Oppia: a Google új webes oktatószoftvere

2014-03-03

"Hallom és elfelejtem, látom és emlékszem, tudom és megértem." – Konfuciusz A fenti idézettel indítja új interaktív webes oktatószoftverének bemutatását a Google. A Google elindította az Oppia amelyen keresztül bárki készíthet tö...

"Hallom és elfelejtem, látom és emlékszem, tudom és megértem." – Konfuciusz

A fenti idézettel indítja új interaktív webes oktatószoftverének bemutatását a Google.

A Google elindította az Oppia amelyen keresztül bárki készíthet többfelé ágazó feladatsorokat. A kezdeményezést azonban nem Google-projektként indították, hanem egy nyílt forráskódú oldalról van szó, ami a közösségi tartalmakra épít. A felület továbbá beágyazható és hamarosan a mobilos verzió elkészül belőle.

Az alkotók úgy gondolják, hogy interaktív online felület nemcsak megkönnyíti a diákok tanulását, hanem hatékonyabb is a hagyományos módszereknél. Hiszen a könyvekkel és a videókkal szemben az Oppia lehetővé teszi az aktív részvételt.

Oppia

Az Oppiával tehát interaktív online kurzusokat készíthetünk, melyeket az oldal felfedezéseknek nevez. Ezek elkészítésében egyszerre többen is részt vehetnek, egy webes interfészen keresztül, ráadásul még programozási ismeretek sem szükségesek hozzá, hiszen a válaszadás és a feladatsorok létrehozása is a grafikus felületen zajlik.

Oppia kezelni tudja a számszerú és a szöveges adatokat, a többféle választási lehetőséggel megválaszolható kérdéseket, és néhány különlegesebb megoldást is felvonultat, mint a kattintható térképet, vagy a beírt kódok helyességének ellenőrzését. Sőt a fejlesztők több beviteli típus kezelésére is „megtaníthatják” az Oppiát.

Az Oppia Python és AngularJS nyelvekre épül, forráskódja szabadon letölthető.