Továbbra is keresettek a programozók

2014-02-21

A portfolio.hu cikkében a egyik magyarországi személyzeti szolgáltató cég ügyvezető igazgatója fejti ki véleményét a magyarországi relatív munkaerőhiányról. Az interjúból kiderült, hogy itthon a szakmunkák mellett továbbra is az IT ...

A portfolio.hu cikkében a egyik magyarországi személyzeti szolgáltató cég ügyvezető igazgatója fejti ki véleményét a magyarországi relatív munkaerőhiányról. Az interjúból kiderült, hogy itthon a szakmunkák mellett továbbra is az IT szektor az a terület, ahol munkaerőhiány van, „szinte végtelen számban tudnának még programozókat elhelyezni a piacon.”

Ők ugyan csak általánosságban „programozókról” beszélnek, de lássuk, mely programnyelvek a legnépszerúbbek jelenleg!


A ThoughtWorks nevú, vezető technológiai gondolkodókat egyesítő nemzetközi tanácsadócsoport nemrég közzétette félévente publikált, az iparági trendek várható alakulását összefoglaló jelentését. Ez a Technology Radar, melynek legújabb kiadásában a szakértők többek között a JavaScript és az olcsó, nyílt hardverek térhódításának megállíthatatlan folytatását jósolják. Szerintük a JavaScripthez számos új hibakereső, tesztelő és függéskezelő eszköz fog megjelenni, platformként a JavaScript pedig be fog kerülni a legkomolyabb alkalmazásfejlesztő megoldások közé.

Technology_Radar


A különböző nyelvekről, fejlesztőeszközökről, protokollokról és technológiákról ide kattintva olvashat.

Szintén a JavaScript élre töréséről számol be a redmonk.com. A kifejezetten a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos elemzésekre specializálódott cég már több mint három éve rendszeresen elkészíti listájának legújabb frissítését, amelyben a legnépszerúbb programozási nyelveket rangsorolja a GitHub forrástár és a StackOverflow problémamegoldó site adatainak felhasználásával. Legújabb publikációjuk szerint a programozási nyelvek népszerúségi listáján a Java-tól mostanra átvette az első helyet a JavaScript, a Sun által kifejlesztett nyelvet a második helyre szorítva. A harmadik helyen szintén egy webes programozással társított, ráadásul dinamikus nyelv, a PHP szerepel, míg a Microsoft erősen típusos, előfordított technológiája, a C# csak negyedik.

Forrás: portfolio.hu, prog.hu