fbpx

Java: népszerú vagy sem?

2014-07-30

Az év elején mi is hírt adtunk a Tiobe programozási nyelveket rangsoroló listájáról, melyből kiderült, hogy a Java nyelv ranglistavezetőből a második helyre szorult. Most pedig olyan cikket olvastunk a prog.hu-n, amely azt ecseteli, hogy a Java...

Az év elején mi is hírt adtunk a Tiobe programozási nyelveket rangsoroló listájáról, melyből kiderült, hogy a Java nyelv ranglistavezetőből a második helyre szorult.

Most pedig olyan cikket olvastunk a prog.hu-n, amely azt ecseteli, hogy a Java már nem csak általánosságban, hanem az iskolai képzések terén is visszaszorult. A nyelv elvesztette vezető szerepét a programozás oktatásában is. Ezt mutatja legalábbis az Amerikai Számítógépes Társaság (ACM) kutatásában a vezető amerikai egyetemeken a programozás alapjaiba történő bevezetésben használt nyelveket vizsgálta meg, és ezek alapján jutott az említett eredményekre. Magyar adatokat ezzel kapcsolatban nem találunk, de a munkaerő piaci körképet vizsgálva nem tapasztalunk hanyatlást.

Grafikon

Még mindig rengeteg Java szakembert keresnek a cégek, kiváltképpen, ha e programnyelv ismerete mellett más nyelvben, vagy módszertanban is jártas az illető.

Példaként álljon itt a GE Healtcare által szervezett Minds & Machines program, melynek keretében egy új dimenziót jelentő egészségügyi informatikai eszköztárat szeretne kifejleszteni a cég. A program közel 180 fős új szoftverfejlesztői csapat felépítését túzte ki célul, mely agilis, ezen belül túlnyomórészt az ún. „scaled agile” módszertant használó, Java nyelven programozó szoftverfejlesztőkből állna. „Hazánkban azonban jóval kevesebb frissdiplomás mérnök és programozó kerül ki az egyetemekről, mint amennyire az informatikai szektor igényt tartana. Annak érdekében, hogy a legjobb szakembereket tudja alkalmazni, a GE HC a toborzási kampány során kreatív megoldásokhoz nyúlt.” – írja a cég június3-i közleménye.

És hogy melyek ezek a kreatív eszközök?

A GE az első önálló hazai programozói fesztivál (Minds Festival) megrendezésével még a tavasz végén igyekezett megszólítani a hazai programozói közönséget. Az  A38 Hajón retro játékok, 8Bit programozói verseny mellett Belga koncert és dj-k és vj-k várták a bulizni vágyókat.

Szintén tavasszal indította el a GE a Bitfection névre keresztelt online programozói játékát, melynek célja a legjobb munkaerő megtalálása volt. A Bitfection egy rendkívül izgalmas optimalizációs probléma megoldására épült. A beteg területek megtalálása és megjelölése néhány tucat nanorobot feladata volt, melyek múködését a játékosok által Java programnyelven megírt viselkedési logika irányította. A játékban legjobb eredményt elért játékosnak természetesen állást ajánlottak.

Bitfection

Úgy túnik tehát, hogy a piacvezető cégek még mindig keresik a Java nyelven programozni tudó szakembereket, bár nem árt, ha a programozók valamely módszertan területén is jártasak.

A Masterfield Oktatóközpontnál a Java nyelv elsajátításán kívül a jelentkezőknek lehetőségük van az Agile és az ITIL módszertanok megismerésére is.

Tanfolyam naptár
H K Sze Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5