fbpx

A 2013-as év programnyelve

2014-01-17

A TIOBE a napokban közzétette programozási nyelveket népszerúségük alapján rangsoroló listájának legújabb frissítését. A TIOBE Programming Community Index nem piaci részesedést vagy használatot mér, hanem azt, hogy a legmagasabbra ...

A TIOBE a napokban közzétette programozási nyelveket népszerúségük alapján rangsoroló listájának legújabb frissítését.

A TIOBE Programming Community Index nem piaci részesedést vagy használatot mér, hanem azt, hogy a legmagasabbra rangsorolt oldalakon mennyi hivatkozás található az egyes nyelvekre. Tehát egy népszerúségi szempontok alapján felállított rangsorról van szó, aminek nem feltétlen tudunk minden részletével azonosulni.

Az index pontos definíciójáról itt olvashat bővebben.

Bár a Transact-SQL „csak” a 10. helyen végzett a toplistában, a +0.98 százalékpontos növekedésével megkétszerezte piaci részesedését, így nemcsak a tavalyi év nagy nyertese, hanem az év nyelve is lett.

 TIOBE Top10

A százalékos változásokat nézve a C++, a C# és a Java is veszített népszerúségéből, ám még mindig a Top 10-es lista első 5 helyezettje között vannak. Az elmúlt 10 éves időszakot vizsgálva elmondhatjuk, hogy a C, a Java, a C++, C#, PHP és Javascript nyelvek hosszú időn át képesek voltak megtartani előkelő pozíciójukat a többi programnyelv között.

 TIOBE 2004-2014

Ezen nyelvek elsajátítása tehát értékálló befektetés, mely rövid idő alatt megtérül, ráadásul attól sem kell tartani, hogy tudásunk túl hamar elévül.