fbpx

Önkiszolgáló BI ingyen - a Power Pivot lehetőségei

2014-06-04

Az önkiszolgáló BI rendszer Definíció szerint önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszereknek nevezzük azokat a rendszereket, amelyek segítségével az üzleti felhasználók önállóan, saját eszközeik segítségével (Excel, böngésző) ké...

Az önkiszolgáló BI rendszer
Definíció szerint önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszereknek nevezzük azokat a rendszereket, amelyek segítségével az üzleti felhasználók önállóan, saját eszközeik segítségével (Excel, böngésző) képesek összeállítani és karbantartani olyan adatbázis alapú üzleti alkalmazásokat, amelyek döntéstámogatási célt szolgálnak.
Az önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszereket nem az teszi különlegessé, hogy az üzleti felhasználók saját maguk, az informatika támogatása nélkül, kvázi önkiszolgáló módon képesek riportok, elemzések készítésére., hiszen erre valamennyi BI rendszer képes (kellene legyen).
Mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik, jelen esetben abban, hogy az önkiszolgáló üzleti intelligencia rendszerek segítségével a felhasználók önállóan képesek felépíteni és karbantartani egy mini BI rendszert, amelyből aztán ők és a kollegáik is riportokat készíthetnek. Ők maguk telepítik fel a szükséges alkalmazásokat és ők ütemezik be a mini BI rendszereik adatfrissítését is.

A Microsoft önkiszolgáló BI eszköze, a PowerPivot.
Ez a kiegészítő az Excel 2010-hez letölthető, az Excel 2013 pedig már beépítve tartalmazza. Fő előnye - amellett, hogy akár adatsorok millióival is könnyedén elbánik akár egy sima laptopon futtatva is – az, hogy ingyenes. Ráadásul az alapvető funkciók elsajátításához nem kell túl sok mindent megtanulnia annak, aki már ismeri az Excelt.

Power Pivot

A Power Pivot-tal különböző forrásokból származó, nagy mennyiségú adatot egyesíthetünk, gyorsan elemezhetjük azokat, és egyszerúen megoszthatjuk az eredményeket. Az Excelben és a Power Pivot modulban egyaránt létrehozhatunk adatmodellt, vagyis kapcsolatokkal összekötött táblázatokból álló gyújteményt. Az adatmodellek importálhatók, az Excel-ben és a Power Pivot-ban egyaránt elérhetők, azonban a PP ablakában jóval összetettebb adatmodellt állíthatunk össze. Ennek az eszköznek a segítségével tehát többféle adatforrást dolgozhatunk fel közvetlenül az Excel-ben. Adatbázisokhoz férhetünk hozzá, és lényegesen több rekordnyi adatot dolgozhatunk fel annál, mint ami egy Excel munkalapon elférne. Több táblázat, különböző adatbázisok egy táblában történő kezelésében lehet jelentős hatékonyságnövekedést elérni.

A Power Pivot lehetőségei már múködő BI rendszer mellett
A Power Pivot kezelését azoknak is érdemes elsajátítani, akiknél már van múködő BI rendszer, hiszen mindig vannak problémák, feladatok, melyek megoldásához a leghatékonyabb eszköz az Excel. Nem minden adat kerül be a cég BI rendszerébe, illetve az adattárházakba és ezen BI rendszeren kívüli adatok kezeléséhez, illetve a rendszeren belüli adatokkal való összehangoláshoz, az adattárházban tárolt adatok új szempont szerinti csoportosításához, modellezéshez eseti kimutatások készítéséhez mindig szükség lesz a BI rendszer mellett az Excel-re is.

A Masterfield Oktatóközpont most induló Power Pivot képzésének célja, hogy aktívan használható tudást adjon a résztvevőknek és feltárja, milyen lehetőségek rejlenek a Power Pivot használatában.

A képzésről a tanfolyami adatlapon olvashat bővebben.