fbpx
Március 18-án az Oracle közzétette Java platformja legújabb kiadását, a Standard Edition 8 Development Kit-et (JDK 8), ami az új funkciókat és fejlesztéseket tartalmazza.   A prog.hu véleménye szerint ezek közül az egyik - minden bizonnyal ...

Március 18-án az Oracle közzétette Java platformja legújabb kiadását, a Standard Edition 8 Development Kit-et (JDK 8), ami az új funkciókat és fejlesztéseket tartalmazza.
 

A prog.hu véleménye szerint ezek közül az egyik - minden bizonnyal legjobban várt és vélhetően legtöbbek által használt fejlesztés - a lambda kifejezések megjelenése, ami gyakorlatilag programkódok paraméterekként történő felhasználását teszi lehetővé a programokban. Ennek köszönhetően nagymértékben egyszerúsödhet a Java nyelven írt programok szerkezete, rengeteg felesleges deklaráció megspórolható és a kódok redundanciája is hatékonyan csökkenthető.
A hwsw.hu mindezt kiegészíti még azzal is, hogy a lambda kifejezés a gyakorlatban egy sokkal funkcionálisabb megközelítést alkalmaz, valószínúleg népszerú lesz a Java-fejlesztők körében. A funkcionális programozás felé elmozdulás azért is különösen fontos, mert az utóbbi időben egyre több fejlesztő állt át JavaScriptre, Scalára és Clojure-re, köszönhetően a funkcionális programozás támogatásának, illetve a jobb kifejezhetőségnek.

A kapcsolódó vizsgákról azonban egyelőre még nem jelent meg hivatalos információ. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az Oracle vizsgák először ún. béta vizsgaként kerülnek fel ebbe a listába.

A béta vizsgák általában 50 USD áron érhetőek el (szemben az éles vizsgák 200-300 USD körüli áraival), ezért annak érdemes megpróbálni, aki ismeri a Java-t (vagy van Java 7-es vizsgája). Béta vizsgák esetén több feladatra kell készüljünk és nem minden feladat megoldása számít bele a végleges értékelésbe. Bár hosszabb megoldási időt is kapunk, 180 percet - de ez ne tévesszen meg senkit, sajnos nem jut túl sok idő gondolkodásra egy-egy feladatnál.

Az Oracle várhatóan szervez majd  úgynevezett "upgrade" vizsgákat, azaz akinek van Java 7-es (esetleg 6-os) vizsgája különbözeti vizsgát tehet a 8-as verzióra.

Java 7 esetén jelenleg két féle vizsga van az Oracle kínálatában:
 - Java SE 7 Programmer I - Associate Level
- Java SE 7 Programmer II - Professional Level

Feltételezhető, hogy a Java 8 esetén is hasonló rendszer alapján alakítja ki az Oracle a vizsgákat.

 
A Masterfield Oktatóközpont a közeljövőben természetesen tervezi  Java 8 tanfolyamok indítását, de addig amíg ezen képzéseink elérhetővé válnak,  az alábbi Java 7 vizsgafelkészítő tanfolyamainkat ajánljuk:


Java SE 7 programozás alapok

Java SE 7 programozás haladó

 

 Java8