Gamification az IT területén

2014-05-23

A Wikipédia definíciója szerint a gamification („eljátékosítás")  játékelemek alkalmazását jelenti az élet játékon kívüli területein, hogy a folyamatokat még érdekesebbé, és lebilincselőbbé tegye. Ez a jelenség az IT területén ...

A Wikipédia definíciója szerint a gamification („eljátékosítás")  játékelemek alkalmazását jelenti az élet játékon kívüli területein, hogy a folyamatokat még érdekesebbé, és lebilincselőbbé tegye.

Ez a jelenség az IT területén is egyre nagyobb népszerúségnek örvend, íme 3 alkalmazás, melyek a programozást oktatják játékos formában.

A Microsoft Research a napokban indította el Code Hunt nevú oktatási játékát.
CodeHuntA böngésző alapú játékban a felhasználók különböző algoritmizálási feladatok megoldásával gyújthetnek pontokat. A projekt célja tehát a programozás oktatása.
Annak ellenére, hogy nem ez az egyetlen hasonló kezdeményezés, mely a közelmúltban
megjelent, annyiban mégis egyedinek tekinthető, hogy a szokásos JavaScript helyett a Code Huntban a Java, illetve a C# nyelveken írhatunk kódokat. Bár elvileg alap és haladó szinten is játszható, ám mégsem teljesen kezdőknek való játék, hiszen egyik nyelv alapjait sem ismerteti. A megoldások sem kifejezetten egyszerúek, hiszen már az is a játék részét képezi, CodeHunt2hogy kitaláljuk mi is pontosan a megoldandó feladat. Helyes feladatmegoldás esetén aszerint pontoz a rendszer, hogy mennyire volt elegáns a kód, amit írtunk. A Code Hunt tehát inkább a felnőtt közönséget célozza, de két olyan viszonylag új játék is van, melyek a gyerekeket tanítják a programozás alapjaira.

 

A CodeCombat a klasszikus mászkálós szerepjátékra hasonlít, ám itt a karakterek CodeCombatmozgatásához, nem elég csak a billentyúzetet nyomkodni, valódi programokat kell írnunk, méghozzá JavaScriptben. Mindez hozzásegíti a játékosokat, hogy a feladatmegoldások során megtanulják a programok múködésének és felépítésének  alapvető sajátosságait.

 

Egy kaliforniai startup vállalkozás pedig már a legkisebbekre is gondolt, amikor kifejlesztette robotjait: Bo-t és Yanát.
A Play-i projekt szöveges helyett vizuális úton teszi lehetővé a robotok programozását így akár egy 2 éves gyerek számára is élvezetes játék lehet. A koncepció fontos eleme az is, hogy a teljes készlet két különböző robotból áll: a mozgásra képes Bo-ból, és kisebb barátjából, Yana-ból, aki ugyan önállóan nem tud mozogni, cserébe viszont egy halom szenzorral rendelkezik. Őket ugyanakkor össze is köthetjük egymással, így egyetlen szerves egészként is tudnak funkcionálni. Bo és Yana vezérléséhez pedig csupán  iOS, ill. Android eszközre van szükségünk.

Bo&Yana


Tekintse meg Oktatóközpontunk C#, JavaScript és Java tanfolyamait!