fbpx

Jövedelemkülönbségek a frissdiplomásoknál, azaz mennyit ér a gyakorlat?

2013-11-05

Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a tapasztalattal rendelkező szakemberek jóval könnyebben találnak állást, mint pályakezdő társaik. A HVG 42. lapszámából azonban kiderül, hogy a legkiválóbbak szúrése már az egyetemi időszakban megkezdődik...

Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a tapasztalattal rendelkező szakemberek jóval könnyebben találnak állást, mint pályakezdő társaik. A HVG 42. lapszámából azonban kiderül, hogy a legkiválóbbak szúrése már az egyetemi időszakban megkezdődik.

Mindez kihangsúlyozza a felsőoktatásban töltött évek alatt végzett gyakornoki munka növekvő fontosságát.
A cégek nagy része ugyanis már a friss diplomásoktól is legalább néhány hónapos szakmai tapasztalatot vár el. A felsőoktatási intézményekkel együttmúködésben kidolgozott ösztöndíj-, és gyakornoki programok a legkiválóbbaknak jelenthetnek karrierlehetőséget. Mára a gyakornoknak jelentkező főiskolások, egyetemisták motivációja is megváltozott: néhány éve még főleg pénzkereseti lehetőségként tekintettek a szakmai gyakorlatra, mára azonban hosszabb távra terveznek, és jövőbeni munkahelyüket látják gyakorlatuk helyszínében.

A szakmai gyakorlatért egyébként az informatikai, múszaki, és gazdasági területeken fizetnek legtöbbet, és ezekben a szakmákban a legmagasabb a kezdő diplomások bére is.
Gyakornokként az IT-szektorban 150 ezer forintos nettó fizetést lehet hazavinni teljes munkaidős állásban. Az egyetemet befejezve, friss diplomásként átlagosan havi 50 ezer forinttal magasabb kezdő béreket lehet elérni.

Frissdiplomás fizetések

A felsőoktatásban részt vevők növekvő lelkesedése a szakmai gyakorlat iránt nagyszerú lehetőségeket kínálhat a cégeknek.
A gyakorlaton részt vett fiatalok már beilleszkedtek a vállalati kultúrába, így a gyakorlat egyfajta szúrőként múködik, melynek során kiderül, hogy a részt vevők közül ki az, aki beleillik a szervezetbe, ki az, akiben a cég hosszabb távon is lát perspektívát. Így megspórolhatók azok a költségek, melyek egy-egy nehezen betölthető pozíció esetében a toborzás során felmerülnek. Ennek oka, hogy a már előzetesen megszúrt, meglévő szakemberállományból válogathatnak a HR-esek, akiket később egyszerúen a szervezeten belüli megfelelő pozícióra képezhetnek ki.

Ha többet szeretne megtudni a pozícióra képzésről, illetve arról, hogy milyen lehetőségei lehetnek cégének a vannak a vállalati kultúrába illeszkedő munkatársak speciális igények mentén történő képzésével kapcsolatban, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Oktatóközpontunkkal!

Oktatásszervezőink telefonon vagy személyesen bármilyen kérdés esetén állnak rendelkezésükre!
 

 

 

Tanfolyam naptár
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5