tehát nem feltétlen kíván komoly szakértelmet, hiszen nem a kódokat kell bogarászni a tesztelőnek, hanem használni az alkalmazásokat, és ha a tesztelő felhasználói felületben, vagy a funkcionalitásban hibát észlel, azt rövid úton jelezheti a készítők felé. A folyamat projektmenedzserek folyamatos felügyelete mellett zajlik, a teljes körúen dokumentált tesztriportokat tesztelési szakértők elemzik és formálják kézzelfogható javaslatokká.

Crowdtesting oldalak egyébként szép számmal találhatóak a világhálón. Íme, néhány a legismertebbek közül:

www.utest.com
www.usertesting.com
www.crowdtest.me
www.testcloud.de
www.testhub.com
www.passbrains.com
www.rapidusertests.com

A crowdtesting nem csak az alkalmazását hosszasan fejlesztő cégnek hasznos, hanem az olyan érdeklődő felhasználóknak is, akik így a legújabb applikációkhoz férhetnek hozzá és próbálhatják ki azokat.

Tesztenként fix alapdíj (min. 10 Euró) jár minden kiválasztott tesztelőnek, ehhez adják hozzá a fellelt hibákért kapott összeget (amennyiben az adott tesztelő találta meg elsőként) A hibákat súlyosságuk alapján rangsorolják (alacsony, közepes, magas, kritikus), és ettől függően díjazzák azok megtalálását.

A crowdtesting tehát azoknak kínál kiegészítő jövedelemforrást, akik otthonról, számítógéppel vagy mobileszközzel végezhető részidős munkát keresnek. Aki azonban a tesztelésből szeretne megélni, az nem kerülheti el, hogy alaposabb képzésben vegyen részt. A legjobb lehetőségeik még mindig a minősített tesztelőknek vannak. Akiket a szoftvertesztelés komolyabban is érdekel, több tanfolyam közül is válogathatnak:

Tesztelőtanfolyamok a Masterfieldnél